2022. január 5., szerda

ZENEAJÁNLÓ: ALEJANDRO SANZ: SANZ

 


2021. december 10-én jelent meg Alejandro Sanz vadonatúj albuma a Sanz, amely ma Spanyolország legfelkapottabb lemeze. A kiadvány könyv+CD változattal, 5 féle borítójú bakelitkiadással, valamint nagy boxban is megjelent, amelyben a fekete bakelit, kazetta és a könyves kiadás is benne van.

Mivel magyar vagyok Alejandro Sanz új lemeze nem jelent meg Magyarországon. Várnom kellett, míg megérkezik. Ráadásul nagyon későn jelent meg a lemez, szinte az utolsó pillanatban. December 9-én, éjfél után a spotify-on meg is hallgattam a Sanz-ot, amely jobbra sikeredett, mint a 2019-es #eldsico.

2021 őszén már meghallgatható volt az első dal az új lemezről. Ez a Bio, amiben Alejandro Sanz magáról beszél, a gyerekkoráról, a származásáról. Olyan visszaemlékezős dal, amely összefoglalja az eddigi életét. Koncertjére készül, előtte dalol egyet. Bemelegít. Remek időzítés. Szó esik a dalban karrierje 30 évének. Hollywoodban már saját csillaga is van Alejandrónak. Szoktam nézegetni a facebookon a legfrissebb képeket, hogy épp Alejandro Sanz miket csinál. A Bio című dal egy ún. összefoglaló három évtizedes karrierjének. A videóklipben régi képek emlékei csillannak fel.

A Mares de Miel volt a második szám, amelyet meg lehetett hallgatni a Sanz megjelenése előtt. Ez már vidámabb, lazább stílusú dal, ahol Alejandro egy vagány karakter szerepét ölti magára. Nekem nagyon jót tett ez a szám, mert felvidított egy szomorú pillanatomban.

Ezt a dalt választottam ki az új sorozatomhoz, A szív fájdalmához, amelyet jelenleg is írok. J

A Sanz előrendelése 1 héttel a megjelenés előtt volt csak lehetséges. Létezik műanyagtokos kiadása, de az csak Mexikóban jelent meg. Spanyolországban a könyves kiadás kapható CD-vel, ill. a különböző ezüstszínű bakelit kiadások, ill. limitált kiadásban az óriás díszdoboz.



2022. Január 4-én érkezett meg a könyves változat, amit azonnal meg is vettem. Sokszor meghallgattam aznap. J Érdekes a kiadvány. Vannak benne jó képek, de ahogy a CD be van téve, az nem tetszik.




Ilyen a könyv. Amikor megjelent az album, egyetlen unboxing videót nem találtam a neten, csupán 1-1 rajongó fogta a kezében a könyvet, de semmilyen belső tartalmat és a kiadás hátborítóját nem mutatták meg. Én mindig ügyelek az ilyesmikre, ha veszek egy albumot.

10 szám található a lemezen, amelyből 2 nem tetszik. A kettőből egy max. félig. Mindig vannak olyan albumok, amelyeken 1-1 dal nem jön be. Persze azért vannak kivételek néha.

Leírtam az előbb, hogy a Sanz jobban tetszett nekem, mint a 2019-ben megjelent #eldisco. Ez nem azt jelenti, hogy rossz volt, csak jobban teljesített nálam most az új album, mint a 2 évvel ezelőtti. Az #eldisco kicsit összecsapott album volt, de remek dalok vannak rajta és szintén rengeteget hallgattam 2019-ben. Több dalt vártam, kisebb hiányérzetem volt. Két szám ugyanaz, a Te canto un son. A Sanznál már összeszedettséget látok, több odafigyelést, valódi Sanz stílust. Kicsit emlékeztet engem a 2006-os El Tren de los Momentosra hangulatilag, de sok más hangulati elemet is felfedeztem az új lemezen a korábbi albumokból. Pl. a 2003-as No es lo mismoból.

Belső érzelmi világom

Sokszor leírtam már hogy ahányszor hallgatok egy dalt akkor különböző képek villannak fel előttem. Pl. az Iba című dal elején, amikor elhangzik a zongorás rész azt képzelem el, hogy sétálok a hűvös utcán, körülöttem ünnepi ledvilágítások vannak, és csodálatos fényeivel bearanyozzák a hangulatom.

Egy barátom is eszembe jut, aki igazából nekem fontos, de neki nem biztos, hogy az vagyok. A Geometria és a Y Ya te queria című dal hallgatásakor lepergett előttem az életem fontosabb eseményei. Részletek az újságomban, mert személyesek.


Alejandro Sanz csodás új lemezt készített, amely 42 perces. Érdekes, fotós vagyok és ennek az albumnak középpontjában a fényképezőgép áll. Alejandro Sanz számos különböző fényképezőgépes szelfit csinált és én is elkezdtem őt utánozni Dezső gépével. 


Ha a borítót nézzük és a tükröt amin Alejandro áll kifejezi a múlt hangulatát, ami a jelenben van. Egy géppel meg lehet örökíteni a múló idő pillanatát, vissza lehet nézni egykori önmagunkat egy fotón, lehet sírni, vagy nevetni 1-1 olyan emléken, amelyen olyan emberek vannak, akik már nincsenek közöttünk. Én ezt jól tudom, mert 2006 óta örökítem meg az életemben történő eseményeket, amelynek a középpontjában állok. Én is voltam fiatal, kamasz és tudom milyen, amikor változik az élet. Szilveszterkor pl. megijedtem, hogy 36 éves leszek idén szeptemberben. Rohamtempóban halad az idő. Mikor gyerek voltam minden olyan lassúnak tűnt. Alejandro Sanz felett is elszállt az idő. Ő idén 54 lesz majd év végén. Mikor a tükör előtt állt, égtek az enyhe tükörfények egy kisebb lehangoltságot véltem felfedezni a Bio videóklip nézése és hallgatása közben. És egy újabb pillanat, amikor nem tudom se szóban, sem pedig írásban kifejezni, hogy mit érzek, mert nem tudom szavakba, mondatokba önteni ezt az érzést. Hangulatember vagyok, szentimentális és jobban ráérzek bizonyos dolgokra.



Csináltam reklámplakátokat is az albumhoz.

https://open.spotify.com/album/0FZBhjDJOY7l3eQ1uswUR4

A spotifyon elérhető a Sanz és remélem idén a koncertes dvd is meg fog jelenni.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.