2017. július 1., szombat

MESEAJÁNLÓ: Bébi úr

Amikor tavasszal megtudtam, hogy lesz ez a mese nagyon érdekelni kezdett. Sajnos csak a múlthéten pénteken tudtam megnézni egy ismerősömmel. Nagyon tetszett!

Mint minden mese, a Bébi úr is fantáziadús, megindító és szórakoztató. Ennek a mesének az a lényege, hogy amikor egy családban csak egy gyermek van akkor a szülők minden szeretetüket, törődésüket nekik adják. Az ilyen gyerkőcöknek nagyon jó dolguk van, hisz el vannak halmozva szeretettel, egyebekkel. Ám mi történik akkor, ha egy kistestvér kerül a képbe? Van olyan gyerek, aki nagyon örül neki, de akad olyan, aki féltékeny lesz.


A mesében, a 7 éves Tim egy nap azzal szembesül, hogy kistestvére van. A hírnek egyáltalán nem örül, sőt kifejezetten rosszul esik neki az, hogy a szülei már nem fordítanak rá kellő figyelmet. Bébi úr azonban egészen más kisbaba. Ő beszél, öltönyben, nyakkendőben mozog és nevezhetjük egy felnőtt babának is. Olyan jövevény, akinek küldetése van. A célja az, hogy a gyerekek több szeretetet kapjanak, mint a kutyák. Tim és kistesója hajmeresztő kalandok sorát éli meg, közben megkedvelik egymást.

A mesének komoly mondanivalója van. Leginkább az tetszett benne, hogy a szeretetért folyt a harc. A szeretet a legértékesebb dolog a világon, amely félő, hogy kihalóban van, és sajnos nem fordítanak rá kellő figyelmet. Mintha a mese alkotói így akarták volna jelezni nekünk, hogy ápoljuk a szeretetet. A film elején megmutatták, hogy lett egy pici babából Bébi úr. A mese szerint a Baby Corp-nál „készülnek” a kisbabák, ahol kétféle lehetőség adott: Vagy családhoz kerülnek a kicsik, vagy a Baby Corpnál maradnak dolgozni. Speciális tápszert kapnak, amitől sosem nőnek meg. Bébi úr egyike az egyik babaügynöknek, akinek feladata van a Földön. A hely ahonnan érkezik ott csak a munka az első, illetve a pozíció. Nincs helye az érzelmeknek. Aki rosszul végzi a dolgát, leküldik normál kisbabának, családhoz. Amikor Bébi úr megismeri Timet, akkor kezdetben ellenségek lesznek, végül megszeretik egymást. Bébi úr Timtől kap először valódi szeretetet. Tőle ismeri meg ennek fogalmát. A mese alatt Tim is érettebbé válik és elkezdi értékelni azt, hogy jó dolog, ha van egy tesó, kivel meg lehet osztani az érzéseinket, szeretetünket és persze a játékainkat. Miközben néztem a mesét, néha sírtam, ugyanis eszembe jutott a nővéremmel való kapcsolatom. Mikor a testvérem 10 éves volt nagyon örült annak, hogy születik egy kisöccse, én. Törődött velem, sokat játszottunk, rengeteg mindent kaptam tőle. Szinte ő nevelt fel. Aztán a kapcsolatunk nagyon megváltozott és tönkrement. Olyannyira hogy az már soha nem lesz olyan szép és jó, mint annak idején. A Bébi úr eszembe juttatta azt is, hogy amikor 2013-ban Lujzim megszületett (a nővérem kislánya) én úgy éreztem, hogy a háttérbe szorultam. Egyértelmű hogy egy anyának a gyermeke a legfontosabb, viszont attól még valamelyest javulhatott volna a nővéremmel a kapcsolatom. Idén januárban egy unokaöcsém is született.  


Tim és Bébi úr kapcsolata során kirajzolódott nekem a mese egyik lényege. Bébi úr megtanulta azt, hogy a szeretett mindennél fontosabb. Még egy pozíciónál is.

A moziban még játsszák a mesét. Aki szeretné megnézni annak bátran ajánlom.

A Bébi úr második részét 2021-re tervezik elkészíteni.


B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.