2017. január 29., vasárnap

A hírnév ára

A hétköznapi ember zöme szeretne ismert lenni, szerepelni a TV-ben. És a médiának köszönhetően ezt sokan meg is tudják valósítani. Igen ám, de a hírnévnek minden esetben ára van. Hogy mi, az pontosan kiderül a cikkemből.  

A Mónika show, egy magyar kibeszélőshow volt az RTL klub műsorán, melyet megszüntettek. A népszerű műsort az RTL+ ismétli jelenleg. Számos olyan adása volt ahol verekedések, veszekedések és egyéb csetepaték zajlottak le a stúdióban. Szereplői hétköznapi emberek, akiknek fizettek a szereplésért. Annak idején, még tízen valahány éve én is szerepelni akartam ebben a műsorban, ugyanis volt olyan adás, amely a telenovella függőségről szólt. Utána elvetettem ezt a gondolatot, mert féltem a nyilvánosságtól, így többé nem is gondoltam a szereplésre. A Mónika show mellett hosszú ideig a Balázs show, az ún. szembesítőshow is volt. A TV2-n pedig Joshi Bharat várta azokat a vendégeit, akik a nyilvánosság előtt akarták megoldani a problémáikat. A kibeszélőshow témái különböző társadalmi gondok megtárgyalására, megoldására szakosodott showműsor volt. A Balázs showt nem, de a Mónika show-t sokszor megnéztem a TV-ben. Intenzíven az interneten tekintettem meg azokat az adásokat, amelyeket mások feltöltöttek. Akadtak nagyon vicces részei, de sajnos olyan is, amely másoknak mulatságos volt, de nekem, nem és ami túlment minden határon.


A neten rátaláltam egy olyan cikkre, amely a Mónika show szereplőválogatását írta le. Fiatalok megszólították az utca embereit, hogy van e kedvük szerepelni. Volt, akit be tudtak hálózni, volt, akiket nem. Az utóbbiak voltak a szerencsések. Egy kereskedelmi TV a nézőkből él és a műsorok, filmek és sorozatok közötti reklámbevételekből. Ha egy csatorna nem annyira nézett az jelentős bevételtől esik el, így a konkurencia veheti át a vezetést. A Mónika és Balázs show komoly nézőtáborral rendelkezett. Az utóbbit főleg a tizenéves fiatalok nézték. A hétköznapi emberekre visszatérve fontos megjegyeznem, hogy számos olyan ember került be az ilyen showműsorokba akik vágytak a nyilvánosságra. Azt pontosan nem tudom, hogy a szereplők tisztában voltak e azzal, hogy milyen következményei lehetnek szerepléseiknek. A lényeg, hogy két olyan eset is történt, amely felháborított nagyon! Volt egy Gabi nevű asszony, akinek a történetét itt ismerhetitek meg:
  Gabi szerepelt a Mónika showban. Az hogy pontosan mit, azt nem szeretném leírni, sem pedig a videót megosztani, mert ebben a blogban nem való az olyan videó, amiből mások gúnyt és viccet űznek! A lényeg az, hogy Gabi karaktere olyan félreértéshez vezetett, aminek következtében a hétköznapi primitív, érzéketlen emberek gúnyt űztek és akadtak olyan szívtelen suttyók, akik kiparodizálták ezt az asszonyt! Elhiszem, hogy Gabinak betegsége van és a videón látszott az, hogy a Mónika show utáni támadások mennyire kihatottak rá. Sajnos nemcsak Gabi az egyetlen áldozata a kibeszélőshowknak. Van egy fiatal lány, aki nemcsak a Mónikában, de a Balázs showban is szerepelt. Két különböző története volt neki és teljesen véletlenül rátaláltam egy megrázó videóra:
Ezt a lányt Erzsinek, vagy Annának hívják. Teljesen lényegtelen kiléte. A videó nagyon megrázó volt, mert a fiatal lányon láttam a rémületet és zaklatottságot. Teljesen érthető, ahogy kikel magából, hisz ki tudja mennyien zaklatták már. Nem ismerem, így véleményt nem alkothatok róla. Az viszont biztos, hogy őt is komoly támadások érhették azért, mert nem hitte volna, hogy a showműsoros szerepléseiért ilyen kemény árat fog fizetni. A legrosszabb az ilyen videók esetében, hogy a kommentelők javarésze épp olyan szívtelen és érzéketlen, mint a videó feltöltője, aki hallhatóan élvezi, ha az áldozata fél és még gúnyosan is viselkedik vele.

