2023. augusztus 14., hétfő

ESTI SÉTA A FELÚJÍTOTT LÁNCHÍDON (2023.08.09.)

 

Nagy nehezen, de átadták végre Budapesten a Széchenyi Lánchidat, amelyet legutóbb a 80-as évek végén újítottak fel. Érdekesség hogy a születésem évében, 1986-ban kezdtek neki akkor a munkáknak és 1988-ra ért véget a híd rekonstrukciója. A mostani felújítás 2021-ben kezdődött és nemrég adták át úgy, hogy a gyalogosok is átmehettek a hídon. A felújítás ideje alatt a hídon koromsötétség uralkodott.





Augusztus 9-én megvártam, míg besötétedik és csak azután indultam megnézni a felújított Lánchidat. Nappal nem akartam menni, mert kivilágítva a legjobb megcsodálni a lámpás gyöngysoros átkelőt. Mindig gyöngysorosnak hívtam a Lánchidat, mert úgy néz ki, mintha világító igazgyöngyök ékeskednének rajta. J























Sok volt a turista, de szerencsére tudtam jó képeket és videókat készíteni a hídon. Az esti csüngős pókok egyelőre nem jelentek meg, de idővel csak felbukkannak. J A híd járdái, pillérei, korlátai új festést kaptak. Sötétszürke réteg csillogott. Voltak, akik felmásztak a hídra. Én nem tenném, mert akkor az már rongálásnak minősül. Gondoljunk bele abba, hogy aki felmászik bármilyen hídra, a cipőjével lekoptathatja a festékrétegeket. Újra kell majd festeni. Ez pedig + költségbe kerülne. 

Villamosok a Lánchíd alagútjában

Nekem nagyon tetszik a felújított Lánchíd, ahol teljesen új lámpatesteket építettek be. Közelebb filmezve egy csíkos univerzumba is csöppentem, amely a Halloween 3. című film főcímét juttatta eszembe. J




A Lánchíd felújítása jól sikerült. A híd alatti átjáró olyan, mint a 3-as metró felújított állomásai. Különleges lámpák és falburkolatok kerültek fel. 



Homokos part van a közelben, de lehet, hogy csak a nyári időszakban lesz látható. Érdekes, hogy amíg a Lánchidat felújították addig a 2-es villamos ottani alagútrendszeréhez nem nyúltak. A Sofitel szálloda is átalakítás alatt van. A régi hangulatú hotelt most modernizálják.

A II. világháborúban a Lánchíd is áldozatul esett a budapesti hídrobbantásoknak. 1949-re újjáépítették. Annak örülnék nagyon, ha az Erzsébet híd visszakapná aranysárgás arculatát. Ha rajtam múlna, megvalósítanám.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.