2023. március 12., vasárnap

FILMAJÁNLÓ: SIKOLY 6.

Március 9-én került bemutatásra a magyar mozikba a Sikoly sorozat hatodik része. Sajnálatos módon a legújabb epizód a X-es besorolást kapta, amely azt jelenti, hogy kizárólag felnőtteknek ajánlott a film, így csak 22 órakor adhatják a mozik, korábbi időpontokban nem. Ez eléggé rossz, mert egyrészt kevesebb nézőt vonz így a film, másrészt fennáll az esélye, hogy nem adják majd ki dvd-n. Az X-es besorolással önmagában nem is lenne baj, de azt már túlzásnak tartottam, hogy késő este adhatják le. A moziban napközben számos 18-as karikás film megy, zárt ajtók mögött. Ez nem olyan, mint a TV, hogy bárki hozzáférhet. Mellesleg a Sikoly 6 egyszer majd a netre is felkerül és lehet talán dvd-n is forgalmazzák. Ki kell emelni, hogy az X-es besorolást kapott filmeket nem is adhatják le a TV-ben. A Sikoly 5, sem pedig a David Gordon Green féle Halloween filmek se kerültek be a csatornákra. Sok a felesleges filmcsatorna, érdemes lett volna elszórogatni őket az elmúlt évek alatt. Nekem teljesen mindegy hogy az általam felsorolt filmek mennek e a TV-ben vagy sem, mert úgysem ott nézném meg őket. Megszerzem dvd-n őket, ennyi.


István barátommal 15-kor találkoztunk a Nyugatiban. Előtte meglestem, hogy állnak a felújítási munkák a 3-as metróban. Láttam a neten az elkészült megállók képeit. Ugyan még teljesen nem készültek el, de nagyvonalakban bemutatták milyenek lesznek. A Nyugati pályaudvari metrómegálló nagyban hasonlít a Corvin-negyed állomáshoz. Másképpen terveztem volna meg. Az első komolyabb hibát követték el a tervezők. Majd erre a témára egy másik cikkben térek vissza.






Istvánnal a Bocelli étterembe mentünk. Meg akarta ünnepelni az újabb targoncás vizsgáját, ami sikerült neki. Én szódát ittam és ettem egy nagyon finom pizzát, amelyben ruccola volt. Mivel a Sikoly 6-ig majdnem 5 óránk volt bőven tudtunk beszélgetni és felvettem a Sikoly maszkom. J Istvánnak is volt egy. Maroson farsang előtt vásárolt egyet magának. Fotózkodtunk is. J





Elvittem magammal a Sikoly figurámat is. J Nagyon vártuk már a filmet. Este 8 után indultunk a Corvinba. Megvettük a jegyünket és a fotózkodást a földszinten folytattuk. J

Ki volt téve a film plakátja. A pénztárnál mondták, hogyha egy film képét leszedik egy tárolóba rakják, és onnan bárki hazaviheti az adott posztereket. Ennek örültem. Majd megnézem, hogy a Sikoly 6. posztere is ott lesz e valamikor. A baj az, hogy a drágalátos Mozimánia poszter és normál magazin nem rakott be idén Sikoly 6-os posztert. Indiana Jones, az egyik szokásos témájuk volt poszteren. Ráadásul a Mozimánia magazin 1390 Ft-ba kerül már és a Sikoly 6-ról csak egy kevés képinfóval rendelkező cikk jelent meg. A Corvin mozi poszterei között turkáltam, de nem találtam semmit, ami érdekelne. Abban reménykedtem, hogy a tavalyi Halloween ends plakátja benne lesz, de nem így volt. :( Sokan megmosolyogtak bennünket, amikor Istvánnal felvettük a maszkjainkat. J Tükrözött képeket most is készítettem. István és én legalább gondoltunk az új Sikoly filmre, tiszteletünket róttuk le a sorozat előtt. 22-kor mentünk be a Korda terembe. Ott már voltam korábban is. A terem előtt van egy történelmi visszatekintő a mozival kapcsolatban. 










