2018. február 8., csütörtök

AKADÁLYMENTES 3-AS METRÓ?


Az akadálymentes közlekedés régóta fontos azoknak az embereknek, akik valamilyen oknál fogva kerekesszékbe kényszerültek. Az ilyen személyeket nagyon kell segíteni, hisz mozgáskorlátozottá válik és épp ezért a közlekedés sokkal nehezebben megy az érintetteknek. Nemrég olvastam a neten, hogy a budapesti 3-as metró jelenlegi 20 megállóiból 18 állomáson lesz akadálymentes közlekedés. Jó hogy kiharcolták ezt, mert én személy szerint támogatom azt, és egyetértek a mozgássérültekkel abban, hogy Budapest legforgalmasabb metróvonala a kék 3-as felújított megállói akadálymentesek legyenek. Nemcsak a metrók, de a villamosok, buszok, stb. Sajnos van olyan villamos és busz, amely lehetetlenné teszi a mozgáskorlátozottak életét. Az emberekre kényszerített kényelmetlen hannoveri villamosok teljesen kényelmetlenek. Olyan magas lépcsőkön lehet felszállni, hogy könnyedén elesik az ember. Ráadásul télen jéghideg, nyáron pedig tűzforró az ülőhelyei. Az új villamosok már akadálymentesek, komfortosabbak. Épp úgy mint a nemrégiben vett autóbuszok. Na de a metró? Több mint 10 évvel ezelőtt fejeződött be a 2-es metró felújítása, amelynek során csupán néhány állomáshoz építettek lifteket. A 4-es metró összes megállója akadálymentes. A mozgássérültek is emberek. Nekik is jár az utazás. Nem szabad éreztetni velük azt, hogy nem érnek semmit, mert testi fogyatékkal élnek! A metró a leggyorsabb közlekedési eszköz, amivel nagyon hamar el lehet jutni x helyről a másikra. A mozgássérültek nem tudnak simán lejutni kerekes székükkel a megállókba. Ehhez lift kell, hogy könnyedén megközelíthessék a metrót. Úgy gondolom, simán beleférne egy lift beépítése a felújítás során, mert ha legalább 1 évet szánnak egy nagy metrószakasz rekonstrukciójára, akkor bőven beleférhet ez az apróság. Nem kerülne sok pénzbe.

Népszavazás?

Mivel tagja vagyunk az Európai Uniónak teljes mértékben elvárható, hogy Budapest közlekedése akadálymentes legyen. Akik tervezik a 3-as metróvonal felújítását egyáltalán beletették az akadálymentesség tervét? Eljött az alkalom a kék metró felújításának és most van arra lehetőség, hogy akadálymentes legyen. Azt gondolom, a népszavazást el kell felejteni és petíciók helyett természetes módon kell megépíteni a kellő mennyiségű lifteket a mozgó és normál lépcsők mellé, hogy a mozgássérültek is tudjanak utazni. Nem szabad rájuk teherként gondolni és kitúrni őket, mert ez nagyon gusztustalan húzás lenne! Nagyon sok mozgássérült ember képes sok mindenre, ha utat engednek nekik! Ezek az emberek nem tehetnek arról, hogy tolószékbe kényszerültek! Bárki kerülhet egyszer olyan helyzetbe hogy vagy egy betegség, vagy esetleg egy súlyos baleset következtében kerekesszékben kell leélnie az életét.

Mi a fontosabb?
A metrófelújítás egyik projektje néhány metrómegálló átnevezése. Ez is pénzbe kerül, mivel egy megálló más névre változtatása során a villamosok, buszok megállótábláit is át kell írni. Sokkal fontosabb a metró rekonstrukciójának szociális ügye, mint hogy egyes állomások milyen új nevet kapjanak. Persze terv máig az is, hogy meg lehetne hosszabbítani a 3-as metrót Káposztásmegyerig. Úgy látszik, ebből sem lesz semmi.

Hiszem, ha látom!
Ugyan elérték, hogy 18 megálló akadálymentes legyen, de azt gondolom akkor szabad csak bármit is elhinni, ha valóban akadálymentes lesznek a megjelölt állomások. A jelenlegi felújítás alatt álló északi szakasz képei elérhetőek a metrófelújítás oldalán, ahol a látványterveket is megnézhetitek:
Kevésnek tartom a képsorokat a jelenleg romos állapotban lévő metrómegállókról. Én nagyon a részletekbe merülnék, ha ott fotóznék. 

Eltűnnek a régi kékek
A régi szovjet metrókból egyre kevesebb fut a 3-as metró vonalán. Helyüket a fehér pandák veszik át, akik immár többségben vannak. Legutóbb a Népligetnél sikerült lekapnom azt a pillanatot, amikor egy új metró érkezett az állomásra:


Kicsit hiányozni fognak az egykori kék orosz metrók. Megvolt mindnek a maga hangulata, színvilága, sötétes világítása. Az év folyamán egyre kevesebb régi szerelvény fog futkosni a vonalon. Hiányozni fognak. 

A metró akadálymentesítéséért folytatott harcok tovább folytatódnak. Remélem sikerrel zárul minden.

B E N


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.