2018. február 23., péntek

CD AJÁNLÓ: Alejandro Sanz: Más (20 éves nagy jubileumi kiadás)


Tavaly lett 20 éve annak, hogy Alejandro Sanz kiadta negyedik albumát, a Mást, amely 1997-ben jelent meg és az egyik nagy kedvenc albumom az énekestől. Mellesleg még a legsikeresebb Alejandro Sanz lemez, amely több mint 5 millió példányszámban kelt el. 1 évvel ezelőtt már írtam egy cikket Alejandro Sanzról, amely a zenei világáról szólt.

Végre nekem is meglett a Más 20. jubileumi kiadása, amely egy nagy lemezcsomag, telis tele érdekességgel, különlegességgel. Az újrakiadásról csak újév után értesültem. Ez úgy volt, hogy felmentem egyik nap a coveralia.com-ra, egy olyan spanyol nyelvű portálra, ahol különböző zenei CD-k borítóit lehet ott találni. Sok éve ismerem az oldalt, rendszeresen járok fel a mai napig oda, hogy megnézhessem különböző albumok borítóit. A Top 10-es listában benne volt az Alejandro Sanz: Más. Meglepett, mert az album 1997-es. Rögtön kapcsoltam, hogy a lemez 20 éves és talán csináltak egy újrakiadást. Nem is akármilyet! Újraforgalmazták az albumot egy normál, illetve egy nagy box formában. Már tavaly nyáron megjelent és nem tudtam róla! Halogattam a dolgot, hogy vegyem e meg vagy sem. Aztán a vétel mellett döntöttem. Annyira szeretem ezt a lemezt, hogy kellett nekem! A januári maradék pénzből, aprópénzekből összegyűlt az összeg, mellé édesanyám is besegített egy kis zsetonnal. Február 1-én rendeltem meg és 21 nap múlva már meg is érkezett. Elég macerás volt a vásár, mert megvolt az esélye annak, hogy nem lesz meg. Nem egy normál CD-ről volt szó, hanem egy nagy lemezcsomagról. Végül azonban sikerült megvennem. Alejandro Sanz: Más című albuma az egyik kedvenc lemezem az énekestől. A nagy kiadáshoz 4 CD, egy képes füzet, egy könyvecske, illetve világoskék bakelit lemez van. Az autizmus színével! A kiadás így néz ki:







Az első lemez a Más normál albuma. A kiskönyvben van beletéve, mögötte 3 kép Alejandro Sanzról. A második lemez egy ún. maqueta változat, amely gitáros verziója a Másnak. A harmadik pedig a Directo, amely a Más koncert változata. Csak az album dalait tartalmazza a lemez, mert a koncerten más albumokból is elhangzottak számok. A negyedik korong igazi gyöngyszem. A Más instrumentális változata. Ismerve a normál, énekes változatát az instrumentális sok újdonságot ad. Az ötödik lemez, a bakelit kiadás, amely világoskék színű. Remek érzés volt meghallgatni. Kissé ropogós hangot adott, de nem zavart. Nagyszerű élmény volt. Az is különleges, hogy ez az első színes bakelit lemezem, ami ráadásul latin!





Azt érdemes tudni, hogy a mai bakelitgyártás úgy működik, hogy régi vinil lemezeket olvasztanak be és azt újrahasznosítják. A bakelit ismét hódít. Erről nem egy videót láttam a neten. Nagyon sok gyűjtője van a nagy hanglemezeknek. Ha gazdag lennék, bizony mázsaszámra vásárolnám őket. Amúgy én CD párti vagyok, de szeretem a bakelit lemezeket is.  

Alejandro Sanz: Más albuma nagy hatással van rám, a lelkemre és a világomra. Valódi klasszikus latin zenei lemez, amely 1997-ben jelent meg és a legsikeresebb Alejandro Sanz albumnak számít. Tavaly lett 20 éves. Ennek ünneplésére nemcsak újra kiadták a lemezt, de Alejandro Sanz egy emlékkoncertet is adott +ES+ címmel, melyről már írtam cikket, és aminek CD+DVD változatát tavaly karácsony előtt vettem meg. 


A lemezcsomag kibontása után volt egy kerek matrica. Az annyira erős volt, hogy nem tudtam leszedni a műanyag fóliáról, így azt külön fogom tárolni. Semmiképp sem dobom ki. Anno mikor Phil Collins remastered albumait vettem akkor nem volt problémás a matrica ráragasztása a CD dobozára. Sok gyűjtő eldobja az ilyen értékes és apró kiegészítőket. Anno mikor a Music Store-ban kezdtem vásárolni lemezeket én is úgy voltam, hogy 1-2 alkalommal kidobtam a díszmatricát, ami egy adott CD fóliás csomagolására volt ráragasztva. Volt olyan eset, amikor a lemez tokjára tettem, de aztán 10 évvel később, a tokcsere során ezek a matricák elkopottan, régi tokostul a szemétben végezték. Nem tudtam megmenteni azokat. A tokcserék során a CD-im olyanok voltak, mintha újak lennének. Új „ruhát” kaptak. Muszáj cserélni a CD-k tokjait, mert a megannyi hallgatás közben fogtam a tokot, átlapozgattam nem egyszer a CD füzetet. Jó hogy azt nem kellett cserélni. J  A Sanz körmatrica bekerült a kiegészítők gyűjtődobozába, amelyet szintén a Music Storeban vettem akkoriban:

A Más 20 éves jubileumi kiadásáról készítettem egy videót is:

Az album dalait 1996-1997-ben vették fel és 1997. szeptember 9-én jelent meg a lemez. A régi kiadás nagyon régen megvan már:


A másik kedvenc albumom Alejandro Sanz-tól az El alma al aire amely 2000-ben jelent meg. Az énekes együtt énekel a The Corrs-sal is. Remélem 2020-ban az album 20. évfordulóján ugyanolyan kiadásban is kijön, mint amilyen a Más. Azt is meg fogom venni.

A Más box Phil Collins mellett kapott helyet, a CD polcom alatt. J

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.