Nem is tudtam, hogy 1995-ben volt egy nagyobb felújítása a mozinak. A 90-es évek végén ott láttam az Oltári nőt, a Briliáns csapdát, 2003-ban kétszer is megnéztem a Charlie angyalai 2.- Teljes gázzal című filmet. Szeretem nagyon a Corvin-mozit. J Ott egyedül még Sikolyosdit is játszottam mikor még gyerek voltam. Ez 2001 nyarán volt. Bementem az egyik moziterembe és játszottam. J


A moziteremben is készítettem magamról egy szelfit. Alig vártuk Istvánnal a Sikoly 6-ot. Megvallom nagyon érdekesen indult a film, kiszámíthatatlan volt az eleje. És eléggé brutális. Maga a történet New Yorkban játszódik, ahol az 5. részből ismert karakterek odaköltöztek, hogy új életet kezdjenek, de egy újabb gyilkos bukkant fel, aki ezúttal egy régies, kopott maszkban, elképesztő brutalitással csinálta a vérfürdőket. Melissa Barrera, Sam Carpenter, Billy Loomis lánya visszatért a húgával. Bár Sidney már nem szerepelt benne, Gale igen. De neki nem volt akkora szerepe. Még az előző részben sem. Korábban olvastam, hogy Hayden Panettiere is visszatér a Sikoly 6-ba, de azt hittem, hogy új szerepben. Kirbyként láttam a Sikoly 4-ben, akit ledöftek a végén, de a 6. részben FBI ügynökként tért vissza. Mindig van meglepetés. J Azt hittem meghalt a négyesben. Izgalomban, csavarban nem volt hiány. A legjobb az volt benne hogy a szereplők felfedeztek egy ún. szentélyt, ahol az előző gyilkosságokhoz tartozó bizonyítékokat, maszkokat, ruhákat és egyéb „relikviákat” megtalálták. Egy amolyan régimódi időutazás volt ez. Minden filmben valaki másol, újat alkot és a gyilkolási brutalizmusa az egekre tör. Az egyik karakter, aki horrorfan és Randy unokahúga megállapította, hogy a Döfés filmek mára már franchise kategóriát képeznek. A Döfés a Sikoly filmekben vagy csak. Vagyis a Sikoly is azzá vált elég régóta. Értékekkel bíró neveket nevezzük franchisenak. Számos horrorfilm vált ilyenné. Pl. Halloween, Péntek 13; Rémálom az Elm utcában. Van egy alap horrorfilm, amely akkora sikert ér el, hogy készülnek az újabb folytatások. És ezekben a folytatásokban már bármi megtörténhet! Véleményem szerint egy állandó folytatás önparódiává varázsolja az adott filmklasszikust. Pl. A Péntek 13. és a Rémálom az Elm utcában vált nevetségessé egy idő után. A Halloween sorozatnál az első rész, az 1978-as klasszikus tökéletes volt, ám nem volt igazán befejezése, így 1981-ben a második részt készítették el. Ott úgy volt, hogy befejezik a történetet. Az azt követő Halloween 3. már nem Michael Myersről szólt, hanem egy őrült játék gyárosról. A film részben tetszett nekem, de a vége sokat rontott a helyzeten. Persze Amerikában hatalmas bukásra lett ítélve, aztán 1988-ban visszahozták Michael Myerst a Halloween 4-ben. Közvetlen folytatást kapott 1989-ben és 1995-ben. Az 1995-ös Az átok beteljesül című részben Jamie karakterét megölték benne, aki a 4-5. részben a kislány volt. Laurie gyermeke, az első rész sikolykirálynője. Ezt nem így kellett volna megcsinálniuk!

A Sikoly 6. film fan karakter szerint a mai horrorfilmes világban a folytatásokban már el lehet követni azt is, hogy a régi túlélőket fel lehet áldozni, tehát bátran ki lehet őket vonni a forgalomból. Nem ezzel a szóval mondta a csaj, de én nem szeretem, ha egy klasszikus főhőst egyszerűen megölnek benne. Gondoljunk bele abba, hogyha Sidney visszatérne és mondjuk, meghalna a 7. vagy 8. részben akkor az hogy hatna a Sikoly sorozat rajongóira? Hogyan néznék vissza az első részeket tudván, hogy Sidney-t elkaszálják? Dewey-jal megtették a Sikoly 5-ben, de ott várható volt, hogy meghal. L Most majdnem Gale-t ölték meg. Benne van a pakliban, hogy a következő részben már nem kerül ki túlélőként. Olvastam a neten ugyanis, hogy zöld utat kapott a Sikoly 7. és előreláthatóan idén elkezdik forgatni. Valahol nem örülök neki, mert akik most túlélték a hatodik részt azok a hetediket már biztos nem fogják. Félő hogy a Sikoly sorozatot is el fogják rontani egy bizonyos ponton. Érthető, hogy kell a rajongóknak egy újabb rész, de mértéket kell tartani. Én jól emlékszem a 3. rész végére. Szép befejezést kapott, aztán 10 évvel később a 4. résszel egy új időszak indult útjára. Tavaly David Gordon Green utolsó Halloween ends filmje is kisebb bukás lett, bár nekem tetszett a film, mégis másra számítottam.

