2017. február 25., szombat

A zene tragédiái


Az iskolában mikor magyar irodalmat tanultam akkor fejemben maradt egy fontos dolog, amikor a tragédia fogalmát vettük. Tragédiáról akkor beszélünk, amikor egy érték elvész. Az irodalmi művekben szereplő tragikus hősök, akik egy bizonyos értéket képviselnek az adott mű végén meghalnak. Nemcsak az ő haláluk lesz tragikus, hanem az az érték is amit ők képviseltek. Az embereket mindez megviseli, hiszen szeretik a hősöket.

A zene is sok értéket tartalmaz, főleg azok, akik a sok zenei hangból csodás zenéket készítenek. És azok az énekesek akik idő előtt hunynak el, az még tragikusabb.


Gyermekként Zámbó Jimmy dalait hallgattam. Édesanyám akkoriban sok kazettáját beszerezte és én, amikor csak tudtam meghallgattam őket. Kedvenc albumom a Jimmy IV. volt, amely egészen más, mint az előző három kazetta. Zámbó Jimmy különleges énekes volt. Zenéje nagy hatással volt rám, mert különleges zenei hangulata volt. Leírni sajnos nem tudom, mert nem tudom mit jelent ez az érzés, de adtam neki egy nevet: hangulatjelenség. Mikor elkezdtem az iskolát akkor is hallgattam Zámbó Jimmy zenéjét, de a későbbi években már csak akkor, amikor szüleimnél buli volt. Összeültek, beszélgettek és ment a Jimmy. A népszerű énekes aztán kiadta a Best of 1-2. albumot, melyeket én külön megvettem magamnak 2001-ben miután Zámbó Jimmy meghalt. 2001. január 2-án mikor még a régi kisszobámban laktam édesanyám kinyitotta az ajtót, és mondta, hogy Zámbó Jimmy elhunyt. A hír eléggé megrázott. Aznap szakadt a hó és az utcát teljesen belepte a fehér takarója. Nagyon szomorú voltam, mert szerettem a zenéjét. Ugyan nem ismertem személyesen az énekest, de mégis megsirattam, mert gyermekként annyiszor meghallgattam a kazettáit és mindig jó érzés volt a csodás zenéit hallgatni. Mikor Jimmyt temették az egy szombati nap volt. Fel voltam kavarva, így elmentem a Blaha Lujza térre, a Corvin áruházba. Vettem magamnak egy Ki nevet a végén? fából készült társasjátékot, mivel a másik, amely papíralapú volt kezdett szakadozni. Jimmy halálával véget ért egy korszak a magyar zene történetében. Ha az énekes nem hal meg akkor lehet, hogy újabb albumokat ad ki és talán új műfajt is kipróbál. Halála más embert is megrázott. Óriási veszteség volt ez sokaknak. Abban az időben még megvolt a Violin zenestúdió, ahol sokszor vásároltam magamnak kazettákat. Megvettem magamnak a Best of 1-et, aztán néhány héttel később a Best of 2-t is. Azokat annyiszor hallgathattam meg ahányszor csak akartam. 2001 tavaszán a Mit akarsz a boldogságtól?-t vásároltam meg kazettán. 2002. elején a Jimmy IV-et, 2003-ban pedig a Mit akarsz a boldogságtól?-t vettem meg CD-n, mert nagyon tetszettek azok a lemezek. A Csak egy vallomást 2004-ben a nővérem vette meg nekem és édesanyámnak.




