2021. december 6., hétfő

KARÁCSONYI GYERTYATEKERÉS ÉS DÍSZKÉSZÍTÉS

8 év után ismét vásároltam méhviaszlapokat, melyekből gyertyát lehet tekerni. A BENovelas videósorozatomban készítettem egy exklúzív külön videót, amelyben a nézőimnek megmutatom, hogy én miként tekerem a gyertyákat és hogyan dekorálom ki. A videó második szakaszában pedig ezüst ragasztószalagból és ezüst konturmatricából készítek karácsonyfadíszeket. Akinek esetleg nem lenne ötlete, most adok párat.

2005 karácsonyán a speciális iskolában készítettem el az első méhviasz gyertyámat, amelyből ott csak egyet lehetett készíteni. Akkoriban kiderítettem, hogy hol lehet kapni méhviaszos lapokat. A Kreatív hobbiban vásároltam. Egy csomagban 4 féle szín volt és derékszögűben, kockás és téglalapos alakúban lehetett formázni, sodorni, tekerni. Persze fontos volt odafigyelni arra is, nehogy tekerés közben megtörjön a gyertyalap. 2005-től 2008-ig minden évben készítettem ilyen gyertyákat, aztán utána 2013 karácsonyán. Idén ismét úgy döntöttem, hogy vásárolok méhviasz gyertyalapokat.














Tetszés szerint válasszunk egy színt és egy méretet, hogy milyen nagy legyen a gyertya. A kiválasztott gyertyalapot vághatjuk derékszögben, középen, téglalap alakúra, majd vegyünk elő kanócot a csomagban található készletből és a tekerés előtt helyezzük rá a gyertyalapra, majd óvatosan nyomkodjuk bele. A levágott lap végén, ahonnan elkezdjük a tekerést. Ezután óvatosan kezdjük el feltekerni. Fennáll a veszélye, hogy repedések keletkeznek az elején, de ha tovább tekerjük és a többi réteg nem reped akkor ez a hiba nem vészes.







A hajszárítót is ajánlják hogy a repedezéseket megállítsuk, de én nem használtam soha ilyenkor. Különböző méretben, formában is lehet készíteni gyertyatekerést. Amint elkészülnek ezek a csodák, lehet tetszés szerint dekorálni. Vagy egy használt másik gyertya segítségével cseppegtetni, vagy már nem használható zsírkrétákkal pöttyöket varázsolni rájuk. A zsírkréta, másszóval olajpasztel is remekül felhasználható ezekre a célokra, és ugyanúgy ég, mint a viasz.

Lujzimmal külön készítettünk egy csomó gyertyát aki most idén csinált először ilyesmit. Lujzim nagyon élvezte minden percét az alkotásnak. Még díszeket is készített, mellette pedig színezett is.

Díszek ezüst ragasztószalagokból

Az első ragasztószalagból készített karácsonyfadíszeimet 2012-ben csináltam. Azóta sokszor készítettem és idén az exklúzív adásomban megmutattam hogy is kell csinálni ilyen különleges darabokat. Nem kell hozzá más, mint 2-3 db karácsonyi díszmintás konturmatrica, ezüst ragasztószalag és ezüst díszmadzag.
















A kreatív hobbiban arany és ezüst színben lehet kapni mindenféle karácsonyi konturmatricát. Sokszor vásároltam már az elmúlt években, és sok olyan maradt, amelyeket a későbbiekben fel tudtam használni. Nem kell sok pénzt költeni ahhoz, hogy egy ember szép díszt készíthessen saját kezüleg. Kínai boltokban 500-600-ért már kapható ezüst ragasztószalag, amelyből papírra kell csíkokat tenni egymás mellé. A lap minden oldalára kell. Célszerű az egész A/4-es lapot bevonni. Ez attól függ mennyi díszt szeretnénk csinálni. Persze rajzolhatunk csillagot is rá. Ha ragasztószalagos felületen rajzolunk akkor lemosható filcet használjunk. Ezek asztali dísznek is ideálisak. Ha a karácsonyi asztal közepére szeret valaki különlegességet tenni ezek a csillagdíszek ideálisak 1-1 szaloncukor társaságában. Aki persze óriás csillagot szeretne akkor a kartonpapírt ajánlom erre a célra. Ehhez persze több dekor termék javasolt. Nemcsak ezüst, de arany matrica is lehet. Kinek milyen ötlete támad. J

A kész matricadíszt óvatosan helyezzük rá a ragasztószalaggal bevont papírra, majd óvatosan vágjuk körbe kisollóval. Ha nem sikerült annyira, az igazításhoz egy körömolló mindenképp szükséges, hogy pont olyan alakú legyen a dísz, mint a matricaforma. Tanácsolnám hogy külön vegyen mindenki csak erre a célra körömollót, mert az ollók végei picit ragacsosak lehetnek a ragasztószalag miatt. Miután elkészültek a díszek óvatosan lyukasszuk ki a dísz tetejét, majd ezüst madzaggal finoman kössük meg. Olyan lesz, mint egy medál. Mindenképp azt tanácsolnám, hogy nyomogassuk meg a díszeket, hogy a konturmatrica rajta maradjon. Célszerű külön dobozban tárolni ezeket a díszeket, amelyet szintén magunk alkothatunk meg. Az ezüst ragasztószalagból pl. régi Toffifee dobozt is be lehet vonni, majd abba belehelyezni a díszeket. Én anno így megcsináltam. Ajándékba ideális, csinos és különleges darabok. Bárki el tudja készíteni és nem is kerül sokba. Aki még nem csinált ilyesmit mindenképpen próbálja meg, vagy esetleg csoportosan. Nagyszerű élmény új dolgokat alkotni, főleg ha a közelgő ünnepekről van szó.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.