2021. december 1., szerda

EGY EZÜST METRÓCSODA

Több mint egy évtizedes álmom vált valóra azzal, hogy lett végre egy szovjet metró kocsim. Persze nem egy eredeti, egykoron utasokat kiszolgáló szerelvény, hanem egy aprócska ezüst makett, melyet Nehéz György egyik barátja készített 3D-s nyomtatással. Már kora ősszel leadtam a rendelésem, hogy karácsony előtt szeretnék egyet. György ugyanis Balázs barátjánál készítteti el az ő kedvenceit, melyeket később a kiállításaihoz használ fel.




Ez az ezüst metrócsoda számomra nagy érték. Sajnos Budapesten a régi orosz metrók már nem járnak, hanem új, fekete-fehér kocsik száguldoznak a 3-as metró járható, felújított vonalszakaszain. Mégsem olyan, mint a régi időkben. Szerettem a régi szovjet kocsikat, mert megvolt nekik a maguk különlegessége. Vízipók, Barbie, csöcslámpás és még sorolhatnám azokat a fajtákat, melyeket csak mi metrófanok ismerünk szleng nyelven.





Ez a metró makett nem került sokba szerencsére. Különleges helyet kapott világom valós központjában. CD polcom utolsó sorának végén készítettem egy állomást, ahol felhasználtam a nemrég vett ezüstkockás barna tapétám maradékát és építettem egy ezüstperont is. Van egy elválasztófal, amely mögé még kerülnek majd új CD-k a közeljövőben, és a falig fog tartani. 

Az állomás tágas, egyperonos és CD polcok lett a neve. Magyar és spanyol nyelvű bemondások vannak. A peronokat 2 rossz dvd tokból állítottam össze, hozzá papírköteget adtam, hogy kitöltsem az állomást. A falakon latin zenei, ill. egy különleges képeslap található a másik oldalon, melyet az Írok boltjában vásároltam Máté barátommal. A képeslapon idős hölgyek ülnek egy régi, zöld színű belsős metrószerelvényben.  

Emlékszem arra, hogy mennyire vágytam 2011-ben egy kék metró makettre, de iszonyatosan drága volt és lehetetlen lett volna megfizetni. Ilyen maketteket a Deák téri BKV múzeumban lehet látni, de kereskedelmi forgalomban nincs, csak egyedileg lehet készíttetni. Tavaly szeptemberben a vaterán árultak egy fekete-fehér „panda” metrót, amely a 3-as vonalon közlekedik, de az a kis makett 20 ezerbe került, így nem vettem meg. Azt gondolom, sőt tudom, lenne igény arra, hogy árulhassanak maketteket, mert nagyon sok metrórajongó van és lenne rá kereslet. Sajnos a BKV nem képes másra, mint villamos és busztáblákat árulni, ill. rossz minőségű Ikarus buszmodellt. Tapasztalatból tudom, mert miután vettem szétestek a kerekek. Nem nagyon ügyelnek a részletekre és nem igazán elégítik ki a rajongók igényeit. 

Tervbe van véve egy általam tervezett metró 3D-s nyomtattatása, de csak 2022 tavaszára lesz készen, ill. majd egy GANZ villamos modellt is szeretnék. Ez a kettő is ezüstszínű lesz, hisz a kitalált városkámban sok jármű ezüstszínű, de van sárga villamos és egyedi kisföldalatti is. Nehéz György barátjával, Balázzsal megbeszéltem azt, hogy megmutat nekem egy olyan számítógépes programot, amellyel majd a kitalált metróvonalaim állomásait meg tudom alkotni virtuálisan, mert a fejemben vannak az arculatok és szeretnék idővel ezzel a témával kapcsolatban egy könyvet is írni. Ha az oldalam sikerül fejleszteni, akkor hatalmas változások lépnek majd érvénybe, és sokkal több mindent fogok tudni feltölteni a világomból. Persze egy biztonságos határig.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.