2023. december 6., szerda

ZENEAJÁNLÓ: SIKOLY 6. – A FILMZENE

2023. december 1-én jelent meg a Sikoly 6. filmzenéje a Varése Sarabande kiadó jóvoltából, ami egy 2 lemezből álló zenei különlegesség. Ahogy az előző rész zenéjét, most is Bryan Tyler komponálta, de a zeneszerző mellett Sven Faulconer is részt vett a Scream 6. soundtrack munkálataiban. Először azt írták, hogy november 24-én jelenik meg, de átcsúsztatták a megjelenést december 1-re. A filmzene néhol ismétli önmagát, és teljesen eltér a stílusa Marco Beltrami munkáitól. Annak idején a Sikoly 1-4. rész filmzenéjét Marco Beltrami készítette, de aztán mikor az 5. részt csinálták nemcsak a rendező, de a filmzeneszerző is más lett, új hangulatot teremtve a franchise-nak.









A Sikoly 6. CD kiadványa így néz ki. Még novemberben az ebay-en mikor reklámozták akkor teljesen más belső borítót mutattak meg, melynek a képei nem igazán tetszettek. Szerencsére kellemesen kellett csalódnom, amikor kibontottam az eredeti kiadványt, mert jól el volt látva különleges képekkel.










Nem olyan félelmetes a Sikoly 6. zenéje. Persze azért vannak benne brutális zenei részek, de akad köztük olyan, ami nyugtató hatású. A filmzene rendkívül sokoldalú, viszont elég nagy falat ahhoz képest, hogy a 2 lemez tartalma összességében másfél órás. Emlékeztet arra, amikor a 2018-as Halloween kibővített filmzenéjét vettem meg. A Sikoly 6. zenéje is ehhez hasonló. Sajnos az 5. rész zenéjét máig nem sikerült megvenni, mert iszonyat drágán árulják. Annyit pedig nem ér meg.

Vannak olyan zenei részei a Sikoly 6-nak melyekre nem emlékeztem a filmzene hallgatásakor. Persze ha újra és újra megnézem a 6-ost akkor biztos beugranak.

Sikoly 7. Melissa Barrera nélkül?

Futótűzként terjedt el a hír hogy Melissa Barrera véleményt mert írni a Hamásszal kapcsolatos háborús helyzetről. Melissa Barrera sorait olvasva egyáltalán nincs szó gyűlöletbeszédről, pusztán véleményt alkotott. A gsplus szerint Bejegyzéseiben a színésznő a Gázai övezetet egy koncentrációs táborhoz hasonlította, tele elektromosságtól, ivóvíztől elvágott, sarokba szorított emberekkel, akiknek nincs hová menniük. Szerinte semmit sem tanultunk a történelemből, és az emberiség megint némán szemléli, hogy népirtás zajlik az orra előtt.” Én jómagam is olvasom a híreket és azt is olvastam, hogy a terroristák hogyan kínoznak embereket. Mi ebben a gyűlöletbeszéd? Az egész arról szól, hogy van egy színész, aki nyíltan felvállalja a véleményét, bátran szembesíteni akarja a társadalmat azzal kapcsolatban, hogy ami sok évtizede megtörtént, újra megtörténhet. Pl. egy újabb világháború. Az elsőnél sokkal durvább, kegyetlenebb és halálosabb volt a második világháború. Legyen újra ilyen szörnyű időszak?! Hát ne! Sokszor említést tesznek arról, hogy a III. világháború küszöbén áll a világ. Ezért utálom a politikát, mert mindenhova befolyik, bekúszik, és csak pusztításokat tud csinálni. A magyar emberek zöme sem tud politizálás nélkül meglenni. Én mélyen elítélem a kegyetlenkedést, a vérrontást és a háborút! Sokan azt mondják, hogy a háborúkat a gazdagok csinálják, hogy a hatalmukat megtartsák. A szegényebb réteg pedig komoly károkat szenved emiatt. Ezzel sajnos egyet kell értsek.

Melissa Barrera karakterét nagyon megszerettem a Sikoly filmekben. 2000 óta vagyok nagy Sikoly rajongó és mindig többször megnéztem a sorozat részeit. Amikor pedig megjelentek az újabb részek dvd-n azonnal megvettem. Nagyon szeretem Sidney Prescott karakterét és mindig aggódtam amiatt, hogy megölik benne. Szerencsére eddig ez nem történt meg. Én, aki nehezen szokom meg a változásokat, elég hamar megszoktam a Sikoly széria új generációját, mégha eddig csak 2 rész erejéig is bukkantak fel. Jenna Ortega a Wednesday sorozat 2. évadának forgatása miatt semmiképpen sem tud részt venni a Sikoly 7-ben. Melissa Barrera viszont kulcsfigura lett a Sikoly 5-ben, ki Billy Loomis lányaként szembesülnie kell gyilkos apja múltjának emlékével és ezáltal ő lesz az új főszereplő. Őt egyszerűen nem lehet csak úgy félreállítani! Úgy ahogy van így a Sikoly sorozat folytatása idővel szét fog csúszni! Az IGN Hungary oldalán ezt olvastam Melissa Barrera válaszáról: "Először is, elítélem az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát is. Elítélem a gyűlölködést és az előítéletességet, történjen bármilyen emberi csoporttal szemben. Latinaként, büszke mexikóiként úgy érzem, hogy felelősséggel tartozok egy olyan platform fenntartásáért, ami lehetőséget teremt számomra arra, hogy meghallják a hangomat az emberek, ezért megpróbáltam a követőim figyelmét olyan dolgokra irányítani, amik fontosak a számomra, és a hangomat kölcsönöztem az arra rászorulóknak.

