2019. április 23., kedd

FILMAJÁNLÓ: BRILIÁNS CSAPDA (ENTRAPMENT)


Húsvét utáni nosztalgiázást tartottam egyedül, itthon. A 20 évvel ezelőtt, 1999-ben készült Briliáns csapda (Entrapment) című filmet sok év után ismét megnéztem. Szintén 20 esztendeje a nővéremmel láttam még a moziban. J



A Briliáns csapda egyike a nagy kedvenceimnek. Hogy miért is? Tele van a film remek hangulattal, kalanddal és jó háttérzenével. Izgalomban tartja a nézőt az elejétől a végéig. Kevert műfajú film, vagyis akcióthriller kategóriába sorolható. Catherine Zeta Jones nagyon csinos volt az akkori 29 évével. Sean Conneryvel együtt szenzációsat alkotott! Szembetűnik egymással két külön világ. Egy újonc, és egy profi tolvaj. Gin, a főhősnő, egy zöldfülűnek tűnő műkincstolvaj, aki kaméleonszerűen bele tud olvadni a környezetébe anélkül hogy bárki rájönne, hogy tolvajként ugrándozik a tetőn és hogy az évszázad rablására készül. Mac, a kiöregedett egykori tolvaj pedig a segítségére van, ám mindig úgy láttam az ő reakcióját, hogy Gin keményebb akciókat vállal és Mac csak ámulva figyeli és hallgatja a nő terveit. Ez az, ami megtetszik neki Ginben. Az elszántsága, a profi gondolkodásmódja. Nemcsak beleszeret a nőbe, de beleveti magát Gin világába is. A lány nem akar egész életében egy biztosítónál dolgozni, unalmas életet élni. Neki a kihívás kell, illetve a jólét. Ő és Mac tökéletesen passzolnak egymáshoz, még ha majdnem 30 év korkülönbség is van közöttük. Még egy fontos dolog derül ki kettejükről. Magányos emberek, akiket senki sem vár haza. Az életüket nemcsak a lopás teszi ki, hanem maga az akció, ahogy megszerzik az adott festményt, maszkot, pénzt, briliánsokat.



A film hangulatára visszatérve nekem nagyon bejött az időnként felbukkanó borongós hangulatú jelenetek, főleg azokat a részek, amikor a maszkrablás előtt próbáltak. A kivitelezés is egyedi módon zajlott le. Nem szeretném lelőni a poént, mert aki nem látta a filmet, az inkább nézze meg, mert nagyon egyedi! Az 1999-es év utolsó két hetében játszódik és 2000 első napján ér véget.

A szinkronizált változat dvd-n és videókazettán 

 Feliratos változat dvd-n

Amikor a Briliáns csapdát először láttam a moziban már megtetszett. Leginkább akkor kezdtem el jobban megszeretni, amikor a magyar HBO premier során felvettem videóra. Azután többször megnéztem, míg egy nap elszakadt a kazetta. Később a TV2 is vetítette, így fel tudtam venni újból. Sajnos mivel reklámos volt, így egyik év karácsonya előtt 1290 Ft-os áron videókazettán megvásároltam. J A filmzenei albumot is szerettem volna megszerezni, de korábban kazettán. 2001-ben sokat keresgéltem a még meglévő budapesti zenei üzletekben, de mindössze az egykori Szervita téri kétszintes CD boltban, illetve a Duna Plázában a Hungaroton Gigastore-ban volt elérhető CD-n. 2004-ben 5850 Ft-os áron megvásároltam a filmzenét. Egy darab volt belőle. Sokba került ugyan, de megérte az árát. Főleg azért, mert ritkaságnak számított és számít mind a mai napig, mivel nem igazán lehetett rendelni máshol. Máig megvan nekem. J



Korábban magnókazettára, de később mikrókazettára is felvettem a film hanganyagát, mivel annak idején nem volt telefon, dvd lejátszó és számítógépem, hogy filmeket nézhessek rajta. Megoldottam másképpen. J Mivel 109-110 perces a film, ezért rövidítve fért rá egy 90 percesre.


A Briliáns csapdát videókazettán magyar szinkronnal adták ki, míg melléje sajnos magyar felirattal dvd-n. Azt sosem értettem, hogy lemezen miért nem lehetett elérni a magyar szinkront. Pedig abban az időben a dvd majdnem annyiba került, mint ma egy blue ray film. A dvd filmeket 20 évvel ezelőtt 7-8 ezer forintos áron forgalmazták és csak a fele kiadványokon volt elérhető magyar szinkron. Akkoriban a budapesti zeneboltokban a CD és kazetta mellett filmes videókazettákat és kevés választékkal, de árultak dvd filmeket is. Anno a Sikoly filmek is borsos áron voltak elérhetőek dvd-n, de csak a 2. és a 3. rész. Aztán teltek az évek és az egykori csak magyar felirattal kiadott filmeket szépen lassan, de elkezdték magyar szinkronnal is forgalmazni. Erre létrehozták a Kerülj szinkronba! sorozatot, amelyek abban az időben sikeresnek bizonyultak. A Briliáns csapda csak jóval később került ki szinkronosan, nem a Kerülj szinkronba! által.  Persze számos film van még, melyeket nem adtak ki magyarul, csak feliratosan.

Érdekesség, hogy a Moziverzum csatorna ugyanaznap vetítette a Briliáns csapdát amikor előtte megnéztem dvdn. J

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.