2020. február 26., szerda

HAMAROSAN NEM ÁLL MEG



Március 9-től lezárják a budapesti 3-as metró Ferenciek tere és Arany János utcai állomását. Ennek alkalmából különleges fotókat készítettem a rekonstrukció előtt. Persze van még néhány fotó, amelyet szeretnék megcsinálni, de azok sajnos csak a lapzárta után várhatóak. Így bevezetésképpen megmutatom a felújítás előtti 3-as metró két hamarosan elfedésre és szétrombolására ítéltetett állomását:





Ferenciek tere










Arany János utca

A Ferenciek tere aluljáróját már felújították annak idején, mikor az autós alagutat betömték. Az Arany János utca hasonlít az egykori Kossuth téri 2-es metró állomásához. Annyi a különbség, hogy annak barnás, aprócska mozaikkockás volt az oszlopfedése, míg az Arany János utcánál az oszlopok fémbevonatosak. Nagy hiba volt anno kihagynom a 2-es metró felújítása előtti terek megörökítését, de annyi legyen a mentségemre, hogy 2006 óta fotózok. Pont abban az időszakban, amikor már csak a Stadionok, Pillangó utca és az Őrs vezér tere állomások voltak még régiek, mivel 2006 nyarán is zajlottak állomás és alagutas munkák a piros 2-es vonalán.

Megállás nélkül
Amikor lezárásra kerül még 2 állomás a 3-ason, kb. ugyanaz lesz, mint anno a 2-es metrónál, amikor a Kossuth téren nem állt meg a szerelvény, hanem haladt tovább a Batyi felé. Emlékszem arra, hogy éreztem azt az erős festékszagot. Mindez 2004-ben történt, amikor a 2-es metró rekonstrukciójának első üteme zajlott. Akkor a Blaha Lujza tér és a Kossuth tér megállóit varázsolták újjá. Idén az lesz, hogy a márciusi lezárást követi a júliusi, amikor a Klinikák és a Corvin-negyed állomásai következnek, majd a déli szakasz átadása után teljesen lezárják a középsőt.

Pályázat
A 3-as metró felújításával foglalkozó honlap pályázatot hirdetett, amelyre jelentkeztem volna, de sajnos meghatározták, hogy 3-23 éves!!! korig lehet jelentkezni. Ezek a lehetőségek vannak:

1. LOGÓ-, VAGY KABALATERV – Minden szervezet egyik legfontosabb szimbóluma a logó, vagy kabala, hiszen az emberek ezzel találkoznak először, ezzel azonosítják azt. Te milyen arculati elemet terveznél a megújuló M3-as metrónak?
2. MUTASD BE A VONAL VALAMELYIK ÁLLOMÁSÁT! – Tetszőleges eszközzel ábrázold az Újpest-központ – Kőbánya-Kispest közötti metróállomások valamelyikét, ahogyan csak Te látod! Kíváncsiak vagyunk arra is, vajon Neked melyik a kedvenced és miért?
3. HOGYAN NÉZNE KI A KEDVENC ÁLLOMÁSOD, HA TE TERVEZNÉD MEG? – A látványtervek mindenki számára fogódzót adnak ahhoz, milyen lesz az elkészült metróállomás. Új szerelvények, állomási bútorok, burkolat - a fantázia ebben az esetben nem kell, hogy a rekonstrukció keretösszegéhez igazodjon!
4. ÍRJ EGY TÖRTÉNETET AZ M3-AS METRÓRÓL! – Biztosan történt már Veled is olyan eset, ami az M3-as metróhoz kapcsolódik. Egy szerelmes pillantás, egy vicces momentum, egy nem hétköznapi esemény. Írd meg, illusztráld fotóval, rendezz kisfilmet, vagy mutasd be, ahogyan szeretnéd!
5. TEDD ZÖLDEBBÉ A KÉK METRÓT! – A környezetvédelem a XXI. század egyik legfontosabb témája, hiszen elemi érdekünk tenni azért, hogy az utókornak megőrizzük a bolygót, ne szennyezzük tovább, tudatosan használjuk fel erőforrásait. Hogyan kapcsolódik ehhez a metróközlekedés? Rád vár a feladat, hogy ezt bemutassad!
KATEGÓRIÁK: rajz, festmény, grafika, fotó, videó, plakát, kollázs, szabadon választott technika
Persze megjegyeztem azt, hogy egy 3 éves gyereknek annyit nem jelenthet a metró, mint egy idősebbnek. Ráadásul nem tud írni, hogyan tudna történetet bemutatni. Eleve a korok közti megkülönböztetés rettenetes. A metró mindenkié. Egy 3 éves kisgyerek vonalakat, egyéb ábrákat tud rajzolni. Én speciel tudnék mesélni egy történetet az én 3-as metrós élményeimről. Sok szép emlék köt ehhez a metróhoz. A sok vásárlás, kalandozás gyermekkoromban, stb. Az elég szomorú hogy korhatárt szabtak. Akkor ennyi erővel inkább ne is legyen pályázat, ha a BKK így áll az emberhez. Nekem ez a saját véleményem. Végülis mindegy, mert magam elkészítem azt a feladatot, amit szeretnék és a blogomban bemutatom, illetve még az oldalamon is elérhető lesz az elkészült novellám. Hozzáteszem azt, vannak saját metróvonalaim ahol nincs BKK.

Szalóczy a Kisföldalattin
Szalóczy Pál lett a kisföldalatti új bemondója. Egyelőre csak egy szerelvényben hallottam, de idő kérdése és a többiben is őt lehet hallani majd. Ez a változtatás eléggé rossz döntés volt, mert akkor szokás bemondást változtatni, ha állomásnevek változnak meg. A kisföldalatti korábbi hangja az 1995-ös felújítás óta megvolt és ez hangulatot adott az 1-es metrónak. Ma így nevezik a kisföldalattit. Tavaly a Deák téren, a Széchenyi fürdőnél és a Mexikói úton lecserélték az állomásjelző táblákat. A többin meghagyták. Én vártam volna ezzel a következő felújításig.


Egy megálló az új hangokkal. Ez a Rachel hang is ott volt sajnos. Annak a nőnek nagyon erőszakos hangja van.

A következő két állomás lezárása előtt folytatódik a retró fotózás, a cikk és persze a nosztalgiázás is. J

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.