2023. december 22., péntek

MÁSODJÁRA IS MAGA LESZ A FÉRJEM (2023.12.19.)

Nagyon nehéz időszakom élem meg éppen. A garatgyulladásos betegség és a megfázásos időszak, na meg néhány elmaradt program miatt lelkileg padlóra kerültem. Ráadásul közeleg a karácsony és ilyenkor a depressziómnál is elindul az X. hullám. Úgy döntöttem, hogy újra megnézem a Maga lesz a férjem című darabot a Karinthy Színházban. Két nappal korábban volt szerencsém látni az eredeti, 1937-es magyar filmváltozatot amiben Ágay Irén, Jávor Pál, Kabos Gyula és Kiss Manyi játszanak. Csortos Gyula is benne volt a Hyppolitból. Tetszett ugyan a film, de sokkalta jobbnak tartom a színdarabot. Ugyanígy voltam a Hyppolit, a lakájjal is.

Olyan hideg téli nap volt. Köhögtem. Sajnos a torokváladékom megvan most is. Nehezen jön fel. L Kellemetlen nagyon. Amúgy jól vagyok, nincs lázam, csupán izzadásom. De nem a betegség miatt, hanem más okokból. Kész szerencse hogy a színházban nem kellett pólót cserélnem, pedig vittem magammal egy váltópólót arra az esetre ha beüt a baj. Rendkívül izzadós vagyok, köszönhetően a gyógyszereknek! L Most szerencsére már elkezdődött a Convulex csökkentése és idővel a farkaséhségem is csökkenni fog. Volt a színházban fincsi perec és isler, de az utóbbiból 2-t vettem. Éhes voltam nagyon. Az Apák napja duódráma óta megnőtt az igényem a finom islerek iránt. Egyik nap fehércsokis mosolygósat ettem, a színházban normál csokisat. De szigorúan lekvárosan szeretem. A habosat nem.



Most is teltház volt a Karinthyban, ám jóval kevesebb idős ember. Volt egy nagyon kedves jegyszedő néni, aki lefotózott engem a Karinthy tábla előtt. Kicsit sztárnak éreztem magam. Eszembe jutottak azok a telenovellás színészek, akik szintén így fotóztatták le magukat a Telemundós táblák előtt. J




A Karinthy Színház karácsonyfája szép, piros-zöld színű volt. A színházterem a szokásos hangulatfényeivel rendelkezett. Most jobban értettem a Maga lesz a férjem előadást, mert mivel láttam a filmet, intenzíven kezdtem emlékezni dolgokra. Tavaly november 10-én láttam először a darabot. A 11-i cikkem itt lehet elolvasni:

https://benlacosta.blogspot.com/2022/11/szinhazajanlo-maga-lesz-ferjem.html

Új reklámpapírja van a darabnak. Kisebb, mint az előző. Most új színész alakította a főhős, Margit édesapját. Németh Gábor helyett Urmai Gábor volt a doki. J Megvallom, nekem szimpatikusabb volt az ő játéka. Viccesebbnek is találtam. J Judit most is nagyot alakított az édesanya szerepében. Láttam rajta azt az átélést, ahogy a szerepét játszotta. Sugárzott belőle a színészet iránti szerelem. Annyira jó volt ezt látni! A színészet nagyon nehéz szakma. Sosem tudnám csinálni. Ehhez születni kell. Ami a fiatalokat illeti, a főhősnő Erdélyi Tímea nagyon bájos volt Margit szerepében. Láttam a színésznő arcán az érettséget. Én a Barátok köztben láttam őt először még 2002-ben. Kocsis Dénes kiköpött Miguel de León fiatalon. J És érdekes, ezt csak most vettem észre. Miller Zoltán amerikai karaktere is zseniális volt! J Emlékeztem bizonyos mondatokra, párbeszédekre, amelyet a Maga lesz a férjem második megnézésekor újra fel tudtam idézni. Pl. a bútoros jelenetek, ill. Judit a végén azt mondja: Végre! Miller: Why? Miért? mondata. J Meg persze a figyelmeztető csengő hangja is az előadás kezdete és folytatása előtt. J

Azt nem értettem meg soha, hogy a régmúltban hogy-hogy nem tudtak a lányok férjet találni maguknak? Hisz más idők voltak, simán akadhattak kérők. Talán azért lehetett ez így, mert az akkori világban, a múltban erősek lehettek a társadalmi különbségek. A jómódúak hamarabb tudtak elkelni. Lehetett férfi vagy nő. Ha egy férfi házasodni akart, akkor a mennyasszonynak hozománya volt, amit befektetett a házasságba. Kérdem én, minek? Csak a pénz számít? Nem értem! L A rég elhunyt családi barátunk elmondta anno édesanyámnak, hogy mikor ő férjhez ment az nem volt boldog házasság. Az akkor ifjú férj egy rádiót vett a hozományból. Ez úgy bennem maradt.

