2019. szeptember 6., péntek

CD AJÁNLÓ: ERIC CLAPTON: AUGUST



Az első és egyben utolsó Eric Clapton lemezt vettem meg, az August-t, amelynek producere Phil Collins. Az albumról a Mindhalálig című könyvben olvastam és meghallgattam a spotifyon. Nagyon jó hangulatú lemez. Velem egyidős, 1986-os. A remastered kiadásához jutottam hozzá. 12 dalt tartalmaz az album, melynek CD korongja aranyszínű:


 


A kiadvány nagyon szép, ötletes, de egyben érdekes is. A CD füzetet lapozva furcsa, hogy Phil Collins fotója nem volt benne. A borítón egy nehéz időszak képe tárul elém. Hamarosan esni fog és erősödik az esőszellő. Kicsit a magányosság érzése is elfogott a képet nézve, illetve egy kép az egykori World Trade Centerről. Anno a neten láttam egy fotót, amely a terrortámadás előtti napon vagy napokban készült. Ugyanolyan volt a fotó hangulata, mint Eric Clapton: August CD borítójának háttérképének. Picit félelmetes. 1986-ban jelent meg az album, a születésem évében és épp a születésnapomon csapódtak a gépek az ikertornyokba. Ez vajon jelent valamit? Érdekes meglátás az biztos.

Eric Claptonnak korábban csak néhány dalát ismertem. Nem nagyon szeretem az énekes zenei stílusát, de az August albumát mindenképpen meg akartam szerezni. Nagyon olcsó volt és megérte az árát. Már az, hogy Phil Collins volt a zenei producere mindenképp megérdemelt egy esélyt, hisz a 2005-ben megvett Philip Bailey: Chinese Wall nálam óriási sikert ért el akkoriban. Philip Bailey 1984-es albumának szintén Phil Collins a producere és azon hallható a legendás Easy Lover. Phil Collins és Eric Clapton jó barátok. Eric megkérte Philt hogy segítsen neki az August-ban. Ez nem sokkal a Chinese Wall kiadása után történt. Az August Eric Clapton és Phil Collins stílusú. Vagyis két különböző műfaj összegyúrásából jött létre. Én legalábbis így nevezném. A lemez érdekessége hogy azért lett August a címe, mert Eric fia, Connor 1986 augusztusában született. A kisfiú sajnos 1991-ben tragikus körülmények között meghalt.
Philip Bailey: Chinese Wall, mellette Eric Clapton: August CD-je

Az August-ban Eric Clapton együtt énekel Tina Turnerrel a Tearing Us Apart-ban, amely nagyon pergős rock dal:

Ez, illetve a Behind the mask tetszik nagyon: 

Lágy rock és romantikus hangulatok egyaránt megtalálhatóak a lemezen. Erős 4-es osztályzatot kap. J Az album a spotifyon elérhető:

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.