2021. február 16., kedd

PHIL COLLINS: FACE VALUE: PICTURE DISC

A napokban jelent meg Phil Collins: Face Value képlemeze, amely az 1981-es album 40. évfordulós kiadása.

Emlékszem arra, amikor először hallgattam az albumot. 2004-ben történt, a névnapomon. Megkaptam CD-n az első kiadást, amelyen Phil fiatalabb arca volt. Mellé a No Jacket Required albumot kazettán. Mikor a Face Value-t meghallgattam akkor nem nagyon szerettem ezt az albumot. Hogy miért? Mert picit más volt a hangulata, mint a későbbi Phil Collins lemezeknek. Később barátkoztam össze vele, többször is meghallgattam, esélyt adtam neki. És eljött a 2016, amikor megjelent a remastered kiadványa, a Both Sides-al együtt egy nagy fekete díszdobozban a Rhino kiadó jóvoltából. Én CD-n vettem meg azokat, mivel 2 lemezes deluxe változatban kerültek megjelenésre, javított hangminőségben, Phil Collins idősebb arcával. 

A 2 lemezes remastered CD kiadás

És múlthéten megjelent a Face Value picture disc. Mivel beteg voltam, csak a következő hét elején tudtam elmenni érte. Nagyon megörültem neki, régóta szerettem volna megvásárolni ezt az albumot. 2 éve majdnem meglett a lemezbörzén, használtan, de mivel drágán akarták eladni, így letettem róla. Szerencse, mert sokkal jobb változat lett az enyém, ráadásul limitált ez is. J








Phil Collins életrajzi könyvében, a Mindhaláligban a Face Value-ról a 195. oldaltól a 206. oldalig lehet olvasni. Phil már 1979-ben megírta az In The Air Tonight-ot, amikor az első feleségétől vált el. Az albumon hallható Behind the lines megtalálható az 1980-as Genesis: Duke című albumon, persze más stílusban. Nekem kedvencem a Face Value-ról az If leaving me is easy. Az esti város fényeit juttatja eszembe amikor hideg van és én elképzelem, hogy a fények megvilágítanak. 

Rövidfilmem, melyhez a dalt felhasználtam. :)

A The roof is leaking, Droned és a Hand in Hand egy trilógia dal, ami számomra azt jelenti, hogy összetartoznak, összeforrnak. Hallgatáskor eszembe jut egy tábortűz, ahol társaságban vagyok, és körülöttünk indiánok vannak, akik szórakoztatnak bennünket és hangulatot varázsolnak. A Droned hallgatásakor pedig mintha a lelkemben egy jótékony parázs lenne, amely enyhíti tűzjátékaival a bennem lévő bajokat. Melegség érzetet is nyújt ez a dallam. Igazi nyugalomterápia. A You Know What I Mean pedig a szép emlékeimet juttatja eszembe.

Phil Collins nagy Beatles rajongó. A Face Value utolsó dala a Tomorrow Never Knows, amely egy Beatles feldolgozás. Phil emléket állít az 1980-ban megölt John Lennonnak az Over the rainbow című dallal, amely a Tomorrow Never Knows végén hangzik el.

A Face Value egy vérbeli fekete fehér album. Nemcsak azért, mert a borítója olyan, és azért sem, mert klasszikus. Olyan hangulatot áraszt. Ez a lemez belépője Phil Collins szólókarrierjének, mely 1982-ben folytatódott egészen 2010-ig. És Phil úgy készítette saját lemezeit, hogy 1996-ig a Genesissel is készített albumokat. Amikor a Mindhalálig című életrajzi könyvet olvastam leszűrtem azt, hogy Phil Collinsnak nemcsak a családi élete ment rá a zenei pályafutásával, hanem az egészsége is. Ha hallgatom a csodás lemezeit, megunhatatlan dalait ráeszmélek arra, hogy Phil Collins bizony sok áldozatot hozott, hogy ezeket a zenéket megalkothassa. Picit szomorú is lettem emiatt, de Phil Collins zenei világa egyedi, megismételhetetlen. Nagyon örülnék annak, ha megjelenne egy teljesen új lemeze, amely olyan zenei pompában fénylene, mint a 80-as, 90-es években.

A Face Value elérhető a spotify-on:

https://open.spotify.com/album/1cM3r0WQZWNkCpEbmFjLln

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.