2017. február 19., vasárnap

Érzelmek hullámain: Alejandro Sanz zenéje


2007-ben amikor a nővérem Zaragozában volt, akkor ott vette meg nekem Alejandro Sanz: El alma al aire deluxe CD-jét amihez az album és egy extra dvd tartozott. Egy 2000-ben készült album, melyet újra kiadtak 2006-ban. Nagy kincs a mai napig és számos alkalommal hallgattam meg. 11 éve megvan, és nagy becsben tartom a többi lemezemmel együtt. Egyetlen baja van a kiadványnak, hogy nem tudom cserélni a tokját, mivel digipak kiadás. Olyan, mint a Phil Collins remastered kiadványai, viszont ahhoz díszdoboz van. Alejandro Sanz El alma al aire nagyon érzelmes album, mely tartalmazza a latin zene értékes elemeit. Pont annyit, amennyit az 1997-es Más és az 1995-ös 3. című lemeze. Az értékes elemek: Hűs hangulatú csodás zenei effektek, melyek rabul ejtették a lelkem és latin zenei rajongóvá változtatott. Mivel én hangulatember vagyok, így könnyedén megszeretem a szép zenéket és rajongóvá váltam.


 Alejandro Sanz: Me Ire 
Mikor az énekes elkezdi az éneklést akkor hangzanak el a "hűs levegős" effektek. Egy rendkívül érzelmes dal, melyet hallgatva könnybe lábadnak szemeim. 



Alejandro Sanz egyike a nagy latin zenei énekesnek, aki első albumát 1989-ben adta ki, majd 1991-ben a következőt. Ezt a két lemezt nem vettem meg, mert nem tetszettek. Az 1993-as albumtól kezdve a 2012-esig mindegyiket megvásároltam.

A spanyol énekes sokszínű zenei műfajban. Képes érzelmes, de tud rap stílusú zenét is készíteni. Nekem az érzelmes zenei oldala jön be. Őt hallgatva óriási érzelmi dózist kapok, melyet Laura Pausini dallamainál is szoktam érezni. Persze a magyarok többsége egyáltalán nem ismeri Alejandro Sanzot ahogy sok más latin énekest sem. 

Emlékszem azokra a hűvös téli estékre, amikor az ágyamban ültem, ölemben a macimmal és fülemben a fülhallgató volt. Ide-oda ringattam magam a szép zene mellett. Phil Collins, Alejandro Sanz és a többiek, akiket rengetegszer meghallgattam sokszor segítettek elaludni. Ez volt a hintázás, mert a hátam könnyedén tudtam a falnak támasztani. Még olyan pillanatok is voltak, amikor 22 éves koromban még féltem az erős villámlástól és mennydörgéstől. Volt, hogy délután is hallgattam zenét hintázva. És nyár volt. Szakadt az eső és a kisszobám kissé sötét volt, mert olyan szobában laktam, ami konyha mellett volt és az ablakom a körfolyosóra nézett. A nap alig sütött be. Rossz időkor még pláne nem. Az El alma al aire lemezt hallgattam, és amikor szakadt az eső és villámlott, illetve az erős mennydörgés megrengetett mindent féltem ugyan, de a zene mellettem volt és segített. Olyan volt az egész mintha egy jó barát védelmezne engem. Más idők voltak. Ma már nem félek a villámlástól, csupán az erős mennydörgés zavar, mert nagyon hangos. 

Alejandro Sanz-os CD gyűjteményem

Alejandro Sanz-os dvd-k. A Mammut II-ben lévő egykori Music Store üzletben a polcon voltak ezek a dvdk. Az egyiket megvettem 4999 Ft-ért, a koncerteset pedig születésnapomra kaptam. Sajnos az 1997-es koncertjét nem tudtam soha megvenni dvdn. 

Érdekes hogy az El alma al aire (Lélek a levegőben) borítója és jelentése mennyire egyezik azokkal az élményekkel, amelyekre gondolok és érzek. A hűs levegős érzés, a lélek érzékenysége. Alejandro Sanz pedig rámutat a lélekre a lemez elő és hátborítóján. Nem feledkezek meg arról a régi gondolatról, sem hogy egy szép táj jut eszembe felhőkkel miközben a latin zene „hűs változatát” hallgatom.

BEN

 Alejandro Sanz: Cuando nadie me ve (demo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.