2019. szeptember 5., csütörtök

ELCSÚSZOTT METRÓ


Minap Újpesten alagútfotózást csináltam és a legszebb képek közül a Dózsa György út és az Újpest-városkapu megállóhoz tartozó alagút lett a legjobb hangulatú. Persze csupa új kábelek, fém rudak vannak ráillesztve falakra. Ezek és az új sínek okozhatják a metró sikoltó hangját, ami az északi felújított szakaszán hallható.



Jelenleg a déli szakaszon folynak a rekonstrukciós munkák. Az utóbbi időben azbesztszigetelést találtak a régi burkolatok elbontása során. Az azbesztet előszeretettel alkalmazták a metróépítések és számos házak építése közben még a 70-es és 80-as években, ám kiderült erről a szigetelőanyagról, hogy az egészségre káros anyagokat tartalmaz. Ezért az ilyen típusú szigeteléseket el kellett távolítani a 3-as metró jelenlegi felújítása során. Ez persze jó ürügy arra, hogy ismét csúsztassák a felújítást. 2020 végefelé várható a déli szakasz átadása. Egyáltalán nem lep meg. Az egész metrófelújítás egy vicc. Mégpedig azért, mert egy szakaszra másfél évet szánnak és közben nagyon lassan, nem jól megtervezve zajlanak a munkák. Kimaradnak egyelőre az aluljárók, ami simán elvégezhető 1-2 hónap alatt!! A 3-as metró Budapest egyik legforgalmasabb földalatti vasútja, amelyet rengetegen használnak. Idén nyáron a 4-6-os villamos vonalát kellett lezárni 1-1 szakaszon, hogy felújítsák a pályákat. Érdekes módon időben be tudták fejezni a munkálatokat, bár nem voltam biztos abban, hogy elkészülnek szeptemberre a síncserék.


A 3-as metró jelenlegi gondja most a klímakérdés, mert a felújítottnak nevezett pandametrókon nincs légkondi. Eleve nem is tervezték! A 2-es metró felújítása során az állomásokat ellátták légkondicionálókkal, és az Alstom szerelvényeken is van klimatizálás. Ugyan a piros, 2-es vonal nem akadálymentes, csak néhány megállója az, mégis el van látva klímával és annak felújítása is rendesen lezajlott. Amikor a nagykörúti villamosokon a Combino villamosok kezdtek futni, kezdetben nem volt beépített klímaberendezés, de utána igen, mivel bebizonyosodott, hogy nem lehet a nyáron forróságban, meleg járműben utazni. Budapesten egyes buszoknál sincs még légkondi. Egy oldalon kényelmi kérdésnek nevezték a 3-as metró klimatizálását:
Eléggé felháborító írás, mert alapból ha az ember közlekedik és megveszik a magas bérleteket akkor az nem luxus, ha klimatizált buszon, villamoson, vagy metrón utazik. Nem mindegy az, hogy nyáron a tömény forróságban utazzon egy hétköznapi ember, de az sem hogy télen, a mínuszokban fagyoskodjanak a BKK járatain! A legrosszabb villamosok a hannoveriek, amelyek a 3-as, 62-es és a 24-es villamos vonalán mennek. Ülőhelyük kemény. Nyáron tűzforró, télen pedig jéghideg! A klimatizálás véleményem szerint nem luxus és nem környezetszennyező. Pont ne olyan emberek beszéljenek a klíma ellen akik légkondis kocsiban utaznak, és nem érzik a tömegközlekedéssel utazók helyzetét. Nem is akarják érezni, sőt nem is akarnak költeni rá. Jó példa a 3-as metró újnak nevezett szerelvényei. Szépnek tartom őket, szeretem az orosz metrókocsikat, mert hangulatosak. Azonban nyikorog, gyanús hangokat ad, nagyon meleg és számos hibával rendelkezik! Az Alstommal és a Combinókkal is voltak bajok, de nem olyanok, mint a 3-as metró jelenlegi szerelvényeivel vannak jelenleg.




A 2-es metró egyik állomásán, a Puskás Ferenc Stadionnál bent szoktak állni a 3-as metrón futó pandák. Nem mindennapi látvány. Gyorsan le is fotóztam a szerelvényt. Aki még nem tudja, a Deák téren a 2-es és a 3-as metró között van egy összekötő alagút.

Még nagyon sok baj lesz a 3-as metró felújításával. Főleg a légkondi beszerelésével. Ahelyett hogy még jobban megnehezítenék a városvezetők a helyzetet, inkább küldené vissza ezeket a kocsikat az oroszoknak, mert új, gazdaságosabb szerelvényeken eleve van klíma. De sajnos nem fogják megcsinálni, mert nem ez a cél. Ha nagyon akarnák, sokkal jobb lenne a budapestieknek. Ez nem pénz, hanem egészen más kérdés. Most hogy közelednek az újabb választások már kirakosgatják Budapest utcáira a sok politikai szemetet, hogy még jobban az emberek ellen tegyenek. Jönnek az újabb ígéretek, amelyeknek sok hiszékeny ember bedől. Folytatódik az aki kapja marja játék, amely soha nem vezet valódi változáshoz, mert mindenféle boldog, boldogtalan nyerni akar, de egyiket sem tartom őszintének és alkalmasnak arra, hogy bármilyen vezető is legyen. Olyan ez, mint egy paródia, amely nem vígjáték, sokkal inkább tragédia.     

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.