2021. augusztus 29., vasárnap

MAGYARORSZÁG TORTÁI 2021.

2007 óta készítenek minden évben Magyarországon ország tortákat, melyek „megjelenése” augusztus 20-ára esik. Idén a Napraforgó és a Beszterce rózsája torta lett a győztes. Meg is kóstoltam mindkettőt a Nándori cukrászdában. Mielőtt győztest hirdetnék, jellemzem röviden a tortákat.


A világos tortát Napraforgónak hívják. Az alsó tésztarétegben napraforgómagok vannak és a tetején joghurt, majd körtés zselérétegek lapulnak. A tortaszelet csúcsát habcsók koronázza meg, de azt nem ettem meg, mert nem szeretem a habcsókot, mivel túl töménynek tartom. A narancssárga szelet cukormentes, ez a Beszterce rózsája, amely jobban ízlett, mint a másik. Sárgabarackos ízű, van benne csoki réteg és barackmag lisztből készítették. Annyira jó volt, hogy ezt a tortát neveztem meg győztesnek.

Nagyon szépen megalkotott torták, remek íz világ. A tavalyiak is jók voltak, de egyszer fogyasztható kategóriába soroltam őket. Az idei alkotások viszont nagyon elnyerték a tetszésemet. A sárgabarackos főleg.

1 szelet torta volt 850 Ft, amelyet kissé drágának találtam, de a kóstoláshoz mindenképp megérte. 1700-at fizettem két szeletért. Tavaly úgy 950 volt szeletje az akkori ország tortának. Az nagyon zavaró volt, hogy amikor reklámozták akkor a kalóriaszámot is belevették, amely a csinos reklámot véleményem szerint elcsúfította. Engem mindig zavarnak az ilyen dolgok. Annak idején nem foglalkoztak az ilyesmivel. Amennyi méretű egy szelet ország torta abba nem hal bele senki sem. Nekem ez a véleményem.

Az Őrség zöld aranya

Amikor a tesómat és Lujzimat elkísértem megvenni a tanszereket, akkor utána beültünk a Szamos cukrászdába, és ott volt szerencsém megkóstolni a 2016-os ország tortát, az Őrség zöld aranyát is. Az tökmagos ízesítésű. Nagyon ízlett nekem. Hasonlóan réteges, mint az idei torták. 

1046 Ft-ba került egy szelet. Nem múlta felül az ez évi Beszterce rózsáját, amelyet később ismét ettem, mert vágytam rá. Nem tudtam betelni a különleges íz világával. Az Őrság zöld aranyára visszatérve lehetséges, hogy tejszínhabos volt a réteg, de ennek ellenére nagyon meg voltam vele elégedve. Emlékszem az első ország torta a szilvás gombócos volt, amely nagyon fincsi volt és abból 4 alkalommal is ettem.  Persze mostanában már nem láttam. A mai cukrászdák fénypontja a sós karamell. Még fagylaltban is.

Az ország torták azon ízeit is megkóstoltam volna, amelyek nem nyertek. Biztosra vettem volna hogy azok közül is kikerül egy ízlésemnek megfelelő győztes, mert hát nem lehet csak 2 győztes. Hisz az ország tortából minden évben két torta nyer. Aki kóstolni akar, az a Beszterce rózsájával kezdje!


BEN   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.