Az új Sikoly film karakterei számomra szimpatikusak és nehezen, de megszerettem őket. Ez egyéb ritka dolog nálam, hogy egy új generáció tagjaival vagyok így egy klasszikus kedvenc horror sorozatom újabb részeiben. És mikor láttam az ő vívódásaikat aggódtam értük. Az előző részben annyira nem. A film egy gyenge 4-es osztályzatot ért el, és ha megjelenik dvd-n akkor garantáltan megveszem. J Az biztos, hogy az alkotók nagyon kitettek magukért, de ha Wes Crawen a néhai rendező csinálja, biztos nem támogatta volna ezt a túlzott vérengzést. Ötletekben így sem volt hiány és persze azok voltak a gyilkosok akikre a legkevésbé számított a néző. J A videós beszámolóm eléggé spoileres, így csak az nézze meg aki előre tudni akarja az eseményeket.

Saját posztereim

Természetesen készítettem a Sikoly 6. részéhez is posztereket a NECA-s figurámmal. Itthon lefotóztam előre, majd gif képeket csináltam belőlük és a most megújult 3-as metró állomás fotóimba illesztettem bele azokat. A Sikoly 6. egyik jelenete a New yorki metróban játszódik és ott is történik egy durva jelenet. J A 3-as metró felújított Ferenciek tere és Deák téri állomásai ideálisak voltak háttérképnek. J Meg is szereztem a Sikoly film eredeti betűtípusát és beraktam a plakátomba.







A film megnézése még készítettem két új posztert, amelyben a kopott maszk kapott főbb szerepet. J A filmzene megjelenéséről sajnos nincsenek infóim. Az ötödiknek állítólag megjelent, de nem lehet beszerezni.

Snapchat

A Snapchat funkcióban megjelentek új alkalmazások a Sikoly 6-tal kapcsolatban. A youtube csatornámon külön fent vannak az elkészített videóim, de itt egyben a blogomban is meg lehet tekinteni:


A saját zenei ízlésemet használtam fel természetesen a hangulatokhoz. J

Nem tudni pontosan meddig lesz műsoron a Sikoly 6. Ahogy a hazai gondolkodásmódot illeti, nem lepne meg, ha kevés nézettség miatt levennék. Az X-es besorolás komoly aggodalomra ad okot a dvd megjelenést illetően. Már láttam ilyen besorolású filmeket. Ennyi erővel a Gyilkos Halloween is simán lehetett volna X-es, mert az is eléggé brutális volt. Voltak benne hasonló gyilkosságok. Látom, hogy a médiahatóság is egyre hülyébb lesz. Inkább ne lenne annyi felesleges TV csatorna, az emberek ijesztgetése a sokkoló híreikkel, a politikusok túlzott mutogatásaival. Ez az igazi horror! Illetve az Elkúrtuk című botrányfilm, amelyre egy forintot sem adtam volna ki. Sorolhatnám tovább.

