2022. április 19., kedd

ALEJANDRO SANZ: EL ALMA AL AIRE (20. ÉVFORDULÓS DOBOZ)

A Face The Music oldalán 9890 Ft-os áron volt elérhető a 2000-ben megjelent Alejandro Sanz: El alma al aire című albumának 20. évfordulós kiadása óriási box-ban. A 10%-kos törzsvásárlói kuponomnak nála 8901 Ft-ba került csak a nem mindennapi kiadvány. 2020-ban jelent meg, de 24 ezer forintos áron! Nem érte meg az árát, mert sokalltam. Így kénytelen voltam lemondani a megvételéről, főleg hogy nem olyan típusú deluxe kiadás volt, amely anno 2018-ban a Más. Ahhoz 4 CD és egy autikék bakelitlemez tartozott. Az El alma al aire 2 CD és egy képlemezből áll, mellette egy grafikus kép, ill. egy óriás füzet tartozik.




Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy meglesz az El alma aire box set. Az igazság az, hogy bizonyos limitált kiadású termékeket hamar kivonnak a forgalomból, főleg ha egy jubileumi kiadványról beszélünk. Húsvét előtt szerencsére már a magaménak tudhattam az albumot.









Igen, nem olyan, mint a Más 20. évfordulós kiadása, ugyanis abban nemcsak a bakelit és az album verzió volt meg, hanem külön instrumentális változata is a Más-nak. Képeslapok, nagyfüzet és egy külön képes füzet is van a kiadásában egy specális maqueta CD-vel. Az El alma al aire nagyban különbözik ettől a formától, ugyanis a 20. évfordulós nagydoboz egy képlemezt tartalmaz, egy falra tehető grafikus képet, az El alma al aire speciális deluxe kiadását, amely kétlemezes. Az első lemezen az album 10 dala rajta van, a második lemezen pedig demók és extra dalok találhatóak. Kb. mint anno a Phil Collins remastered kiadások esetében, amikor is a Rhino kiadó 2016-ban kiadta az albumokat deluxe változatban. Az El alma al aire doboz tartalmaz egy nagyfüzetet is, melyben ismert és kevésbé ismert fotók találhatóak.


















Instrumentális és koncertes hanganyaga nincs hozzá, pedig mennyire jó lenne! Akárhogy is vesszük 8901 Ft-ért nagyon megérte az árát a doboz, mert bizony olyan kiadása is van az albumnak, amikor fekete színben árulják bakeliten a CD-vel ugyanennyiért! Nagyon jól jártam! Az első Alejandro Sanz kedvencem a Más, utána az El alma aire. CD-n egyben ki adták dobozban. Mindkét album nagy hatással van a lelkemre. Az El alma aire 2006-os CD-s deluxe kiadását a nővérem vette meg nekem még 2007-ben Zaragózában és rongyosra hallgattam. J A CD-n nemcsak az album dalai, de extrák is voltak, köztük demók is. A második lemez az dvd, amin videóklipek és koncertes anyagok vannak. Utólag rájöttem arra, hogy hiába deluxe, mégsem teljes az a kiadvány. Most ezzel a szuper deluxe bakelites box-al a teljes album megvan nekem extrástul, bár koncert nélkül. Az Mg Records-ban egy rugóért az egylemezes változatot is megvettem még tavaly, mert csak egy ezresbe került. Még dísznek vettem, de ki akartam bontani.



A 3 kiadás :)

A 20. évfordulós kiadás CD változatának füzete nagyon más, mint az eredetinek. Szinte ugyanazokat a képeket tartalmazza, mint a nagyfüzet.



2020 decemberében már írtam az El alma al aire című albumról egy cikket, melyet a BENovelas magazin 2021-es januári számában lehet még elolvasni:

https://benlacosta.blogspot.com/2020/12/lelek-levegoben.html

https://benlacosta.blogspot.com/2017/02/erzelmek-hullamain-alejandro-sanz-zeneje.html

https://benlacosta.blogspot.com/2021/08/sanz30.html

https://benlacosta.blogspot.com/2018/02/cd-ajanlo-alejandro-sanz-mas-20-eves.html

Megosztok két korábbi cikket is, akit esetleg érdekel még több részlet.

Az El alma al aire egy valódi klasszikus album, amely a lelkivilágom tükrözi. Épp úgy, mint az 1997-es Más. Azért írok erről az albumról is, mert szintén sokat jelent nekem. Minden énekesnek van egy ún. stílusszakasza. Épp úgy, mint a 3-as metrónak. Van egy déli, középső és északi szakasza, amelynek állomástípusai mások. Az első hivatalos Alejandro Sanz 1991-es albumtól a harmadikig egy klasszikus szakasz. 1995-2003-ig pedig egy ún. kiteljesedő és kiemelkedő szakaszról beszélünk, aztán 2006-tól 2009-igidáig egy modernebb szakasz épül. Ahogy telnek az évek, ezek a szakaszok még modernebbek lesznek. 2012 óta Alejandro Sanz a Universal Music-kal áll szerződésben. Korábban a Warnernél volt.

Amikor az El alma al aire demóit hallgattam épp olyan különleges hatást váltott ki nálam, mint az eredeti, studiófelvételek. És mily érdekes, a korábbi CD füzeteket fellapozva olyan hangulat áradt bennem, mint amikor Alejandro a narancssárga fényekben áll.


Nézzük meg jobban ezt a képet! Mintha én lennék és az autizmusom, amely kevés és néha fullasztó teret ad. Én, mint egy sötét alak, csak egy kóbor lélekhez hasonlítom magam. Alejandrót a melegítő fények világítják meg, de ettől még fekete marad. Van, amikor én is ilyen vagyok. Bizonyára mindenki emlékszik arra, amikor leírtam vagy említettem, hogy gyermekkoromban mennyire szerettem a sötétes helyeket. Mikor esett az eső, borult volt az ég és szerettem elrejtőzni a sötétségben. De aztán felkapcsolták a lámpákat. Mikor megvolt a kisszobám gyakran volt sötét. Ott rejtőztem el sokszor. Csak egy kislámpám volt, ami világosságot adott a kis teremnek. Bennem a mai napig ott ez a magányosság és sötétes érzés.

A Cuando nadie me ve demóját sokszor hideg téli éjszakákon szeretem hallgatni az enyhe lámpavilágítás mellett, hogy az adott helyzetben éljek. Jó érzés ez, mert megnyugtat. Ez a dal valahol rólam is szól. Bárki, aki engem olvas, az nem tud 100%-kig megismerni és megérteni. De nem is akarom. Mégpedig azért, mert lehetetlen. Úgy nem lehet leélni egy életet, ha kiközösítjük az érzelmeinket, kiközösítjük magunkat és kiközösítjük a másikat. Persze vannak emberek, akik megérdemlik ezt, mert ezek a rossz emberek! Édesanyám sokszor kérdezi tőlem, hogy miért nem mosolygok annyit. Azért, mert nincs okom rá. Hiányoznak életemből az alapvető dolgok, melyek boldoggá tudnának tenni. Szerelem, egészség és még sorolhatnám. Az, hogy ezeket a csodás lemezeket megveszem nemcsak hallgatom őket, de nagyon szeretek írni róluk, bemutatni azokat fotókon. Az Alejandro Sanz facebookos csoportban közzé is tettem az El alma al aire kiadvány képeit és egy csomó embernek tetszett.






Képlemezen csak a 10 szám található, a többi CD-n. A spotifyon nem elérhető az El alma al aire, de a youtube-on igen.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.