2019. június 23., vasárnap

SOROZATAJÁNLÓ: CSERNOBIL



Az HBO sorozatát magyar felirattal néztem meg, de szinkronosan is elérhető a neten. A mindössze 5 részből álló minisorozat az 1986-os csernobili atomkatasztrófa eseményeit mutatja be.



A Csernobil című szériáról először a neten olvastam, illetve abban a csoportban, amelynek a tagja voltam. Az HBO már tavaly bejelentette, hogy minisorozatot készít Csernobil témájáról. A katasztrófa 33 évfordulója után mutatták be, melyekről felemás véleményem van. Nagyon jók a képek, a helyszínek és a szereplők, ám maga a történetábrázolás kissé hiányos. Olyan ez, mint egy vágott telenovellás dvd, melyekből sok fontos részlet kimaradt.



A Csernobil sorozat Legasov akadémikus öngyilkosságával indul, 1988-ban. Pont a katasztrófa 2. évfordulójának pillanatában. Ezután idő síkváltás következik és 1986-ban folytatódik a történet, a robbanáskor. Megérkezik a vészhívás, majd a tűzoltók indulnak, hogy a 4-es reaktor olthatatlan tüzét megfékezzék. Az első rész a végzetes éjszaka eseményeit mutatja be. A folytatásban bemutatják Pripjat kitelepítését, a búvárok önfeláldozását, majd később a likvidátorok munkáját.


A sorozat nagyon a politikai oldalra fókuszált. Kimaradt pl. Igor Kostin karaktere, a május 1-i kijevi felvonulás és hiányosan mutatták be a szarkofág építésének menetét. Volt ugyan egy jelenet, amikor a likvidátorok a tetőt tisztították meg a sugárzó grafittól, de ennél többet nem mutattak. Persze a környék kutyáinak és más állatainak lemészárlását és betonba öntését előszeretettel részletezték. Ez az egyik legfelkavaróbb rész volt. A másik az, amikor a sugárterhelt betegeket véresre kínozta a radioaktívitás. Haláluk után ólomkoporsóba temették őket, majd azokat betonnal öntötték le.


A Csernobil sorozat remekül mutatta be a Szovjetunió aljas oldalát. Az erőszakos titkolózás, fenyegetőzés időszakát, melynek nagyon sok káros következményei voltak. Durva, de ki kell írni azt, hogy be kellett következnie a csernobili katasztrófának, hogy ez a mocskos rendszer megszűnhessen. Az HBO jól tette, hogy bemutatta az akkori valóságot. A gyomorforgató rész az 5. volt. A befejező epizód, amely a tárgyalás napját mutatta be. Legasov akadémikus felvázolta a katasztrófa következményeit, előzményeit és ahogy Djatlov viselkedett aznap este. Djatlov modora, viselkedése azon a 86-os éjszakán sok embert tett tönkre. Nemcsak a sorozatban láttam a karakterét, de egy Discovery-s dokumentumfilmben is. Hasonlóan mutatták be a jellemét. Nagyon érződött a fenyegetőzés, erőszakos fellépés. Ha ezt nem teszed, akkor ez és az lesz! Mintha fegyvert szegeznének a fejedhez! Tipikus szovjet mentalitás. Isten ne verjen meg érte, de Djatlovot felrúgtam volna, ha így bánt volna velem. Ha látom, hogy a 4-es reaktorral komoly baj lehet, akkor hagyom az egész kísérletet a fenébe. Nem engedtem volna magam megzsarolni. Djatlov ugyan 1995-ben meghalt, de az ő hozzáállása miatt bekövetkezett az atomkatasztrófa. Ha nem emelik meg a reaktor teljesítményét, akkor nem történik meg a robbanás és nem halnak meg egy csomóan. Azokat is felelősség érinti, akik rosszul építették meg a 4-es reaktort. Állítólag baj volt az építkezés során, és még arra mondták utólag, hogy a 4-es sikerült a legjobban. Ha csak visszagondolok arra a sok apró és ártatlan gyerekre, akik meghaltak rákban, vagy sugárbetegségben nagyon rosszkedvem lesz. És mindezt az akkori ruszki mentalitás miatt! Mert szerintük nem lehet hibázni és egy kultuszt kell isteníteni. Ezért az sem számított a szovjeteknek hogy hány emberen kell átgázolni és hány embert kell tönkrevágni. Nekik nem számított az emberi élet. Még 56-ban sem amikor romosra bombázták Magyarországot.

Mindenképp érdemes megnézni a Csernobil sorozatot, de nekem 1x elég volt! Azért, mert undorodom a szovjet vezetéstől! Gyomorforgató és visszataszító mindaz, amit tettek!  Erre nincs bocsánat! Tiszteletet nem lehet kivívni terrorral, megfélemlítéssel és zsarolással! Egy zsarnok rendszer sosem végződik jól! Csak áldozatokkal jár!

Ha nincs a csernobili katasztrófa 1986-ban, akkor lehet, másmilyen lennék. Továbbra is fenntartom azt az állításom, hogy a születésem évében, 1986-ban amikor a robbanás történt akkor én is kaphattam valamennyi dózist mikor édesanyám hasában voltam. 1986 szeptemberében, mikor a likvidátorok a sugárzó tetőről dobálgatták az erősen ízzó grafitokat akkor születtem. A radioaktív felhő 1986 májusára érte el Magyarországot. A radiokaktív sugárzás főleg a gyerekekre ártalmas, mivel piciny szervezetük túl fiatal, felkészületlen a külső hatásokkal szemben. Egy magzatnak főleg. A csernobili témával kapcsolatban 2 Panoráma műsor is készült, amelyben bemutatták, hogyan hat a sugárzás az emberi testre nézve. A Csernobil sorozat hatására egyre több ember megy a Zónába, hogy megnézze az ottani állapotokat. Nagy az érdeklődés a témával kapcsolatban. Csakhogy egyesek ebből szenzációt csinálnak, míg másoknak ez tragédia, hisz a sugárzás rengeteg ember haláláért felelős. Jómagam megnézném a helyszínt, de eléggé veszélyesnek tartom. Ki tudja miket hazudoztak anno és ma. Van, ami sosem változik. Pripjat érdekelne főleg.

Csernobilból nem tanult az emberiség. A legjobb példa erre Fukushima, melynek erőműveit tengerpart mellé építették. De Paks 2-t is túl veszélyesnek ítélem meg. Nem kell ahhoz RBMK reaktornak lennie egy konstrukciónak, hogy újabb robbanás legyen. Elég csupán hanyagul megépíteni. Természetesen nemcsak ez a fő baj, hanem számos radioaktív hulladék gyülemlik fel a jövőben, amely akár világméretű katasztrófákat is okozhat. Remélem, Paks 2 sohasem épül meg! A világ atomerőművei is állhatnak a klímaváltozás miatt. Sok politikus ezt anyagi haszon miatt szándékosan tagadja, de a valóságot nem lehet eltitkolni.

A Csernobil sorozat nagyon népszerűvé vált, sokak kedvence lett. Aki nem látta az feltétlenül nézze meg. Érdemes szembesülni a 33 évvel ezelőtti rideg valósággal.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.