2021. augusztus 9., hétfő

MESEAJÁNLÓ: LUCA

Érdekes mesét néztem meg Lujzimmal a Lurdy ház mozijában. A Pixar stúdió legújabb alkotását a Luca-t. A rajzfilm bemutatja milyen mássággal élni és milyen előnyei, vagy épp hátrányai vannak ennek. 

 

Luca nem mindennapi gyerek. A tenger mélyén él vízi szörnyként. Szülei megtiltják neki azt, hogy a felszínre merészkedjen, mert nem akarják, hogy az emberek bántsák őt. Luca azonban Albertonak, egy másik vízi szörnynek hála legyőzi a félelmét, és kisétál a partra, ahol azzal szembesül, hogy csak a víz alatt szörny, de a felszínen emberré változik. Luca és Alberto összebarátkoznak és szeretnék megvalósítani az álmukat. Szerezni egy Vespát, amely egy motor. A két fiú benevez egy versenyre. Luca szülei később megtudják, hogy a fiú a felszínre jár és mindenáron azt akarják elérni, hogy a gyerek ne mehessen fel ismét a kinti világba. Luca és Alberto a közeli városba szöknek, és ott megismerkednek egy kislánnyal, Juliával, kivel összebarátkoznak, de nem fedik fel előtte kilétüket, mert félnek az emberektől. Luca miután szembesült azzal, hogy milyen sok érdekes oldala van a világnak szeretne iskolába járni.

A mese lényege az, hogy aki másnak születik attól az átlagos ember fél és emiatt alakul ki benne az előítélet. Luca és Alberto a víz alatt szörnyek, a felszínen emberek. Ha a szárazföldön egy kis víz is éri őket már látszik rajtuk, hogy kik is. Nagyon szép helyen játszódik a rajzfilm, ám sajnos itt is vannak gonoszok, ún. elnyomók, melyekről a mai rendszer sötét politikus alakjai jutnak eszembe. Arra is gondoltam a film nézése közben, hogy épp a pedofil mosléktörvény árnyékában élek és kissé félni kezdtem. Teljesen jogosan, mert ami a politikai életben van az hányingerkeltő és igazságtalan. A politikai rendszer gonosz szörnyei úgy akarnak minket, melegeket beállítani, mint veszélyes pedofilokat, akiktől a gyerekeket óvni kell. A politikusok mindent, ami meleg el akarnak pusztítani, hátráltatni csakis azért, hogy 2022-ben győzhessenek. És mindezekhez a gyerekeket veszik célba. Elfojtatni bennük a nemi identitást, pszichés zavarokat okozva nekik. Kegyetlen gonosztevők vannak a politikai életben, akik a világsztárokkal is szemtelenkednek. És igen, az emberek félnek attól, amit nem ismernek és azok, akik mássággal élnek ők is félnek az átlagos emberektől. Erre találták ki az érzékenyítéseket, hogy mindkét oldal részéről a félelem megszűnhessen.

Nem fogom tagadni, de elsírtam magam a film nézése közben. Főleg az ún. nehéz időszak alatt, ami minden rajzfilmben megvan. Nem szeretném elárulni a teljes filmet. Látni kell ahhoz, hogy egy kívülálló megérthesse, hogy miről van szó. A mese után Lujzi megkérdezte mi a baj. Hogy magyarázhattam volna meg egy 8 éves kislánynak azt, hogy mi zajlott bennem? Lujzi még gyerek, neki nem szabad olyan dolgokat neki elmondani, amit nem érthet, és amit nem lehet. Csak az autizmusom tudja, amit ennyi idősen tudhat. Még ártatlan gyermek, nem tudja mi a valódi gonoszság, és azt sem, hogy mi a politika és azon gonosz karakterei milyen mérges kígyók, akik pszichopata smileykkal tapétázzák ki Budapestet.

Mozi után játszóház

A Luca végén mindenki elhagyta a mozi termet, de nekem erőt kellett vennem, hogy kisétáljak Lujzival. A sírás nem a gyengeség jele ezzel jobb, ha mindenki tisztában van! A sírás azt jelenti, hogy az adott embernek, embereknek vannak érzései! Az érzések pedig fontos dolgok! Ami pedig a sírás okát illeti az nálam a jelenlegi helyzetemben teljesen természetes!

Lujzimmal elmentünk a játszóházba, ami nem messze volt a mozitól. Nagyon rég voltam a Lurdy házban. Visszaemlékszem azokra az időkre, amikor még ott interneteztem. 1 óra/200 Ft volt és számos Romantica csatornával kapcsolatos dolgot nyomtattam ki színesben. A DiáknetPont netező helyén kezdtem először letölteni megosztókról. Persze ott is kaptam hideget, meleget egyesektől, hogy fiú létemre miért nézek telenovellákat. Voltak olyanok is, akik megjegyzéseket tettek a zenei stílusomra, főleg a latinra. Elfogtak az emlékek, de a szépre akartam emlékezni. Mert voltak szép idők is. Nem egy, nem kettő, hanem több.













A játszóházban 2200 Ft volt a belépő+490 Ft-ba került nekem, mint kísérőnek. Szuper volt, mert én is játszhattam, végre ismét gyerek lehettem. Ezt se tagadom, mert nincs miért szégyellnem azt, hogy 35 évesen még mindig szeretek játszani, gyerekes dolgokat csinálni. Mindezek mellett felnőtt is vagyok, aki a gyerekekre vigyáz, óvja őket. Lujzimat és Gömbimet mindig óvom, amennyire csak lehet, mert tudom, hogy mennyi rossz ember van a világban.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.