Margit, a darab főhőse nem tudom, jómódúnak számított e, mivel édesapja agy doki, vagyis pszichiáter lehetett. Nem tudni, abban az időben mennyire volt népszerű és sikeres foglalkozás. Dobokay Gábor, a „férj” pedig ügyvéd, aki viszont jómódúnak számít. Ki ne vágyna ilyen sikeres és jóképű férfira, mint az ügyvéd? Margit csak elhitette amerikai vőlegényével hogy házas ember. Ezt sosem értettem, minek kellett hazudnia? Csak bonyodalmakat okozott ezzel. Ha Bobby, a jövendőbeli tényleg szerelmes akkor nincs baj. Csupán a szülői formaságokat kellett elrendezni. És Bobby, az amerikai akcentusával és vagyonával tényleg jó parti, feltéve, ha megvan a közös szimpátia és a szerelem. Mert a pénz nem boldogít.

A filmváltozat nekem túl rövid volt és a színészek nem voltak szimpatikusak. Jávor Pál nekem mindig a halász János karaktere marad a Valamit visz a vízből. Legutóbb a Késő című filmben láttam, amiben Bulla Elma partnere volt. Abban egy sikeres orvost alakított, aki a háború során műtét közben olyan súlyos sérülést szenved, hogy megvakul. Kabos Gyula volt az egyetlen, akin szórakozni lehetett a Maga lesz a férjemben. A feleség karaktere korántsem volt olyan szerethető tyúkanyó, mint Judit. Kocsis Judit nagyon aranyosan játszotta az anyukát. Utánanéztem a neten, ki mikor és hogyan halt meg. Ágay Irén, Margit karaktere mindösszesen 37 évesen, 1950-ben halt meg magas vérnyomás miatt. Jávor Pál is hamar hunyt el.  1959-ben, 57 éves korában. Kabos Gyula is fiatalon, 54 évesen távozott az élők sorában. Ő Amerikában próbált szerencsét, de sajnos nem járt sikerrel.














Az 1937-es Maga lesz a férjem jó volt, de a maga 77 percével kevés volt nekem. A színdarab 160 perces volt, 2 szünettel. 3 részes volt a darab. A legjobban a 2. tetszett, amikor Margit szüleinél játszódnak az események. Az a bizonyos bútoros rész. J

Az előadás után Judittal találkoztam és kellemes karácsonyi ünnepeket kívántunk egymásnak. Egy képeslapot ajándékoztam neki, amelyet én készítettem. Neki az arany borítékot szántam. Van ezüstös is, de azt a Victor kapta a legutóbbi találkozásunk során. J

 




Mondtam Juditnak, hogy mivel Victor december 30-án jön, így csak jövőre tudok elmenni a Kaktuszvirág bemutatójára. Kicsit rosszul éreztem magam emiatt, mert készültem rá, viszont nekem most Victor fontosabb. Hogy együtt karácsonyozzunk. Ő nagyon sokat dolgozik és fontosnak tartom, hogy karácsonykor a szüleivel legyen és néhány nap múlva találkozzunk. Első a család.

A színház után jéghideg, ködös volt az utca. 10 perc múlva jött a villamos. Megfigyeltem, hogy a Karinthy Színház közelében egy kihúzó van. J Ott meg tudnak fordulni a villamosok. A Karinthy Színház a 19-es és 49-es villamos vonalán van. Az egyik megálló. Az UV fény villamos is elhaladt az ellenkező irányba, amikor a darabra siettem. Hazafelé menet egy finom forró sült krumplit majszoltam el a mekiből. Felmelegedtem egy picit. Az islertől ugyanis eléggé megéheztem. Mikor hazafelé tartottam észrevettem a Ganz fény villamost. Levideóztam magamnak. Ezzel koronáztam meg az estét.





A Karinthy Színház egy nagyon aranyos, egyszerű kis színház. Nekem nagyon tetszik. A másik jegyszedő néni felismert. J Még visszatérek ide, de már egy másik előadásra. Megállapítottam magamban hogy színdarabok közül a Delila és a Vidám kísértet után a Maga lesz a férjem lett a harmadik kedvencem a megnézett színházi előadások közül. Csak azt sajnálom, hogy ezeket nem lehet kapni dvd-n, mert időről időre elővenném, hogy itthon is megnézhessem. Anno voltak az M3 csatornán színházi közvetítések és egy nagy részüket meg is néztem. Csak aztán megtudtam, hogyha forgalmaznák is ezeket adathordozókon, akkor az emberek nem mennének színházakba és így tönkremennének a színészek. Más egy zenei koncert, de azoknak egy része megjelenik dvd-n és CD-n is.

A színházi folytatások 2024-ben folytatódnak. Az Öreglányokkal kezdem, utána a Kaktuszvirágot nézem meg.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.