2019. szeptember 20., péntek

Születésnapi lemezvásárok



Egy éve, a születésnapom időszakában nagyon sok lemezt gyűjtöttem össze, de idén odafigyeltem arra, hogy mennyit költök ezekre a zenei csodákra. Rákaptam a bakelit ízére is. Néhány újnyomású darabom is van a régiek között.

Születésnapom előtt és után hozzájutottam néhány újabb gyöngyszemhez, melyekről írok pár sort.

A Ferenc-körúton (Ma Corvin-negyed) a Kilián laktanyánál található egy kis üzlet, ahol használt bakelit és CD lemezeket lehet kapni. Nagyszerű, mert kincsekhez lehet hozzájutni kedvező árakon. Vettem egy Barbra Streisand és egy Lionel Richie bakelitlemezt. Darabjuk 500 Ft volt. Másnap, a születésnapomon Gömbimmel és megvettem a Zámbó Jimmy Roussos, Best Of Brian Adams, és az 1992-es Genesis koncertes CD-t. Darabjuk egy ezres volt csak! Egyetlen baj volt velük, hogy a tokjuk eléggé karcos volt és aprócska felületi karcokat véltem felfedezni a CD-ken is, de ezek nem vészesek. Ahányszor használt lemezeket veszek ellenőrzöm hogy milyen állapotban vannak. Amikor csomagolt, újat veszek mindig vigyázok a lemezeimre. Azoknak a tokját kell csak cserélnem idővel.

A Barbra Streisand lemez nagyon tetszett! Arról most egyelőre nem fogok írni, mert szeretném CD-n is beszerezni. Egy másik cikkben majd bővebben írok az albumról. A Lionel Richie lemezt viszont megvásároltam CD-n is a Dürer kertben, szeptember 15-én.

ZÁMBÓ JIMMY: Jimmy Roussos (1994.)
Zámbó Jimmy 1994-es albuma, a Jimmy Roussos kazettán volt meg. Mikor még ovis voltam sokat hallgattam. Még nem tudtam hogy Jimmy valójában csak magyarul énekli el a már rég elhunyt énekes, Demis Roussos dalait. A Még egy tánc tetszett nagyon a Jimmy Roussosról. Amikor évekkel később megtudtam, hogy van eredetije akkor bakelit lemezen megismertem Demis Roussos dalait. Más volt a stílusa mint Jimmynek. Természetesen a Jimmy verzió tetszett.



GENESIS: The Way We Walk (1992.)
A Genesis 1992-es The Way We Walk koncert az 1991-es album, We Can’t Dance lemezbemutató koncertje volt. 1 rugóért az egyik lemezhez hozzájutottam. Kétrészes. Van a hosszabb és a rövidebb dalokat bemutató koncertes hanganyag. Dvd formátumban nem tudom beszerezni, pedig érdekelne.



Nagyon jó képeket tartalmaz a CD füzet, bár kritikán aluli volt a tok és a füzet állapota! A tokot kicseréltem, a füzetet pedig ahogy tudtam kisimítottam. Nálam ez sosem fordulna elő, hisz tiszta kézzel nyúlok hozzá a füzethez, illetve a lemezhez! A koncert zenei anyaga nagyon jó. Csak kicsit hasonlít az eredeti stílushoz. Sokszor megjegyeztem, hogy egy koncertes változat mindig ad egy újdonságérzetet. Legjobban a Mama, a Hold on my heart és a Tonight, tonight, tonight sikerült a leghangulatosabban. A Genesis koncertekről sokszor esett szó Phil Collins életrajzi könyvében, melyet nemrég olvastam ki.
 


LIONEL RICHIE: Can’t slow down (1983.)
A Can’t slow down 1983-ban készült és az All Night Long valamint a Hello slágerzenéjét tartalmazza. Olyan az album, mintha egy extended kiadvány lenne. Hosszabbak voltak a számok a megszokottnál. Már amelyiket ismertem. Az albumot hallgatva ugyan 80-as évek hangulatú, de még mindig erősen érződnek benne a 70-es évek zenei effektjei. Romantikus, esti vacsorákhoz ajánlott ideális lemez.







KENNY G: Breathless (1992.)
500 Ft-os áron megszereztem a kedvenc Kenny G albumom, az 1992-es Breathlest, amely gyermekkorom egyik kedves emlékét idézi fel bennem. Magnókazettán egy szaxofonos zenét hallgattam, de az előadó nevét nem tudtam. Csodálatos lemez, tele érzelemmel és örömmel! A The Joy of Life és a Sentimental vannak rám a legnagyobb hatással. Főleg az utóbbi.



EROS RAMAZZOTTI: e2 (2007.)
Eros Ramazzottinak 2007-ben megjelent egy kétlemezes válogatása, amelyet nem vettem meg korábban, hanem letöltöttem. Akkor tudtam meg, hogy az énekes 1997-es válogatása is csak feldolgozás. Abban az évben új verziói készültek az első slágereiből. Köztük a Cose della vitának, melyben Eros Tina Turnerrel énekel együtt. Az eredeti verziót viszont ismertem 2002 végéből, amikor a Tutte Storie-t megvettem.