A Sikoly filmek jövője

Tény és való hogy a Sikoly 6. része eléggé durván teljesített és biztosra veszem, hogy a folytatások is hasonlóak lesznek. Hogy pontosan kik képviselik majd az újabb és újabb generációkat nem tudni, de az már biztos, hogy a széria idővel eljut egy olyan pontra, amikor lehúzza a kritika és újabbnál újabb kísérlet lesz a sztori feltámasztása. Az is borítékolható, hogy idővel Gale Weathers-t is kiírják majd a franchise-ból. Egy olyan infót is olvastam valahol, hogy Sidney visszatérne, de lehet, hogy csak ez egy pletyka. Tagja vagyok egy Sikoly csoportnak, amely külföldi. Az USA-ban sok helyen óriásplakátokon reklámozzák a horrorfilmeket. Pl. A David Gordon Green féle Halloween sorozatot, az új Sikoly filmeket. De itthon? Max. rajzfilmeket. Még Sikolyos menü sincs a mozikban. A Sikoly 6-ra csak egy ásványvizet vettem. Minyonos figurákat árultak. Basszus! Mikor játszották? Régen! Hiányolom a mozikból az ilyen filmes szuveníreket. De úgy látom, hogy ez nem kell az átlag magyarnak. Szívem szerint vettem volna egy olyan Sikoly menüt, amihez fémvödör van a szellempofával, vagy Sikolyos műanyag pohárral. Itthon pedig mindezeket kiraknám. De az átlag magyarnak a Star Wars, Harry Potter, a Marvel dolgok, a királyi család, pl. Harry herceg ponyvaregénye kell. Nem is lenne ezekkel baj, ha nem csak ezzel a halmazzal foglalkoznának ennyit. Ha minden jó film megfelelő figyelmet kapna, nem írnám ezeket. Ugyanígy gondolkoztam anno a mexikói Televisával. A hazai TV is szinte azt vettek a Telemundo sorozatai mellett. Pedig sok Dél-amerikai telenovella gyártó cég van. Ma Magyarországon már nincsen Pesti Est újság, csak a Mozimánia, Vox és a Mozimánia posztermagazin. Ott is főleg régebbi filmekről írtak. Legalábbis én így szűrtem le a lényeget, amikor megvettem néhány számukat, mert érdekelt az aktuális David Gordon Green féle Halloween rész. Az elsőhöz, a 2018-ashoz adtak posztert, de a második és harmadik rész esélyt se kapott! Helyettük az 1978-as változat poszterét jelentették meg, amely nagyon jól jött, mert anno kis híján megvettem 3 ezer valamennyiért, de nem jött létre a banki tranzakció. A Vox magazin nagy Star Wars rajongó, főleg azokról szeretnek posztereket betenni. Emlékszem, még mikor a Sikoly 4. megjelent dvd-n volt is egy bolt, ahol megszereztem a Sikoly első részének poszterét. 3 rugó volt összesen és szerettem volna a többit is megszerezni, de az árusnő hozzáállása miatt ez a project nem sikerült. Ami a Sikoly többi részét illeti és türelmesen várom a folytatásokat. Remélem, hogy nem kell csalódnom soha.

Miután véget ért a film a Corvin mozi teljesen kihalt. Gyorsan elmentek az emberek. Édesanyám fel is hívott, hogy merre vagyok. Szegény nagyon aggódott értem. Mondtam is neki, hogy a közelben vagyok és kb. 15-20 perc múlva már otthon is leszek. Direkt a Corvint választottam ki, mert az közel van hozzám. Istvánnal lesétáltunk egy megállót. Megkértem, hogy kísérjen el engem a Mester utca felé. Ott könnyebben át is tud szállni a 4-6-os villamosra. Lementünk a metró aluljáróba és szuper látvány fogadott engem. A 3-as metró éjfél után koromsötét volt és egy fényvonal világított lefelé.

Ritka látvány. Vajon az állomáson is ilyen lehet a hangulat? Megnézném nagyon! István a Mester utcában felszállt a villamosra, majd én hazaballagtam. Megvallom, nem szeretek késő este Budapest utcáin lenni. Kietlen, üres és gyanús alakok vannak. Az 51-es villamos már nem járt. Szerencsésen hazaérkeztem. Anyu a nappaliban ült. Ő nagyon félt és ez természetes, hisz az éjszakai élet nem éppen biztonságos. Bezártam a rácsot, behúztam a függönyöket. Csak zuhanyozni nem volt erőm. Istvánnak még külön a Nyugatiba kellett mennie, hogy onnan haza tudjon menni. Éjszaka is vannak vonatok Nagymaros felé, de minden állomáson megállnak a szerelvények. Ő később ért haza. A beszámolós videómat épp hogy sikerült befejezni, utána már aludtam is. Nem vagyok egy éjszakás, vagyis nem szoktam bulizni járni, sem pedig éjszaka Budapesten lenni. Mikor Viktortól hazajövök, ő mindig elkísér a 23-as buszhoz, amely egyenesen hazavisz. Viktor is nagyon aggódik miattam. Jólesik nekem az, hogy aggódnak értem, de az picit rossz hogy féltenek. Mert a másiknak rossz percei, órái lehetnek miattam és emiatt kisebb bűntudatom lesz. Mindig mondom, hogy rossz pénz nem vész el. J Próbálom a környezetem nyugtatgatni, hogy ne féljenek annyira. Mikor Zuglóban vagyok, és késő estig maradok, akkor taxival jövök haza. Az messzebb van, más, távolabbi kerület. Éjszaka másfajta élet indul az utcákon. Én ilyenkor itthon szeretek lenni a szobámban, a birodalmamban, a stúdiómban, a megszokott kis világom valós központjában. A lefekvésekre kell jobban odafigyelnem, hogy kipihent legyek másnap. De ez már egy másik cikk témája.   

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.