2022. március 20., vasárnap

LATIN ÚJDONSÁGOK

Egy adott énekesnek szinte minden új videóklipje azt jelzi, hogy hamarosan új albuma fog megjelenni. A videókliphez pedig tartozik egy borító is. Az új dal elérhető lesz a spotify-on, beharangozzák a facebookon is. De van olyan videóklip, amely egy megjelent album után készül csak el. 

Scatola/Caja

Laura Pausini hamarosan visszatér egy új lemezzel. Már hallható is az új dala a Scatola/Caja, amelynek videóklipjében a fiatal Laurát láthatjuk viszont, kit egy fiatal lány alakít.

Ez a szám spanyolul és olaszul is egyaránt tökéletes. Minden tárgy, ami ebben a zenés klipben van az Laura Pausinié volt. Eros Ramazzotti posztere is van. J Laura elmondta egy videójában, hogy ezek a tárgyak a fan klubos múzeumában vannak és mikor a Scatola/Caja klipet forgatták úgy rendeztek el minden bútort, posztert és egyéb emléket mint mikor fiatal volt. Előkerültek régebbi naplók is. Kár hogy több tartalmat nem tudtam megnézni, pedig érdekeltek volna a kedvenc énekesnőm további emlékei. Remélem a közelgő új albumnak lesz deluxe változata, mert azt fogom akkor megvenni. Persze ez árfüggő is. A Scatola/Caja nagy sláger nálam. Remélem, hogy az új album is ugyanolyan szuper lesz, mint a 2018-as Fatti Sentire/Hazte Sentir

Iba

Alejandro Sanz új albuma 2021 decemberében jelent. Előtte elkészült a Bio című videóklip, amely egy ún. kóstoló volt az új lemezről. Most elkészült a második videóklipje az Iba, a Sanz című albumról. Meglepő módon nem nagyfelbontású a klip, de a zene és a képi hangulatok mindent felülmúlnak.

 


Kicsit szomorkásnak tartom ezt a dalt, de rendkívül érzelmesnek is. A videóklip hangulata nagyon passzol a zenéhez. Nézve a hangulatos képsorokat az autisztikus magányom jutott eszembe. Mikor folyton elszigetelődtem a többiektől. Kiközösítettként nem volt könnyű sosem, hozzá szoktam ahhoz, hogy nem kellek. És teltek az évek, egyre inkább visszahúzódó életmódot éltem. Ekkor találtam ki Arabellát, a kitalált barátom, akivel több, mint 24 éve „élek” együtt. Tudom, hogy ő nem létezik, de elképzelem, hogy van. A Sanz klipben egy elhagyatott házat látunk, ahol az énekes egy székben ül, énekel és megy közben a zene. Kintről pedig fények próbálják áttörni a magányosság sötétjét. Mikor 22 éve egyik vasárnap este fel kellett lépni a zeneiskolában én hamarabb értem be a suliba. Lementem a sötét osztályterembe. 5-6. osztályban az alagsorban volt egy sötétszürkés csempézett padlós terem. Szerettem beleolvadni abba a hangulatba. Sötét volt a teremben, sehol egy lélek. Az utcáról kiszűrődő autósfények világítottak be néha-néha. Az elszigetelődés mostanában is rám tör. Van, amikor itthon is ez történik velem. Bezárkózok, ha szomorú leszek, mert akkor senkivel sem akarok beszélgetni. Múltkor is a szinkronpróba napján is kint voltam a folyosón, mert nem akartam a többiekkel együtt lenni. Néha vágyom arra, hogy fogjam magam és elmeneküljek. El a sok problémától, ettől a gerinctelen és aljas politikai világból, amivé vált a hazám. Olyan helyre menekülni ahol nem kell félnem a jövőtől és egyetlen politikus pofáját se kelljen látnom soha többé.

 

Sin Bandera új dalai és klipjei

20 éve annak hogy megalakult a Sin Bandera. Ennek alkalmából a mexikói duó két új dallal tért vissza. A Dime que sí című szám egy nagyon romantikus és könnyed dal. Azt nem tudom, hogy lesz e új lemeze a Sin Banderának, mert 2015-ben egy utolsó lemezzel tértek vissza, amely az Una Ultima Vez volt.

A Dime que sí lehetne egy egész album címe. Máig nem értem, hogy a Sin Bandera miért vonult vissza 2006 után. Pedig a csúcson voltak, ám a duó tagjai Leonel Garcia és Noel Schajris mégis külön utakon folytatták tovább, azonban jó barátok maradtak. 2015-ben jöttek vissza és aztán egy koncertes CD+DVD anyagot is készítettek.

Az Ahora sé a másik új Sin Bandera dal, amely jobban elnyerte a tetszésem, mint a Dime que sí. Mivel a megvásárolt eddigi Sin Bandera albumaim mind USA-sak, így nincs nagy esély arra, hogy megvegyem az új albumukat, ha lesz egyáltalán. Szerencsére marad a youtubeos megoldás, ahonnan le tudom majd tölteni az albumot, de mégsem ugyanaz, hisz a kedvenceimet szeretem eredetiben megvásárolni. Nemcsak a zene miatt, hanem a tokban lévő CD füzet miatt is. Majd eldől, hogy kapható lesz e az új lemez. Ez akkor derül ki, ha biztos lesz új albuma a Sin Banderának. Őket nézve is megdöbbentem, hogy mennyire kezdenek korosodni. L Mikor anno az Amikor az enyém leszel (Cuando seas mía) című sorozatot néztem még mindketten olyan fiatalok voltak. De ez 20 éve volt. Ha valaki öregszik még nem azt jelenti, hogy már nem fiatal, hanem arra célzok, hogy már nem azok a fiatal fiúk, akiknek a zenéjét megszerettem még 2004-ben. Mikor hallgatom egy kedvencem éveken, évtizedeken át látom és megfigyelem rajtuk az idő múlását.  

Rögtön új???

A 2020-as Vertigo után Pablo Alborán máris egy új dallal tért vissza, amelynek címe:
Castillos de arena
. Érdekes videóklip. Picit emlékeztet a Saturnora.

 

Tetszik ugyan a szám, de remélhetőleg jobbak lesznek az újabb dalok, ha tényleg közeleg egy vadonatúj lemez. Nem biztos, hogy mostanában lesz kiadva az album, hisz Alborán turnézik jelenleg. Csinálja a Vertigo lemezének koncertes körútjait. Ez is majd idén fog eldőlni.

Mindig jó érzéssel fog el, ha új dalt és videóklipet láthatok és hallhatok a kedvenceimtől. Kapok egy kis kóstolót a közeledő új lemezekből és ilyenkor elképzelem, hogy vajon hogy fog kinézni a borító, hány szám lesz rajta és milyen hosszúságú? Milyen lesz, tetszeni fog e, nem ér majd csalódás? Ezek a gondolatok cikáznak a fejemben. És amikor előrendelhetőek az albumok én gyorsan lecsapok rájuk. Megjelenés után kb. 2-3 hét, míg megkapom őket, de már a megjelenés napján a spotify-on hallgatom meg az új lemezeket, és türelmetlenül várom CD-s és bakelit lemezes adattárolón. Nagyszerű pillanatok ezek, ugyanis ezekről cikkeket írhatok, megmutathatom az olvasóimnak milyen egy ilyen latin zenei album. Olyan albumok ezek, melyeket nem forgalmaznak itthon, pedig milyen jó is lenne!

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.