2019. április 7., vasárnap

Veszélyes zónák

 A világ folyamatosan változik és maga az ember is. Maholnap már más lesz minden. Mióta a TV már lassan leáldozó korát éli, elterjedt a youtubeon folyó élet. Számos youtuber (videós) került a képbe és mind-mind megmutatják mikre képesek. Sokuk igazán tehetséges, de akad köztük olyan, akik arról lesznek híresek, hogy bohócot csinálnak magukból. Ezzel azok a videósok élnek vissza, akik belőlük készítik a viccesnek tűnő rosszindulatú paródiákat.

Megdöbbentő az a sok magányos ember, akik hajmeresztő videókat raknak fel az internetre. Valaki annyira egyedül van, hogy képes feltenni az egész életét a világhálóra. Pl. hogyan kel fel, hogy mos fogat, mit eszik, és még sorolhatnám. Számos ilyen emberi figura van jelen a virtuális világban. Csakhogy léteznek olyan személyiségek, akik túlzásba viszik a magamutogatást. Annak idején, amikor a Mónika show nagy nézettséggel futott az RTL-en számos rajongóra tett szert és a legdurvább videók, amelyek a veszekedéseket, verekedéseket tartalmazták, szinte mind felkerültek a youtube-ra. Hiába tiltogatták le ezeket, előbb, vagy utóbb aki korábban letöltötte, visszarakta a saját fiókjába. Ez a láncolat azóta is tart. Jómagam én is szeretem a Mónika show-t, mert sok a vicces része, de sajnos befutnak komolyabb emberi tragédiákról szóló epizódok is. Az már nem vicc. Mások mégis azt csináltak belőle.

A youtube mára már egy ún. veszélyes zónává változott, ahol nagyon sok a rosszindulatú videós ragadozó. Az ilyenek azok, akik megbotránkoztató, lejárató és parodizáló videókat készítenek szerencsétlen emberekből. Ilyenek az utcán ordibáló civil emberek, a hajléktalanok, illetve botrányosan viselkedők, vagy ahogy az előbb leírtam, a Mónika show egykori szereplői. Sajnos áldozat bárkiből lehet, hisz mindenhol előfordulhat egy videós, aki kamerájával vagy telefonjával lekaphat bennünket egy kellemetlen helyzetben. Az ilyen lesipusi suttyók nem kímélik az áldozatukat. Állítólag a youtubeon bizonyos nézettség után pénzt lehet keresni. Az emberek, akik szeretik a szaftos sztorikat, botrányokat kaphatóak az ilyesmire. Ebből áll össze a nagy nézőtábor. Mások nyomorúsága, kiborulása, botrányos viselkedése felkerül a netre, az emberek ezt nézik, emelkedik a nézettség, pénz állhat a suttyó feltöltő kasszájába. Számos internetes áldozatot ismerek így neten keresztül. Az egyik Selyem Jázmin, akit sokan a komlói Madonnának, vagy más szóval művésznőnek neveznek. Külön facebookos csooportot vezetnek arról, hogy épp mit csinálhat, hogy néz ki a romos és rendetlen lakása a költözése után. Sok rosszindulatú ember szövegét olvasom, és csak döbbenek. Van egy kislány története is, egy bizonyos Dorináé, aki machetével fenyegetőzött az interneten. Az ő videóit látva kijelenthető, hogy kislány nem él jó körülmények között és nem fordítanak rá kellő figyelmet a szülei, akik engedik neki azt, hogy videózzon és feltegye az anyagát a youtubera! Nem csoda, hogy Dorina is beállt a magányos videósok sorába, kibeszélve a titkait, megosztva privát szféráját a youtubeos nagyközönség előtt. Mivel kislány, könnyedén befolyásolható, rávehető arra, hogy menjen minél messzebb. Sajnos a média csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy leközölte a machetés fenyegetőzést, és immáron a TV nézők is tudomást szereztek Dorináról. Elég, ha valaki beazonosítja a helyet, ahol a kislány lakik, és nagy botrány kerekedik belőle. A médiát és a rosszindulatú videósokat abszolút, de hidegen hagyják a gyermeket ért következmények. Nekik a pénz és a nézettség számít. Az emberi élet szart sem ér nekik. Nekem ez a véleményem, és ez nagyon elkeserítő. Borzalmas az emberi primitívség és legalja viselkedés, amit egyesek művelnek a világ legnépszerűbb videó megosztóján!

Jómagam az autizmusom okozta szenzoros ingerek miatt én is ki szoktam néha borulni, de az a nagy szerencse, hogy itthon, sokszor a család előtt történik mindez. Nem kerül ki a nyilvánosságra. Ismerve az embereket, és a netes világot oda kell figyelnem nagyon magamra, nehogy áldozattá váljak. Szerencsére vannak mellettem, nem történhet baj. Vannak azonban konfliktusaim, de azok is ritkán fordulnak elő. Ha bármi bajom van, azt nem teregetem ki az internetre, de privátban leírom az újságnaplómban amelyet nem osztok meg a neten. Mindenkinek megvannak a maga gyengeségei. Az, hogy vannak kiborulásaim az természetes sajnos. Nem számít ez azonban gyengeségnek. A sírás sem. Vegyük példának a hányást. Mindenkivel előfordul, hogy valaki hirtelen a klozetba rókázik, mert épp elkapott valami fertőzést és rájön a szükség. A szarással is ez van. Egy szenzoros kitörés az egész testemre kihat. Roppant kellemetlen, félreérthető és egy kívülálló szemében félreérthető és vicces lehet. Ahova járok nyomtatni ott volt 1-2 kisebb kiborulásom és volt, aki nevetett ezen. Ilyenek az emberek egy része. Ezt meg kellett tanulnom sajnos, mert nem árt tudni azt, hogy az emberek java része nem törődik a másikkal. Megdöbbentő azzal szembesülni, hogy akikből viccet, gúnyt űznek mennyi mocskolódó és gusztustalan hozzászólást kap. Ritkán éri a feltöltőt kioktató üzenet. Sajnos a többség azt becsmérli, akiről a lejárató videó szól. Az ilyen emberek arra persze nem képesek, hogy saját magukba nézzenek. Szeretik a másikat kioktatni, mintha bármi közük is lenne a kiparodizált áldozathoz.

Az a véleményem hogy a mai és a jövő generációi nincsenek eléggé megnevelve. Ez sajnos rendszerhiba, mert az embereket átitatja a gyűlölethullám, amelyek plakátokon, TV-n és rádión ömlenek szerteszéjjel. Mint egy radioaktív sugárzás. A mai fiatalok egyre magányosabbá válnak, mert a szülők nagyon elfoglaltak. A gyerekek így könnyebben kerülnek rossz társaságba és az egyetlen barátjuk a telefonjuk lesz. Már akinek van. Védtelenné válnak. Videókat posztolnak magukról és a vonal másik végében egy szexuális ragadozó, vagy még rosszabb ember is megbújhat, aki kiadja magát egy rendes, megbízható embernek és csak az alkalmat keresi, hogy lecsaphasson a védtelen áldozatára. Vigyázni kell magunkra! Nem szabad kiteregetnünk a magánéletünket a neten. Én csak annyit osztok meg magamról és a világomról amennyi biztonságos! Jó okom van arra, hogy blogozok, weblapot vezetek, mert ezzel megmutatom a sokszínűségem és jó hatással van rám.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.