2023. augusztus 20., vasárnap

MAGYARORSZÁG TORTÁI 2023. (2023.08.19.)


Úgy volt, hogy nem tervezem idén megkóstolni Magyarország két új tortáját, ugyanis olvastam a neten, hogy 1550 és 1600 Ft-ba kerül egy szelet. Szerencsére nem ennyi volt, így mégis úgy döntöttem, hogy kipróbálom az idei újdonságokat. Ahogy tavaly, idén is a Nándori cukrászdába mentem. Az idei győztes torták a Spicces füge és a Kikelet tortái voltak.

A Spicces fügét így jellemezték: „A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.”

A sós karamell ízét nem éreztem a mouse-ban. Olyan vaníliakrémes ízt érzékeltem. A diót éreztem, de sajnos 2 mini dióhéj is volt. Ez eléggé zavart. Ha egy országtortáról van szó, nagyon oda kell figyelni arra, nehogy olyan dolog kerüljön bele ami nem odavaló. A dióhéj lenyelve veszélyes lehet! A tokaji aszú ízét éreztem a gyümölcsös ízvilággal. Néhol a füge ízét is éreztem. A csokis része döntött el mindent nálam. Szeretem ha a csoki és a gyümölcsvilág találkozik egymással. Remekül működik közöttük a kémia. Az akácméz jelenlétét nem éreztem. Összefoglalva: Nagyon finom torta volt! Meg voltam vele elégedve!

A Kikelet tortát így jellemezték: „A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület közösen hirdeti meg immár 12. éve, amelynek idei győztese Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével. Zsófia a tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.”

A citromos mouse és a levendula jelenléte erősen érződött. Nem igazán fér meg egymás mellett a két színvilág. Épp úgy, mint a mogyoróvajas és banános Carte D’Or fagyi. Vannak ízek, melyeket nem szerencsés kombinálni. A fekete tea ízét nem éreztem. Nagyon dominált a citrom és a levendula. Kissé átlagosnak ítéltem meg. Sajnos ez a torta nem nyerte el a tetszésem, pedig külsőre nagyon szép és dekoratív. Épp úgy, mint a Spicces füge.

A Spicces füge torta lett nálam a nyerő. Ezt a sütit tartom győztesnek, bár az is jó lett volna, ha a többi helyezett tortáit is megcsinálják, mert lehet, hogy még finomabbak lettek volna.

https://benlacosta.blogspot.com/2022/08/magyarorszag-tortai-2022.html

https://benlacosta.blogspot.com/2021/08/magyarorszag-tortai-2021.html

Az elmúlt években is kóstoltam ország tortákat. 2021-ben a Beszterce rózsája volt a nagy kedvenc.

Az ország tortákkal egy a baj. Nem kapható sokáig és számos helyen aranyárban adják szeletjét. Lehetne vastagabb szeletes kiszerelésben árulni, ha elkérnek 1350 Ft-ot egy szeletért! Sokkal jobban megéri így az árát. 

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.