2022. április 25., hétfő

RECORD STORE DAY

Először vettem részt a Record Store Day eseményen április 23-án, melyet itt Budapesten a még meglévő CD-s boltokban rendeznek meg. Én az Mg Recordsba mentem, hogy megnézzem, pontosan miket árulnak olcsón és miket árulnak ezen a napon. Magyarországon 2010 óta van ilyen ünnep, de eddig nem tudtam róla, pedig folyton vendégeskedek különböző lemezboltokban.





A Record Store Day egy nemzetközi ünnep, amely az USA-ból indult útjára és Magyarországot is meghódította. Én azt olvastam erről, hogy a független lemezboltok és a találkozási pontok fontosságát hangsúlyozza. Összegyűlnek nagy lemezgyűjtők, kik gyarapíthatják a gyűjteményeiket. Kicsit olyan ez, mint egy lemezbörze, amiken évekkel ezelőtt vettem részt. Csak itt most új, csomagolt lemezeket árulnak, míg a lemezbörze az egy használt lemez piac. 

Az Mg Records-ban sokan voltak. Körülnéztem, hátha rábukkanok valami értékes cuccra. Ki is néztem Bruce Springsteen: Human Touch című albumát vinilen. Nem volt drága, így megvettem. Vásároltam még 2 használt bakelitlemezt is. Az egyik a Buster című film zenéje, a másik pedig egy Cock Robin album. Beszélgettem is egy pasival, aki szintén a használtak között nézelődött. Ő 4990 Ft-ért megvette a régi nyomású Phil Collins: No Jacket Required című albumát. Én a remastered kiadást ajánlottam neki, ami 6990-ért kapható a Face the music-nál, igaz már csak fekete színben, mert a narancsszínű már nem kapható. A narancsszínűt 5190 Ft-ért vettem meg. J Limitált kiadás volt. Szóba elegyedtem egy DJ-s pasival is, aki egy 300 ezer forint értékű DJ-s lemezjátszóról adta a zenét. Ezen a gépen 2 bakelitlemezt is le lehet játszani, ill. kényelmesen rakosgatni a hangszedő fejét. Olyan csodás érzés volt látni eme gépezetet. Én le voltam nyűgözve.













A Record Store Day-hez tartozó lemezek hátul voltak. Ezzel kapcsolatban nagy csalódás ért, mert bő választékra számítottam. Lefényképeztem az ezüstszínű Record Store Day matricát, amit majd külön ki tudok nyomtatni magamnak. Leginkább a metálra hajazott a téma, és az egyik pasi mondta a másiknak, hogy a barátjának milyen metál gyűjteménye van. Komolyan mondom, csak a metál létezik?! Én nagyon szeretem az Mg Records-ot, de hiányolom belőle a latin részleget. Kiszorítva érzem ezt a műfajt! Kis naivként reménykedtem abban, hogy ezen a napon rábukkanok 1-1 különleges latin zenei különlegességre, mivel ez a lemezek ünnepe és sok érdekességgel várták a vevőket. Most mit csináljak? Reménykedni csak lehet.

 

Kifizettem a 3 lemezt és hazajöttem. Nagyon szépek a kiadások. A Bruce Springsteen album 2 lemezes. Fekete színű. Emlékszem a Human Touch-t még gyermekkoromban hallottam először és nagyon megszerettem ezt a dalt. 2004 végén vásároltam meg CD-n az albumot a Duna Pláza megboldogult lemezboltjában.













Szuper lemez, nagyon szeretem. Rég szerettem volna megvenni bakelit változatban. Persze nemcsak én szomjaztam utána, hanem mások is. Bruce Springsteen-nek nem mindegyik albuma tetszik, mert akadnak olyan lemezei, ami teljesen eltérő stílusú. Főnöknek becézik.

Hazafelé menet láttam a 3-as metró Corvin-negyed liftes bejáratát. Nagyon érdekes volt. Még persze nincs kész. Biztos az aluljáró elkészülte után fogják forgalomba helyezni. Esőszagot éreztem, és kissé le voltam hangolódva. Bementem a rajzfilmjátékos boltba és vásároltam Lujzimnak egy Szilaj lovat. Gömbinek névnapja lesz és Lujzinak is vettem egy apróságot.

Azt hittem akkor ünnepeljük meg a gyerekeket, amikor édesapámat, mert neki aznap volt a névnapja.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.