2017. július 19., szerda

SOROZATAJÁNLÓ: Csengetett, Mylord?

Még gyermekkoromban láttam ezt az angol vígjátéksorozatot, amelyből csak 3 szériát vásároltak meg. Csak sok évvel később vették meg az utolsó, 4. évadot, amelyet a Duna TV sugárzott.

Gyermeki szemmel nem egészen értettem a sorozat lényegét, ahogy sok más akkoriban nézett filmmel kapcsolatban sem. A Csengetett Mylord egy jó hangulatú sorozat volt, melyet nemcsak én, de a szüleim is nagyon szerettek. Főleg édesanyám.

A történet az 1920-as évek Angliájában játszódik ahol az arisztokrácia az úr. Valódi korbeli enyhe rabszolgaságot véltem felfedezni ebben a vígjátéksorozatban. Adott egy átlagos angol család ahol mindenkinek megvan a maga különlegessége, illetve jó és rossz oldala. A személyzet tagjainak élete kevés fizetéssel, egésznapi robotolással történik. A néző felfedezi ennek humoros, de egyben szomorú oldalát is. A Csengetett Mylord vicces és szórakoztató sorozat, ám azért akadnak olyan viccnek nevezett elemek, szövegek, melyeken egyáltalán nem tudok nevetni.

Két katona Alf Stokes és James Twelvetrees megment egy gazdag katonát, Teddy Meldrumot az I. világháborúban. Teddy hálából alkalmazza Jamest lakájnak a bátyja házában. 9 évvel később a munka nélkül maradt Alf is a Meldrum házban vállal munkát komornyikként lányával Ivy-val, de az sosem derül ki a család előtt, hogy Alf és Ivy között apa és lánya kapcsolat van.

Ahogy nézzük a sorozatot egyre inkább képet kapunk az angol arisztokrácia sötét oldaláról és nevetséges szokásairól. Aki ebben a világban él gazdag emberként azoknak ügyelniük kell arra, hogyan viselkedjenek. Lényeges hogy legyen pénze az adott családnak, de ezen kívül nem szabad botrányos szituációkba keveredniük, mert akkor elindul egy dominódőlés. A környezetben mindenki pletykálkodni kezdene. Az arisztokrácia nem tart össze a bajban. Ez akkor derül ki leginkább, amikor a Meldrum ház feje, George Meldrum a sorozat végén tönkremegy. A személyzetre is kihat a külsőség. Ők az akkori társadalom alján van, szó szerint az alagsorban. Kénytelenek tisztelni munkaadójukat, mert tudják, hogy ajánlólevél nélkül senki sem alkalmazná őket. Muszáj lenyelniük mindent, mert aggódnak a jövőjük miatt. A sorozatban nem egyszer esett szó a munkanélküliségről. A történet elején szépen lassan kirajzolódik a Meldrum család élete. George Meldrum beházasodott egy gazdag családba, így szerezve lordi címet magának. Feleségét sosem tisztelte, mindig más nővel volt. A Háborús sérült című részben derült ki a végén a fürdőben, hogy más nővel is viszonyt folytatott. Lady Lavender, a kedvenc karakterem lánya halála után bolondulhatott meg, vagy éppen tetteti a szeszélyes hölgy szerepét. Azért is gondolom így, mert a végén tudta, hogy a család bajban van, ezért akcióba lépett az ékszereivel és megállapította milyen is a veje. Talán szerette volna ha törődnek vele és épp ezért tettette hogy nem normális, vagy éppen nem akart tudomást venni családjáról és inkább egymaga vonult vissza. Tudta hogy csak a pénze miatt viselik el. Azért ez is mélyen szomorú dolog.

