2022. szeptember 17., szombat

ZENEAJÁNLÓ: EROS RAMAZZOTTI: BATTITO INFINITO/LATIDO INFINITO



Megjelent Eros Ramazzotti: Battido Infinito/Latido Infinito című új albuma, amelyet szeptember 16-án adtak ki. Az új lemezt már nyáron elő lehetett rendelni CD-n, és fekete bakelit változatban. Nekem a fekete színű jutott, mert a narancs és a zöldeskék verzió sajnos nem volt rendelhető. A deluxe box set úgyszintén nem elérhető. De nem is vettem volna meg, mert iszonyat drága lenne. A CD változat digipakkos. Épp úgy, mint az előző albumok.















Meglepően változatosra sikeredett az új album. Az első szám, a Battido Infinito/Latido Infinito kicsit Musica é/Musica es stílusú. Eros hozzányúlt korábbi számának hangulatához. Buzdító és erőt adó dalnak tartom. Hallgatáskor az album képanyagainak hangjai szólalnak meg. A lovaké, ill. a szám 4:26-tól a merülés pillanatát képzelem el, ami a borítón van. Aztán jön a lovas képes rész, ami a CD füzet közepében van. Eros Ramazzottit elképzelen ezután tovább merülni egy víz alatti metropoliszba. Ahol egy különleges világ tárul fel. Az ottani lakosok pedig örömmel fogadják és vidáman énekelnek. Köztudott, hogy zenehallgatások során az adott számokat élvezve különböző hangulatos helyszínek jönnek elő nálam. Egy kép, ahova beleképzelem magam és ahol szeretek lenni. Távol minden rossztól.

A második szám, az Ama már régóta ismert nálam, hisz ez volt a promóciós dal a nyáron. Olaszul és spanyolul is meghallgattam. Eszembe jutott a 2000-es L’ombra del gigante/La sombra del gigante című dal, amely a Stilelibero/Estilolibre című lemezről származik. Hasonlóan pörgős, hangulatos. Eros a 2000-es albumának borítóján egy csónakban ül a kietlen nyílt vízen, az éjszaka közepén. A víz ide-oda kalimpálja. Most a 2022-es új albumának borítóján már a víz alatt merül a sötét kékesfekete mélységbe. 22 év után „beleesett” a tengerbe?  Mintha ez valamilyen folytatása lenne a Stileliberónak. Épp olyan hasonlat, mint anno a Tutte Storie/Todo Historias és a Vita c’e né/Hay Vida borítójának hangulata. Aspergeresként megfigyelek hasonlóságokat nemcsak képek, de zenei stílusok között.

Eros Ramazzotti új albuma 12 számból áll. Állítólag száz valamennyi dalt írt, melyből 12-t választott ki az új lemezére. Mindegyik dal érdekes. A Madonna de Guadalupe kicsit spanyolos ötvözetű és bulis dal. A következő számok is hasonlóan mulatós hangulatúak. Legjobban nekem az Eccezionali/Extraordinarios című szám tetszik. Olyannyira, hogy majdnem 40x meghallgattam a megjelenés napján!!!


Szenzációs dal! Nem tudom megunni! Nálam ez a szám lesz nagyon sokáig listavezető!

Eros és Alejandro Sanz

Mondanom sem kell nagyon meglepődtem azon, hogy két kedvencem együtt dalol egy friss albumon! J Alejandro Sanz duettezik Eros Ramazzottival! Igen! Így van! J A Soy/Sono című duettben együtt nyomják az „öregfiúk”. 

A korábbi BENovelas magazinomban már írtam is a dalról egy rövid ismertetőt. Jó a szám, de picinykét többet vártam kettejüktől. Alejandro Sanz szokott másokkal is duettezni. Pl. Malúval. Külön megvan nekem az a Malú CD, amin Alejandro Sanzzal énekel az énekesnő. Év végére tervezem megvenni Malú új lemezét.

Battito Infinito vinyl

Természetesen előrendeléskor ragaszkodtam ahhoz, hogy nemcsak CD-n, de bakelit lemezen is meglegyen az album. Sosem tudhatom meddig lesz kapható az új Eros album ilyen formátumban. A bakelit lemezek másképpen jelennek meg. Időben lecsapok rájuk, nehogy egy idő után elfogyjon. Év elején ugyanis történt az, hogy sok kiadó hosszú ideig nem tudott bakelit lemezeket gyártani anyaghiány miatt! A CD más tészta, azt könnyebben elő tudják állítani.







Ilyen az új Eros Ramazzotti album bakelit változata. Itt nincsenek azok a képek, amelyek a CD változat füzetében. Színesben jobban örültem volna neki, de így fekete színben is jó hogy megvan.

Két részre is oszthatnám Eros új lemezét. Egy bulizós és emlékezős szakaszra. Eros Ramazzotti egy laza oldalt is megmutatott magából a lemez elején, de aztán visszakanyarodott a romantikus és megszokott oldalára. Ha ránézek a bakelit lemez hátoldalára a karján látható fás tetoválás az élet fáját juttatja eszembe. A víz pedig egyike, ami táplálja ezt a fát, táplálja az életet, az embert és állatot. A lemez hallgatása közben az énekes zenei hangulata kicsit visszautal a múltra, a szép emlékekre és sok szép dologra. Persze a modernség elengedhetetlen. Olyan egyik kedvenc énekesemnél nem lesz soha, hogy a régebbi zenei hangulatait adják vissza, mint a 90-es évek végén, vagy a 2000-es évek elején. Mintha egy metrófelújítás lenne. A régi állapotok nem visszaállíthatók.

Terra Promessa/Tierra Prometida 1997.

2002-ben éppen most 20 évvel ezelőtt szintén lett egy nagy kedvenc Eros Ramazzotti dalom, mégpedig a Terra Promessa/Tierra Prometida 1997-es változata, amely óriási kedvencemmé vált a nem mindennapi hangulata miatt. Az 1987-ben készült klasszikus akkori feldolgozása annyira megtetszett, hogy egy nap többször is meghallgattam. Persze akkor ceruzával kellett visszatekerni a kazettát, mert a walkmenben az elemek tekeréskor hamarabb lemerültek. Az a kazetta sajnos tönkrement, de meglett újból, aztán CD-n is meglett. Az 1997-es Terra Promessa/Tierra Prometida kislemezt is megvettem anno a Musicland boltban.




Eros Ramazzotti idei új albuma négyes lett! Szívesen adom rá ezt az osztályzatot. Főleg az Eccezionali/Extraordinarios miatt. Nem csalódtam, bár picit féltem, hogy most mit alkotott az egyik kedvencem. Ahányszor közeleg egy kedvencem új lemezének megjelenése elfog egy pici félelem, hogy milyen dalokat készített. Hogy nem változtatott e stílust, nem állt „rossz oldalra” zeneileg. Nem csalódtam! Sőt! Nagyon tetszik a Battito Infinito/Latido Infinito! Bátran ajánlom mindenkinek, hogy hallgassa meg spotify-on, vagy vásárolja meg.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.