2023. október 3., kedd

CD AJÁNLÓ: ESENCIAL ALEJANDRO FERNÁNDEZ (2023.10.03.)

2020-ban, még a Covid járvány előtt vettem legutóbb Alejandro Fernández CD-t. Az aktuális új albumát, a Hecho de Mexicót. Ez a lemez mexikói népzenei stílusú volt és eléggé eltért az általam megszokott és szeretett latin popballada hangulattól. De tetszett nekem, annak ellenére, hogy máshoz voltam hozzászokva. Alejandro Fernándezről tudni kell, hogy kétféle zenei stílust képvisel. Az egyik a latin popballada, a másik pedig a mexikói népzenei stílus. Édesapja a népszerű Vicente Fernández volt, aki 2021 decemberében hunyt el. Az idős énekes egyike volt a latin zenei ikonok közül. Épp úgy, mint José Luis Rodriguez „El Puma”, aki még most is él.

A Face the Music oldalán sokszor megnézem, lehet e kapni Alejandro Fernández régebbi albumaiból. Volt már példa, hogy anno Ricardo Montanernél akadtam egy válogatáslemezre, melyet még szintén a Covid vírus előtt vettem meg. Most az Esencial Alejandro Fernández 2 lemezes válogatásra bukkantam. Az ára kissé borsos volt, de 10%-kos kedvezménnyel törzsvásárlóként meg tudtam rendelni a CD-t. Utó születésnapi ajándék, mert ezt akartam megvenni a 37. szülinapomra. De mivel külföldi raktárból érkező termék így várnom kellett rá. Kb. 3-4 hét, míg megérkeznek az ilyen CD-k, mivel a magyar kiadók nem törődnek a latin zenével, így külön kell megrendelnem azokat máshol.





Az Esencial Alejandro Fernándeznek van 3 lemezes változata is, amelyhez egy dvd is tartozik. 2 CD+1 dvd. De azt nem lehetett rendelni. Nekem elég bőven a 2 CD-s változat. A kiadvány speciális CD tokban van, melyre külön kell vigyázni, mivel ilyen típusú tokot darabra nem árulnak. Mostanában az elmúlt években egyáltalán nem kaphatóak üres CD tokok. Nagyon kevés helyen lehet venni.



A kiadvány elegáns, mégis picit egyszerű. A CD tokban egy kétoldalas CD füzetke található, melyen egy 2004-es Alejandro Fernández fotó van. Az énekes mellett pedig a dalok listája. Azért tudom, hogy 2004-es az arckép, mert az énekesnek abban az időben ilyen volt a külseje mikor a Corazón Abierto megjelent. Az elő és hátborítón másképpen néz ki Alejandro Fernández. A későbbi képeit használta fel a kiadó, amely forgalmazta a CD-t. A CD lemezek alatti képen egy sokkal fiatalabb fotója látható Alejandro Fernándeznek. A válogatáslemezek külseje nagyon tetszik. Mindenképpen ragaszkodtam ahhoz, hogy ezt a 2 CD-s kiadást megvegyem, mert sajnos elég sok Alejandro Fernández CD nincs meg és valahogy kompenzálni akartam magam. Az 1997-es Me Estoy Enamorando és a 2007-es Viento y Favor lemezek nagyon kellettek anno, mivel isteniek voltak. Csak a neten tudtam meghallgatni. Anno lehetőségem volt az 1997-es albumot megrendelni, de nagyon drágálltam az árát. A Viento a favor pedig is iszonyat drága volt az akkori világválság miatt. Akkoriban kevesebb CD-t vettem. Mikor a spotify-on meghallgattam a 2 CD Esencialt akkor tudtam meg milyen dalok vannak rajta. Az 1997-es Me Estoy Enamorando-ból négy, a Si tu supieras, Me estoy enamorando, En el Jardín, Yo Nací para Amarte című dalok. A Si Tu Supieras a 2000-ben bemutatott Maria Isabel című telenovella zenéje. J Az En el Jardín pedig egy duett amelyet Alejandro Fernández együtt énekel Gloria Estefannal. Azt a Gloria Estefan lemezt is évekig kerestem amelyen Alejandro Fernándezzel énekel, mert az album többi száma is nagyon magával ragadott. Anno még a LimeWire programmal 8 dalt letöltöttem az albumról, de sajnos nem tudtam a többit leszedni.  

2007-es Viento a Favorból is négy darab dal hallható a válogatáson. Ezek az Amor Gitano, Te Voy a Perder, Eres és a No se me hace Fácil című számok. Az Amor Gitano a 2007-es Zorro, La Espada Y la Rosa című telenovella betétdala, melyet Alejandro Fernández együtt énekel Beyoncéval. A sorozatot Zorro címmel mutatta be a TV2 még 2008-ban. Még egy telenovella zenéje van az válogatáson és egyben a Viento a Favor-on. A 2008-as Tormenta en el Paraiso zenéje, a No se me hace Fácil. Ezt a sorozatot dvd-n láttam csak, mert Magyarországon sosem került bemutatásra.