A személyzet tagjai is megérik a pénzüket. Mrs. Lipton mivel rangidős és évek óta a Meldrum családnál dolgozik, teljhatalmat érez a kezében. Uralkodónak tartja magát, és feljebbvalónak. Mable-t mélyen lenézi, ahogy a lakáj, James és a korrupt zsaru Wilson kapitány, aki mellesleg csak zabálni megy a jómódú házakba, tudván megteheti, hogy zsernyák. James a legutálatosabb figura Miss Poppyval együtt, aki Lord Meldrum lánya. Összeillő pár lettek volna, hisz mindketten utolsó szemétládák. Legalábbis nekem azok. Miss Poppy élvezettel rúg bele a személyzetbe, még Jamesbe is, bár őt szerette valamelyest. James is hasonlóan lekezelő, mint Mrs. Lipton. Ők ketten a személyzetből a legarrogánsabbak. Mable-t sajnáltam, mert nemcsak maradékokat kapott, hanem kevés pénzt is többórás munkáért. A szegény asszony is kénytelen erre az állásra, mert neki nincs ajánlólevele, amellyel könnyedén elhelyezkedhet. Mindenfajta megaláztatást el kell viselnie, máskülönben kirúgnák. Talán ezért is alkoholista, mert nem bírja a terhet. Az örege, aki állítása szerint egésznap fekszik, lehet, nem létezik. Azért is gondolom ezt, mert az egyik részben az örege holttestének elszállításáról beszélt. A Vörös oroszlán kocsma az egyetlen hely ahol jól érzi magát és ahol kiengedheti a gőzt. Lehet épp az alkoholizmusa miatt került szegénysorba. Ez sosem derült ki igazán. Mr. Stokes, Alf, a komornyik segít neki. Tisztában van az arisztokrácia aljas oldalával és legbelül ő is olyan akar lenni, mint ők, nagyhatalmú ember. Mindig szegényen élt a lányával Ivy-val, akinek hányattatott sorsú gyermekkora volt. Ezért is lett olyan alázatos, kissé sérült. Épp úgy, mint Harry, aki folyton eltűri, hogy minden mondatáért maflást kap. Én biztos nem engedtem volna, hogy így bánjanak velem. Harry mindig kimondja a frankót és ez nagyon sokszor nem tetszik egyeseknek. Árva, elképzelhető hogy talán ő is arisztokrata családból származó, törvénytelen gyermek.

A Meldrum családban Cissy a legszimpatikusabb. Leszbikus karakter, aki mindent megtesz azért, hogy segítse a szegényeket. Nagyon kedvelem őt is. Cissy folyton aggódik az apja miatt, ugyanis Lord Meldrum viszonyt folytat Agatha Shawcrossal, ki egy idősebb férfi, Ralph Shawcross felesége. Lady Agatha folyton szeretőket tart, köztük George Meldrummal is viszonya van. Pénzéhes nő, aki csak a pénze miatt van a férjével. Agatha az utolsó részben mutatja meg valódi arcát, amikor megtudja, hogy Lord Meldrum tönkrement. Bukott férfi nem kell neki. George öccse Teddy, aki cselédlánymániás gyenge jellem, fétisei a cselédek. Ez nem háborús fejsérülés miatt van. Ott van az érsek, Charles is, aki azért szereti a Meldrum családot, de ő is kiveszi a részét a pénzükből. A megesett hölgyek véleményem szerint nem léteznek. Hogy miért? Azért, mert szó esett arról, hogy valaki meg akarta ismerni őket, de elég hülye magyarázatot adott az érsek erre. Az utolsó előtti részben Ivy elment hozzá, ahol sok értékes holmi volt mindenhol.

A Csengetett Mylord tanulság arra, hogyha egykoron gazdag voltál még melletted álltak, de amikor már tönkrementél akkor mutatkozik meg kik a valódi barátok. Fontos kiemelni azt is, hogy a szereplők, kivéve Cissy mindig arra ügyeltek, nehogy megszólják őket mások. Cissy önmagát mutatja, nem hazudik. Ezt is nagyon szeretem benne.

Ez a sorozat nagy népszerűségnek örvend a mai napig és megunhatatlan. 2008-ban jelent meg Magyarországon a teljes sorozat, melyet díszdobozban vettem meg: 





 Így néz ki a magyar dvd kiadás

A sorozatot jelenleg a magyar RTL+ és a Humor + vetíti. Aki még nem látta, de megnézné, feltétlenül pótolja, mert szenzációs sorozat! J

BEN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.