2020. november 14., szombat

DELTA

 A napokban adták át a 2-es és 24-es villamos új deltavágányát, amelyen a 2-es villamos be tud fordulni a 24-es vonalára 2M néven. Több évtizeddel ezelőtt már létezett ez a deltavágány, de aztán elbontották.

















Tavasszal a 24-es villamos csak a Haller utca/Soroksári útig közlekedett. Kialakítottak egy átmeneti végállomást és csak addig jártak a villamosok. Tovább teljesen felszedték a színeket, kibelezték a pályát. A késő őszi 3-as metró felújításának alkalmából is meg kellett csinálni ezt a deltavágányt, hogy a 2-es 24-es villamosok közlekedni tudjanak rajta. Ez kb. olyan, mint a budai fonódó villamosok. 












A 2-es villamos átmeneti végállomása roppant kényelmetlen volt. Szinte el volt torlaszolva azokkal az idegesítő kerítésekkel, melyeket az építők rakhattak volna máshova. Nem volt elég az, hogy az autós forgalom a buszokkal együtt beáramlottak a másik útpályára, még a gyalogos közlekedést is megnehezítették.






Úgy vélem, az utolsó pillanatban készültek el a munkálatok, ráadásul a közelben a csepeli HÉV sem közlekedett. A fővárosban szokásos módon mindent egyszerre csináltak, hogy beduguljon a közlekedés. A csepeli HÉV csak a Kvassay hídtól nem messze közlekedett Csepelig.

Amikor a 3-as metró déli szakasza elkészült már javában zajlott a deltavágány befejezése. Az utolsó este felszedték az átmeneti síneket, és a végállomást, majd másnaptól ismét a teljes vonalon közlekedtek a villamosok. A Jászai Mari tértől a Keleti pályaudvarig a 2M jelzésű villamos begördül a Haller utca/Soroksári úti megállóba, majd a Keleti felé megy. A BKK gondolhatna arra, hogy a rendkívüli rossz állapotú hannoveri villamosokat lecseréli korszerűbbekre, melyek akadálymentesek és kényelmes felszállást is biztosít.

A 2003-as korszerűsítés

Kár hogy 2003-ban nem fotóztam még, ugyanis akkoriban zajlott a 24-es villamos sínjeinek középre tétele a Haller utcában. Korábban macskaköves autópálya volt és a járdaszigetnél haladtak el a villamosok. 2003-ban ezt felszámolták és sima, kényelmes átkelőt biztosítottak. A sínek középre kerültek és elvileg halkra tervezték, de semmi változást nem tapasztaltam. E sínek részét idén bontották el a 2-es villamosnál, melynek az új megállója visszakerült a régi helyére.

Jó ötlet volt a deltavágány kiépítése, bár sztem ezt már 17 évvel korábban is megcsinálhatták volna. Emlékszem mikor még volt 23-as villamos. Kár volt a megszüntetése. Ha már egy újabb fonódó villamoshálózat épült ki akkor a 2-es villamos simán tovább mehetne a Jászai Mari tértől a Széll Kálmán térig, hisz a Jászain van egy sín amely a Margit hídhoz kapcsolódik.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.