A Tormenta en el Paraiso főcímdalában benne van Alejandro Fernández

Amik megvannak nekem Alejandro Fernández lemezek, azokból is találhatóak számok. 3 szám van a Corazón Abiertóból: Canta Corazón, Que Voy a Hacer con mi amor és a Me dediqué a perderte. Ebből a három dalból 2 db szintén telenovella zene. Az egyik a Que Voy a Hacer con mi amor a 2005-ös La Esposa Virgen zenéje. A Me dediqué a perderte pedig a saját készítésű, szintén 2005-ös Safira című telenovellám betétdala, amelyet elég sokáig írtam. J

A Safira filmzenei CD-je. Magam készítettem.  (2006.)

A 2004-ben megvett Entre Tus Brazos című 2000-es Alejandro Fernándezből is van egy dal a válogatáson. Ez a Quisiera. Magyarul is feldolgoztam anno. Nagyon szeretem ezt a dalt! J

A mexikói népzenei oldalnak is megismertem egy másik oldalát. Persze akadt 1-2 idegesítő szám. Minden műfajú zenénél ráakadok 1-1 ilyen típusra. Ez stílustól független. Sok olyan szám van Alejandro Fernández népzenei oldalából, ami szintén nyugtató hatással volt rám. Ilyen pl. a Si Dios Me Quita La Vida. A nyugodt és kellemes szellős nyári est hangulatát érezteti.


https://open.spotify.com/album/3WpWkQcRc9L22XwlyT27DB

Aki szeretne belekóstolni ebbe a kétlemezes finomságba, bátran megteheti a linkre kattintva. J

 

E m l é k   2 0 0 4 - b ő l 

Amikor 2004-ben megvettem a Corazón Abierto című albumot akkor a CD-hez egy dvd is tartozott. Abban az időben kész szerencsém volt, hogy akkoriban nem volt drága a kiadvány és hogy pont akkor lett meg az első dvd lejátszóm. Épp azon a napon, amikor a CD-t megvettem. Ez karácsony előtt nem sokkal történt. A dvd-n volt egy részlet a Me dediqué a perderte című dal videóklipjéből. Jó lett volna, ha az egészet beteszik.





A dvd lemez extráiban benne volt Alejandro Fernández kronológiája, melyekből pár másodperces részletek voltak az addigi zenei karrierjéből.



















Mennyire érdekes volt újra és újra megnézni, ugyanis abban az időszakban az volt az átmeneti „végállomás”. Mint a 3-as metrónál. J Akkor még ki se volt találva a többi későbbi albuma. Bár a képminőség nem volt első osztályú, ezeket a dvd-s anyagokat még a régi TV-khez készítették másféle technikával. Ugyanez mondható el a latin zenei videóklipes és egyes telenovellás dvd lemezekről.


2 lemezes, 2 órányi zenei különlegesség Alejandro Fernández zenei munkásságaiból. Megismertem új dalokat is, így az újdonságérzés most is megtörtént. Nem valószínű, hogy lesz e még valaha új Alejandro Fernández lemezem. Ki tudja? Nem akarok fogadkozni. Nem tudhatom, mit hoz a jövő. 2004 és 2023 között összesen 9 db Alejandro Fernández lemezt vásároltam. Külön zenei nagytokos dvd, sem pedig bakelit lemez sosem volt nekem. Pontosabban csak majdnem. De nem jött össze. Anno Alejandro Fernándeznek is megjelent egy videóklipes dvd-je CD-vel, de nem tudtam megvenni pedig nagyon vágytam rá. Azt tudni kell, hogy nem lehet sajnos mindent megvásárolni. Magyar vagyok. Ebben az országban már alig vannak lemezboltok Budapesten. Néhány még megmaradt, de ott nem találhatóak spanyol nyelvű kedvencek. Tinédzser koromban sem lehetett nagyon kapni a pesti boltokban latin zenei albumokat. Csak Natalia Oreirót, Julio és Enrique Iglesiast és egy ideig Emmanuel Ortegát. 2004-ben a Music Store-nak köszönhetően az USA-ból tudtam rendelni CD-ket és akkor indult útjára a nagyobb latin zenei őrület, ami a mai napig is tart. Magyarországon másféle világ uralkodik. Az átlagosság világa. Ez nemcsak a zenére, de minden ünnepre kihat. Még a Halloweenre és a meleg világra is.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.