2021. december 6., hétfő

A CSILLAMOSOK ÉS A VÁSÁR

December 1-től Budapesten számos fény villamos indult útjára a megszokott éves UV-k mellett. A 2-es villamos vonalán szokásomhoz híven ezzel kezdtem az idei fény villamosos, vagyis csillamosos utam.










17:09-kor gördült be az UV karácsonyi fény villamos, amelyet sokan csillamosnak neveznek. Az ezüst kék fényfüzérrel ellátott régi villamosok utoljára intenzíven a 2000-es évek elején futkároztak Budapesten, persze ledek nélkül. Azóta csak karácsonyi nosztalgia villamosként láthatjuk újból 2009 óta minden decemberben.



Minden évben lefotózom eme csodát. Nagyon aranyos villamosnak tartom. Én kisöregnek hívom. A fény villamos óránként jár, és szinte tele van. Belül sajnos lehetetlen rendesen lefotózni. Az Országház, látogatóközpontnál szálltam le és gondoltam bevárom a Kossuth téren. Addig megnéztem a Kossuth tér karácsonyfáját, mely ugyanaz sajnos, mint az elmúlt években. Semmi extra.







Szépen lassan haladtam tovább, amikor megláttam a fény villamost. Meglepődtem azon, hogy ilyen hamar visszatért. Szerencsére le tudtam filmezni a Kossuth téren is, viszont nem mentem vele, mert meg akartam várni a Ganzos fény villamost is. Sajnos az nem jött, így gondoltam elmegyek a Vörösmarty téri vásárba, hogy megnézzem milyen. Döbbenetes mik voltak ott!
















A Vörösmarty téri vásár a szokásos dolgokkal volt tele, de csak védettségi igazolvánnyal lehetett bemenni. Nekem volt, de az zavart, hogy különbségeket tesznek oltott és oltatlan emberek között. Nagyon rossz érzés, hogy így elveszik a karácsonynak e szép hangulatát ezzel a megkülönböztetéssel. Karácsony a szeretet ünnepe és nem a megkülönböztetéseké. Eszembe juttatta azt az időszakot ez az elbarikádozós hangulat, amikor én voltam kiközösített. Rossz érzés kerített hatalmába. A csúcs az volt, hogy csak kártyával lehetett fizetni a kürtöskalácsosnál. Azt hittem a vírus miatt, de a tesóm utólag azt mondta, hogy a lopások elkerülése végett. Így sincs értelme ennek, mert a bankkártya az a pénztárcában van és azt is ellophatják a készpénzzel együtt. Jó hogy volt nálam kártya. A kürtöskalácsból vaníliaízűt vettem, majd elindultam a kijárat felé. Nem volt kedvem sokáig a vásárban időzni. Számos ember a kordonokon kívül nézte a karácsonyi vásárt. Rossz volt ezt is döbbenten nézni. A kedves olvasóm gondoljon bele egy percig abba, hogy leprásként tekintenek az oltatlanokra, akik félnek a vakcinától, mert sajnos sok oltásellenes mondogatja a magáét és egyesek sajnos hajlamosak elhinni a számos rémhírt. Mondjuk sok ember félelmét meg is értem. Én mind3 oltást felvettem. Ami a vásárt illeti, csak az óbudaiba megyek ki, mert azt nagyon szeretem. 2019-ben voltam ott és csodálatosnak tartottam. A Vörösmarty téri vásárban is sok szép dolgot lehet kapni, de szinte ugyanazokat, mint az elmúlt években.







A kürtöskalácsom egy papírzacskóba tettem és úgy indultam a 2-es villamos felé. Szerencsére jött a Ganz világítós villamos, majd kb. 15 perccel később az UV ledes kisöreg. Azzal mentem haza.










Itthon felkapcsoltam az ünnepi fényeket is. Nagyon szépen világítanak. A szokásos ezüst ragasztószalagból készített adventi koszorúm is megvan, amihez nem vettem új gyertyákat, hanem elhasználom jelenlegieket. Megvan már november óta a hófehér karácsonyfám is, amelyen az általam készített díszek és vett apróságok találhatóak meg.

A fény villamosozást idén még tervezem folytatni, mert a pesti összes fellelhető változatot meg szeretném örökíteni képek és videók formájában.   

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.