2021. augusztus 15., vasárnap

SANZ30

Idén van 30 éve annak, hogy Alejandro Sanz kiadta az első hivatalos albumát, a Viviendo Deprisát, amely 1991-ben jelent meg. Eredetileg volt egy 1989-es albuma Alejandro Magnó néven, amely nem volt sikeres sajnos, de nekem tetszett. Sajnos megvenni nem tudtam a lemezt. Talán egyszer majd lehetőségem nyílik rá. Alejandro Sanz hivatalos neve valójában Alejandro Sánchez Pizarro.

2005-ben mikor a Limewire programról töltögettem le zenéket, akkor sok telenovellás főcímdalt kerestem a neten. Előző évben, 2004-ben kezdtem el vásárolni az első import USA CD lemezeket. Teljesen véletlenül ráakadtam egy különleges énekesre, kinek nemcsak a hangja, hanem a zenei stílusa és maga az előadó szépsége is megfogott. Ő volt Alejandro Sanz. Slágernek számított a 2004-ben kiadott Grandes Exitos 91_04 válogatásalbuma, melynek csak a dvd változatát vásároltam meg. A dalokat külön letöltöttem magamnak.

https://benlacosta.blogspot.com/2018/02/zeneajanlo-alejandro-sanz.html

https://benlacosta.blogspot.com/2017/02/erzelmek-hullamain-alejandro-sanz-zeneje.html

Sokáig csak a letöltött dallamokat hallgattam, de 2009-től kezdve már megvásároltam Alejandro Sanz albumait, melyek nagyon jó áron voltak elérhetőek. Az akkori gazdasági válság idején változó volt egy lemez ára. Hol drága, hol pedig olcsón lehetett hozzáférni bizonyos darabokhoz. Alejandro Sanz albumai akkoriban nem érték el a 3000 Ft-os árat, így lehetőségem nyílt a Music Store-ban megvenni a lemezeit, persze nem mindegyiket. Először a 2000-ben készült El alma al aire lett az enyém, melyet a tesóm vett meg nekem még Zaragózában 2007-ben. Az egy 2 lemezes deluxe kiadvány, mely 2006-ban jelent meg. Az egyik kedvenc Sanz lemezem. Ezután a többi album lett meg. A No es lo Mismót, az El Tren de los momentost, majd a Mást, azután a Paraiso Express szereztem meg. A 91_04-es Grandes Exitos dvd, amin videóklipek vannak az 4990 Ft-ba került, de azt 2006-ban vettem meg a Music Storeban. 2011-ben Barcelonában a Si tu me mirást vásároltam meg papírtokos változatban. Ezután az új Alejandro Sanz albumokat már sorra megvettem 2012-től kezdve, mert addigra a CD lemezek ára is normálisra csökkent Alejandro Sanz első lemezét, az 1991-es albumát, a Viviendo Deprisát 2019-ben szereztem be, amely egy új kiadás volt.

30 év nagy idő és ezalatt Alejandro Sanz számos albumot és mellé koncertes kiadásokat is megjelentetett. Nemcsak CD formátumban, de dvd-n és utólag bakelit változatban is. Alejandro Sanz a szememben valódi latin zenei ikon, és főleg a zenei stílusa miatt. Kiemelt kedvenceim közé sorolom, mert minden egyes albuma különleges és egyedi. Főleg a két kedvenc albumom, az 1997-es Más és a 2000-ben készült El alma al aire. Az utóbbi egylemezes változatban is meglett. Egy ezresbe került nekem csak, mert a budapesti MgRecords-ban bukkantam e ereklyére. Semmi kedvem nem volt otthagyni, megvettem. Dísznek szántam, végül kibontottam és a polcra helyeztem. Persze vannak nálam sokkal mániákusabb gyűjtők, akik 2-3x vesznek meg egy lemezt. Szoktam nézni a spanyol Alejandro Sanz csoportokat és lenyűgöz engem a többi tag gyűjteménye. Irigylem őket azért, mert ők el tudnak menni Alejandro Sanz koncertjére és minden azzal kapcsolatos dolgot megszereznek. Nekem sok CD-m és dvd-m van Alejandro Sanzzal kapcsolatban, de sajnos nem mindegyik koncertes dvd-jét tudhatom magaménak, viszont a stúdióalbumokból mindegyik megvan! J Kár, hogy a magyar közönség nem „kér” a zenéjéből. Én azt gondolom, hogy a világ minden pontján nyithatnának a latin zenei világra. Alejandro Sanz népszerű énekes, de attól, hogy a magyarok nem ismerik, vagy csak nagyon kevesen az nem számít. Luis Fonsi esetében sem. Az óriási hírnév nem egyetlen daltól, vagy albumtól függ. Alejandro Sanz LMBTQ barát és szívén viseli a kisebbség sorsát. Nem is egyszer láttam ilyen videókat róla. Ezt is nagyon értékelem benne. 

                                                                        Forrás: facebook

Amikor legutóbb a gayromeós klubtalin voltam akkor szó esett a latin zenéről. Nem ismerték Alejandro Sanzot. Pablo Alboránt sem mikor kiejtettem a nevét. És szokásomhoz híven belekezdtem pár mondatos történetembe, hogy állnak a magyarok a latin zenéhez. Maluma persze ismert, pedig ő messze nem tett le annyit az asztalra, mint Alejandro Sanz, vagy Laura Pausini. Persze Maluma mindösszesen 27 éves és ő a pergősebb latin zenei világhoz tartozik. A magyar zenehallgató közönség java része a metálra van rákattanva, ill. más bulis zenére. Én jómagam mindig követem a kedvenceimet a facebook segítségével és persze tűkön ülve várom az új albumokat, hogy azokat aztán megvegyem, meghallgassam és írhassak róluk a blogomban.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.