A Földön élő összes embert - nem számít, hogy milyen vallása van, milyen rasszhoz, etnikumhoz tartozik, mi a gendere, szexuális beállítottsága vagy a szocioökonómiai státusza - megilletnek az emberi jogok, a méltóság és természetesen a szabadság. Úgy vélem, hogy emberek egy csoportja NEM az ő vezetőségük, és hogy egy kormányzó szerv sem úszhatja meg a kritikákat.

Éjt nappallá téve imádkozom azért, hogy ne legyen több vérontás és erőszak, és hogy ezek az emberek békében tudjanak együtt élni. Továbbra is fel fogok szólalni azokért, akiknek szüksége van rá, és közben fogok járni a békéért és biztonságért, az emberi jogokért és a szabadságért. Hogy csendben maradjak, nem opció számomra."

Azt nem szabad elfelejteni, hogy Melissa Barrera a mexikói TV Azteca-nál kezdte színésznői pályafutását. Az első sorozat, amit hazánkban bemutattak 2013-ban A bosszú angyala (La otra cara del alma) volt, melyben Gaby Spanic volt a főgonosz és egyben főszereplő. Melissa Barrera is szerepelt a sorozatban. A Duna TV pedig néhány évre rá műsorra tűzte a Siempre tuya Acapulco című telenovellát, amely Elfeledett szerelem címmel ment, melyben Melissa Barrera főszereplő volt. A színésznő játszott a 2012-es Júdás asszonyában is. Igazán csoda, hogy egy telenovellás színész szerepel egy ismert horror sorozatban. Köztudott hogy a mexikóiak szegények, és ahogy az USA bánik velük, ahányszor illegálisan bevándorolnak az embertelen dolog! Számos sorozat és film dolgozta fel ezt a témát. Melissa Barrera tisztában van azzal, milyen lehet kisebbségben élni. Egyáltalán nem értek egyet a színésznő kirúgásával! Az új Sikoly filmeket gyártó filmvállalat nagyon meg fogja bánni ezt a döntését! Már előre látom, mekkorát fognak bukni a jövőben! Nekem egyébként az a gyanúm, hogy felsőbb utasításra cselekedett a gyártó. Meg se lepne, hiszen ha egy színész, ki ismert személyiség emberi jogok mellett áll ki annak nagy visszhangja van. És mi a „megoldás”? Az elhallgattatás, zsarolás, fenyegetés. Nekem ez a véleményem. Már magam előtt látom a Sikoly 7-et. Teljesen új szereplők lesznek és kb. odáig fajul, mint 2002-ben a Halloween: Feltámadás, amiben teljesen más volt a főszereplő és Laurie akkori karakterét úgy írták ki, hogy már az elején megölték. Neve Campbell állítólag a 7. részre visszatérne, ahogy Courteney Cox is, de nem biztos, hogy ez megtörténik. Ez majd akkor derül ki, ha elkezdik forgatni a hetest. Csak kérdés az, pontosan mikor? Mert a történtek után hatalmas botrány tört ki Melissa Barrera eltávolítása után és sokakban felmerül a kérdés: Már véleményt sem lehet írni vagy mondani? Lehet e hallgatni egy olyan időszakban, amikor embereket kínoznak és ölnek meg a terroristák?! A hallgatás nem más, mint asszisztálás a rossz oldalnak. Annak az oldalnak, ami a háborút és a vérrontást támogatja. Ez az ún. néma cinkosság.  

A Sikoly 6. filmzenéjének bakelit változata 2024. március 8-án jelenik meg, de nem veszem meg. Azért írok róla külön, mert a kiadó más borítóval, vágott képűvel forgalmazza majd. Azzal a képpel, mely nekem megvan nagy poszteren. 

A kiadó helyében én a CD-s borítót használnám fel. Azt megjegyzem, hogy a filmzenei borító anno poszter mintaként szolgált a filmhez, de végül a soundtrack-hez használták fel.  

Sajnos nem tudtam beszerezni az 1-4. részt összefoglaló fekete dobozos filmzenei kiadványt, aminek Marco Beltrami a zeneszerzője, mert nagyon drága. Abból a harmadik rész zenéje megvan műanyag tokos kiadásban. Marco Beltrami Sikoly filmzenéi is nagyon hangulatosak voltak a maga korában. Még mai napig is hatásos. Nem a félelmetes zenei szakasz, hanem a nyugalmi.    

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.