Gabi és Erzsike története szomorú. Ki tudja, mi lehet most velük. Mindenesetre a médiát ez nem nagyon érdekli, hisz a lényeg az, hogy legyen nézettség, az emberi élet nekik nem nagyon számít. A média úgy szedi az áldozatait, hogy kihasználja a buta emberek szereplési vágyát, és így szippantja be őket. Ha meg a hétköznapi emberek bekerültek ebbe az ördögi körbe, szinte lehetetlen szabadulni. A valóságshowk is hasonlóak, hisz nemcsak óriási pénznyereményt, de ismertséget is hozhat az adott ember életébe, miközben az áldozat sok esetben nem is veszi észre hogy csak egy eszköz. A nézettség eszköze. És az adott valóságshow, vagy egyéb showműsor után a youtube közönség nevetségének tárgya lesz. Ennek köszönhetően a lelki világa sérül, sokan talán elfordulnak tőle és mindezek mellett még számos kommentelő, vagy más hétköznapi emberek rosszindulatú és irigy megjegyzéseit is el kell viselnie. Vannak, akiknek mindez nem számít, de mi a helyzet azokkal, akik másra vágytak? Könnyen lehet mondani erre, hogy vállalták, de biztos, hogy tudtak minden következményről?

Jönnek a mobilosok 
Nemcsak a média okozhat komoly károkat a hétköznapi emberek életében, de maguk a hétköznapi emberek egymásnak. Vannak olyan fiatalok, de idősebb emberek is, akik telefonjaikkal videóra veszik a hajléktalanokat, és a részeg embereket. Ezt követően pedig felteszik a youtubera és hasonlóan mocskos kommenteket írnak a videó alá és az olvasók, illetve a feltöltők ezt viccesnek és poénosnak tartják. Csakhogy a hajléktalan emberek nem neteznek, így fogalmuk sincs arról, hogy éppen a vicc tárgyává váltak a világhálón. Számos utcai verekedést, veszekedést is fel szoktak venni, melyek szintén a youtubera kerülnek. Nem is egy ilyen videót láttam és megijedtem, mert velem előfordult már olyan eset, hogy valami annyira kiborított, hogy az utcán elkezdtem kiabálni. Szerencsére nem találkoztam magammal a neten. Úgy érzem, sehol nem vagyunk már biztonságban, mert ki tudja, hogy ki vesz fel minket, ahogy panaszkodunk másoknak. Mivel autizmussal élek és éppen annyira rossz a kedvem hogy hangoskodom, akkor azt is felveszik, hogy ezen nevessenek, és azt írogassák rólam mindenféle huligánok, hogy mekkora fogyatékos vagyok?

Régen rossz, ha valaki viccet csinál más nyomorából. Az ilyen emberek belül üresek, és nem érnek semmit sem az égvilágon! És ők is kerülhetnek olyan helyzetbe, mint azok az emberek, akiken nevetnek! Az ilyen suttyók inkább magukba néznének.

Jómagam nem szeretem a nyilvánosságot, mert nem vágyam a szereplés, sem az ismertség. Jó, ha megmaradok hétköznapi embernek. Ha bekerülnék a média ördögi körébe, akkor szembesülnék a rosszindulatú pletykák, kamuhírek és egyebek világával. Nem lenne magánszférám, mindenki be akarna „törni” az életembe. Az én belső világom sokkal nagyobb, mint azt bárki képzelné. Ennek egy darabkáját osztom meg a neten és az ismerőseimmel. A többi az enyém, az én magánszférám.

BEN

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.