Az e2 válogatás olyan, mint egy matek CD. J A füzetben egy nehéz feladatsor található, amit képtelen lennék megcsinálni. A CD füzet hangulatos, kissé magányos. Eszembe jut az apámmal való matematika tanulás. Nem tudtam leérettségizni abból a tantárgyból. Talán az apám kudarcként élte meg ezt. Nem tehetett arról, hogy én a matekban sosem voltam IQ bajnok. Főleg a geometriában nem. Úgy éreztem, mintha a számok egyik oldalról a másikba mennének. Vándorló számoknak neveztem el azokat, akik ki akartak cseszni velem. Egyenletek és számítási feladatok során is nehezen tudtam összpontosítani magam. Nem voltam ebből a szempontból olyan szerencsés, hogy a matematikát, mint egy gyerekjátékot könnyedén le lehet vezényelni egy táblán, vagy egy füzetben. A középiskolában két matematika tanárom volt. Egyik a Zöldy tanár úr, akinek valósággal szerelme volt a számtan. Voltak olyan trükkjei, amivel meg tudtam csinálni egy csomó példát. És azt édesapámmal át tudtuk venni. A dolgozatok, főleg az érettségi az maga volt a rémálom. De az e2-es Ramazzotti válogatásra visszatérve érdekes lemez abból a szempontból, mert az első korong válogatás, ahol az első szám új. Eros Ricky Martinnal duettezik. A 2007-es remasterelésűa régi dalok után az utolsó 3 új szám következik. A második CD-n pedig szintén egy válogatást hallhatunk, de egy 2007-es átdolgozósat. Felemásan tetszett csak, de elfogadhatónak találtam. Kissé komolyzenei stílusú.

PHIL COLLINS: Hello! I must be going! (1982.) (régi bakelit kiadás)
A Dürer kertben 2500 Ft-os áron megvettem Phil Collins 1982-es albumát, a Hello! I must be going!-ot. Angol nyomású, rendkívül jó állapotú volt és a régebbi lemezkereskedő emlékezett rám tavalyról és összegyűjtötte azokat a Phil Collins albumokat bakeliten, amelyek érdekelhetnek, de csak Hello! I must be going! volt az, amit megvettem, mert kislemezeket kerestem. Amiatt szomorú voltam, de a nagylemeznek rendkívül örültem! J Emlékszem, elhappolták tőlem évekkel ezelőtt a bakelit.hu-nál, és most végre megvan.




Egy másik standon a Face Value is előkerült, de drágán akarták eladni nekem, így azt feleltem, hogy inkább a remastered változatot veszem meg, mert majdnem ugyanannyi. Erre 4500 helyett már 4000-ért kínálták, de sokallottam. Állításuk szerint a remasternek szarabb a hangzása. Én erre majdnem mondtam valamit. Csak az volt a célja az eladónak, hogy rám sózza drágán a lemezt. Hahó! Pici gyerkőc korom óta hallgatok zenét, van mindenféle nyomású, régi és új bakelit lemezem és tudom, mi hangzik jól és rosszul. Engem akarnak palimadárnak venni? L A pasi, akinél a Hello! I must be going!-ot vettem nem adta ennyire drágán a korongot. Tévedés ne essék. Nem a remasterről, hanem az elvről van szó. Egy bakelit lemeznél nálam nem számít a remaster, csak a CD-n, de nem minden énekesnél. Phil Collins kivételes volt, mert amikor 2016-ban a Take a look at me now box set megjelent a 2 lemezes deluxe CD-kkel, akkor megvettem az extra tartalmak és a szuperebb hangzás miatt. A harmadik okom az volt, hogy a legnagyobb kedvenc énekesemről van szó, akinek a zenéje mennyei! A Genesisből is van remaster CD, de csak azok, amelyek korábban nem voltak meg. Mindent nem lehet megvásárolni remasterben. A Face Value-t bakeliten lehet remasterben, vagy régiben veszem meg, de nem mindegy milyen áron!

Dürer kerti lemeziac (2019.09.15.) Fotó: BENovelas

Az a jó az antikvár, használt lemezekben, mert potom összegért lehet hozzáférni ritkaságokhoz. Ráadásul nem az újranyomott, gagyi változatot kapod drága pénzért, hanem az eredeti kiadást olcsóbban. CD gyűjtésem korszakában számos olyan kiadó volt, amelyek ma már nincsenek, és ezáltal mások forgalmazzák újra az adott lemezeket. A Média Marktban gyakran látok ilyen lemezeket. Más, világosabb, egyszerűbb egy ilyen CD kiadása. Nincs meg az a varázsa. Pl. a Zámbó Jimmy lemezek kaphatóak leegyszerűsített változatban. A Jimmy logó nem vésetten, hanem csak nyomtatottan látható egy borítón.

Ma holnap már a CD is kiszorul a zenei iparból. Egyelőre még árulnak és remélem még hosszú évekig kaphatóak lesznek. Hiába is állítja az egyik Média Markt dolgozó hogy lassan CD sem lesz amikor üres CD tokot kerestem! A Média Markt is egyre silányabb lesz választékot illetően. Ha a bakelit korszak is visszatért, akkor nem hiszem, hogy a CD-t olyan könnyű lesz kinyírni. Még bármi megeshet. Főleg ha egyes albumok megjelenésénél kazettás kiadvány is van.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.