A cikk második felében írnék egy olyan énekesről, aki szintén nagyon tehetséges volt és tetszett nekem néhány száma is, de önmagában más stílusa volt. Nem olyan amit szerettem. 1998-1999-ben tanultam meg használni az itthoni bakelit lemezjátszót. ABBA-t, Mireille Matthieu-t, Demis Roussos-t és sok más zenei énekest hallgattam itthon, mivel akkoriban még nem volt nagy zenei választék az életemben. Édesapám és a nővérem rajongott a Beatles-ért, én viszont nem, viszont megnéztem az Egy nehéz nap éjszakája című filmet, amely róluk szól. A film tetszett nekem. 1999. elején még a suli félév előtt kezembe akadt egy bakelit lemez. John Lennon 1980-as aranylemeze, a Double Fantasy. Épp matek témazáróra készültem, nehezen. Általános iskolás voltam. Betettem a lejátszóba és meghallgattam. Akkor ismertem meg a Woman című számot. Akkor tudtam meg, hogy John Lennon tagja volt a Beatlesnek és hogy megölték. Méghozzá abban az évben, amikor a Double Fantasy-t felvették és kiadták. Megijedtem ettől. A lemez borítója fekete fehér, de a címe sárga betűs. Egy szerelem boldog képét véltem felfedezni. A hátborítón pedig azt, hogy John Lennon mintha szomorúan búcsúzna az élettől és még egyszer körülnéz, mielőtt távozik. Mellette pedig imádott felesége áll, aki szintén bánatos. A Woman-t hallgatva is a búcsúzás elemeit véltem felfedezni. Lehetséges, hogy Lennon sejtette, hogy tragédia történik, viszont nem foglalkozott ezzel. John Lennon a 70-es évektől kezdve szólókarrierbe kezdett. 1980-ban vették fel a Double Fantasy-t és még ugyanabban az évben ki is adták. Sajnos ugyanebben az évben december 8-án kioltotta az életét egy elmebeteg ember, Mark David Chapman, aki még a gyilkosság előtt dedikáltatta a Double Fantasy című albumot. Ezt a pillanatot megörökítette egy Paul Goresh nevű fotós:
Chapman ördög arca tisztán látható a képen. Ijesztő fotó. Lennon még csak nem is sejtette, hogy ez az ember mit fog tenni. Én azt olvastam a gyilkosról, hogy Hawaii-n élt és hónapokkal korábban tervezte a gyilkosságot. Még a bűntett előtt felmérte a terepet. Nehéz gyermekkora volt és rajongott a Beatles-ért. Aztán volt egy mondat, ami miatt összedőlt benne a Beatles kultusz. És azt is olvastam, hogy irigykedett Lennon sikerére és hogy a gyilkossággal híressé akart válni. 1980. december 8-án agyonlőtte a 40 éves John Lennont, de előtte bement egy könyvesboltba, hogy megvegye a Zabhegyező című könyvet. Miután leadta a halálos lövéseket Lennonra, nem menekült el, hanem folytatta az olvasást és beleírta ezt a mondatot: Ez a vallomásom. A dedikált Lennon lemez, amelyre: John Lennon 1980 volt ráírva, azt árverésre bocsátották, mivel az énekes a halála előtt írta rá a nevét és az évszámot. 1981-ben a bíróság életfogytiglani börtönre ítélte Chapman-t és 20 év után kérvényezhette feltételes szabadlábra helyezését. Lennon gyilkosa máig börtönben van, ugyanis máig  elutasítják kegyelmi kérvényét. Tavaly ugyanez történt. John Lennon özvegye nem szeretné, ha őt, vagy a gyerekét ez az ember bántaná. Teljesen jogosnak tartom Yoko Ono, Lennon feleségének kérését, mert nem tudni mi játszódik le Chapman fejében. Ráadásul számos Beatles rajongó van, aki személy tragédiának érzi Lennon halálát. Tuti szétszednék Chapmant ha a férfi kijönne a börtönből. David Chapman nemcsak egy emberi élet kioltásáért felelős, hanem egy apát szakított el a gyerekeitől, megfosztotta a további alkotás lehetőségétől, megzavarta tettével azoknak a lelki világát, akik nagy rajongói a Beatlesnek és John Lennonnak. Chapman ugyan megkapta, amit akart, de nagy árat fizetett a hírnévért. Bezárták, gyűlölik, és a halálát kívánják. Egyike a leggyűlöltebb emberek közül. Nem hiszem, hogy megbánta azt, amit tett. Lehet, hogy az alkalomra vár, hogy újra ölhessen. Legközelebb 2018-ban kérvényezheti újra a szabadlábra helyezését, de biztos hogy 2020-22-24-ben is a rácsok mögött lesz. A bíróság szerint Chapman kiengedése összeegyeztethetetlen lenne a jóléti társadalommal és aláásnák a jog tiszteletben tartását. Ezt úgy értelmezem, hogy hiába is próbálkozik Chapman kétévente mindig el fogják utasítani.

Tudni kell egy fontos dolgot. Én, mint nagy zenerajongó tudom milyen érzés, amikor rajongunk egy énekesért, vagy együttesért. Zenei értéket hoznak létre, a rajongók minden albumukat megveszik, és rengetegszer hallgatják meg otthon kedvenceiket. Ha lehetőség adódik, el tudnak menni a koncertjükre is. Szinte a rajongók családtagként kezelik a zenét. Én pl. mindig meghallgatom azokat a zenéket, amelyeket nagyon szeretek és fontos része az életemnek. Mindig várom, hogy mikor jelenik az adott kedvencemnek az új lemeze. És akkor meg is vásárolom. A megjelenés előtt valóságos extázisba kerülök, és tűkön ülve várom, hogy végre nekem is meglegyen, az adott új CD. Nem számít nálam az, hogy az énekes milyen a valóságban. A lényeg az, hogy a zenéje tetsszen nekem. Tudom milyen, amikor egy kedvencünk elveszítjük, mert tudjuk, hogy nem fog új albummal jelentkezni, és nem hallhatjuk többé élőben sem. Megmarad mindaz a csodás szám, amit eddig hallhattunk tőlük, de több már nem lesz. És ez tragédia! Zámbó Jimmyért egyesek annyira rajongtak, hogy sokan öngyilkosok lettek. Talán ugyanez volt John Lennon, vagy Elvis Presley esetében is. Ha valamelyik kedvencem halna meg értelmetlenül, nem lennék öngyilkos, viszont nagyon szomorú igen.

A cikk végén szót ejtenék egy 1995-ben elkövetett szintén tragikus körülmények között elhunyt énekesnőre. Selena Quintanilla, a mexikói és amerikai származású mindössze 23 éves volt, amikor az ő rajongói klubjának elnöke meglopta. Selena el akarta küldeni emiatt, de előtte szerette volna, ha kártalanítja. A gyilkosa, Yolanda Zaldivar ehelyett lelőtte az énekesnőt, aki belehalt a sérüléseibe. Jennifer Lopez játszotta el az életrajzi film főszereplőnőjét a Dalok szárnyán című filmben. 2005-ben a Music Store üzletben a polcon akadtam rá az 1994-es Amor Prohibido című albumára. A mexikói ranchera zene nekem nem a stílusom, de abban az időben érdekelt az énekesnőnek a dallamvilága, így megvettem a lemezét.

Elképzelem a zenei hangokat, akik szeretik, ha foglalkoznak velük. Vidámak, mert a hangulat gyógyszereinek fontos hozzávalói. És őket zenei művészek veszik célba, hogy finom dallamokat készítsenek belőlük és megalkothassák saját mondanivalójukat. Minden zenei dal fontos mondanivalót rejt, és mellette az értékeket is.
BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.