2023. március 18., szombat

LAURA PAUSINI: A HIÁNYZÓ GYÖNGYSZEMEK

A héten óriási szerencsém volt. Vaterán bukkantam rá Laura Pausini 2003-as albumára, a From the inside-ra, amelyet korábban is megvehettem volna, de akkor nem éltem a lehetőséggel. Most azonban sikerült beszereznem használtan attól az asszonytól, akitől a Zámbó Jimmy: Dalban mondom el című CD-t is vásároltam. Nagyon meg vagyok elégedve a hölggyel, mert a lemezei kifogástalan állapotúak. Mintha újak lennének. Igaz, hogy a világ végén, a Határ úti metrótól lakik 8 villamosmegállónyira, de nem gond, hisz legalább metrózhatok oda-vissza. J

A From the inside Laura Pausini kevésbé népszerű albuma volt 2003-ban. A lemez 20 évvel ezelőtt jelent meg. Az énekesnő kipróbálta magát zeneileg angolul is, de azt olvastam, hogy a From the inside kb. 300.000 eladott példányszámban kelt el. Én emlékszem rá, hogy kazettán már láttam mikor a Lurdyba jártam internetezni, de akkoriban még nem voltam Laura Pausini rajongó. Akármennyire is lehúzták a From the inside-ot nekem nagyon tetszett a lemez. Igaz enyhén tinis zenei hangulatot árasztott magából. István barátomnak feltétlenül meg fogom mutatni, mert ő szereti az ilyen stílusú zenéket.



Mindössze 2400 Ft-omba került a CD. Rajta van a Surrender című dal, ill. az It’s not goodbye, melyeknek a legjobban a 2013-as változatai tetszettek jobban. Az utóbbi dalnak olaszul és spanyolul is megjelent egy 10 évvel ezelőtti változata. Laura Pausini karrierjének állítólag nem tett jól a From the Inside, de az énekesnő újult erővel tért vissza 2004-ben a Resta in ascolto/Escucha című albumával, mely nekem az első számú kedvencem tőle. Én azt gondolom, hogy Laura Pausini jól csinálta, hogy angol nyelvű lemezt is kiadott. Legalább megmutathatta a zenei sokszínűségét. És ezt nem azért írom, mert elfogult vagyok vele szemben, hanem mert szeretem, ha valaki sokféle oldalt meg tud mutatni a zenei világából. Laura Pausini nem züllött le ahogy Britney Spears, Madonna, vagy éppen Enrique Iglesias. Az ő zenei stílusuk nagyon megváltozott az évek folyamán. Olyan szintre, ami nekem nem tetszett. De ez saját vélemény. Másnak még tetszhet.

A Face the music segítségével hozzájutottam Laura Pausini második lemezéhez, az 1994-es Laurához. A dalok egy részét ismertem korábban is, de spanyol nyelven. 10 dalt tartalmaz a CD és ebből 4 szám volt számomra újdonság. A Face the music nagyon megbízható netes lemezbolt. Sokat rendelek ott. Vásárolok továbbá az Mg Recordsban is. A Média Marktba már csak ezüst ragasztószalagokért járok, másra nem jók. Ott már egyre inkább zsugorodik a CD és bakelit lemezek választéka. Idővel teljesen eltűnnek. A Shopmarkban (korábban Europark) már nincs is zenei választék.



Laura Pausini második lemeze, a Laura régóta keresett album. Most végre meglett. Laura klasszikus lemeze, karrierjének kezdetén jelent meg. Nagyon eltérő az akkori zenei világa a jelenlegi mellett. Rajta van a Gente, amit imádok! És csak klasszikus formában! 

A Strani amori (Amores extranos) című slágert is tartalmazza a lemez. Laura el is énekelte a Sanremo fesztiválon, amikor felkérték.

Érdekesség, hogy a Laura című album és az 1993-as Laura Pausini lemezből egy ún. „válogatás” jelent meg a spanyol változatban, amelynek 25. évfordulós kiadását 2019-ben forgalmazták. És ebből a két olasz lemez megvan, csak külön tokban és legalább egyben a kezdetektől. Ez azt jelenti, hogy a teljes első album megvan a 1993-as és 1994-es albummal együtt. A spanyol változat mindössze egy lemezes, kevesebb dallal. A 25. évfordulós box-ot nem vásároltam meg, mert nem érte meg az árát, ráadásul nem volt nagy szám. A deluxe box set 3 CD-t, 1 dvd-t és egy átlátszó bakelit lemezt tartalmazott.

A kép forrása: recordstoreday.com

Az 1994-es Laurában vannak olyan dalok, amelyeket eddig sosem hallottam, így nekem lett pár új meglepetésem. J Pl. a Cane E Gatti ami új kedvencem lett: 

Laura Pausini hangja még nem volt annyira kifejlődve, de akkoriban is szuperül énekelt. Még fejlődésben volt a kedvenc énekesnőm. Nagy hatást gyakorolt rám a lemez, mert kiemeli az akkori korszak klasszikus érzését. Ez a retró stílus rendkívül bejött. Gyakori vendége lesz a lemez a házimozimban az elkövetkezendő időszakomban. J

Az új dal

Laura Pausini idén ünnepli zenei karrierjének 30. évfordulóját. Már jóval korábban bejelentette, hogy nagyszabású koncertet fog adni, de sajnos nálunk nem. Itthon nem igényli a magyar nemzet. Csoda hogy Eros Ramazzotti eljön! Már ennek lehet örülni! Talán Pausininek majd kijön egy speciális koncertes dvd-je ha eljön az idő. Az viszont már biztos, hogy új dala jött ki nemrég Un buon Inizio/Un buen Inicio címmel. És ehhez a dalhoz a régi, 30 évvel ezelőtti betűtípusos stílusát alkalmazta:




A képborítók Laura Pausini facebookos oldaláról származnak. 

Remélem hamarosan új albuma is megjelenik, mert 2018-ban adta ki legutóbbi lemezét, a Fatti Sentire/Hazte Sentir albumait. 2022-ben a Caja/Scatola című dala megjelent és a fiatal Laura Pausinit idézték meg vele. Jó lenne, ha az is rákerülne az új albumra! Ott lenne a helye!

Laura Pausini 1994-es lemezének eredeti változatához jutottam hozzá, vagyis az első kiadáshoz. Megjelent egy olyan kiadványa is, amelyben csak egy kép volt, ám ami nekem megvan az egy posztert is tartalmaz, melyből a CD füzet áll. Ha kivesszük a CD füzetet, akkor a poszter automatikusan benne van. A CD füzet része.


Megvan az összes Laura Pausini stúdióalbum, ám azt a 2002-es Ritorno da te válogatást még tervezem megvenni, amin korábbi más verziók hallhatók. Ehhez a válogatáshoz anno egy koncertes dvd is megjelent, de elég drágán árulták mikor a neten böngésztem. Persze vannak olyan Laura Pausini egyedi CD-k, melyeket csak a hivatalos fanklubjában lehet megvásárolni. Szívesen csemegéznék ott is, mert ott aztán van bőven választék! Kislemezes díszdoboz, nyaklánc, pólók és még naptárak is. Az utóbbinak különösen örültem volna.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.