2020. szeptember 8., kedd

RICARDO MONTANER: "AMIT NEM ÉNEKELVE MONDOK"

Nyár óta vaterázok és sokszor vásároltam már a magyar netes áruházban. Teljesen véletlenül rábukkantam Ricardo Montaner életrajzi könyvére, a Lo que no digo cantando című könyvére, amelyet 1170 Ft-os áron kínáltak eladásra. Nyomban le is csaptam rá, mert az ilyen jellegű könyvek érdekelnek. A borító hátán 1290 Ft-os címke volt. Az eredeti vételár lehetett. Sztem egy magyar vásárolhatta meg valahol külföldön és aztán bocsátotta áruba. Mindegy, most jó helyre került ez az ereklye. Hozzám. J


„Abszolút csend

Egy hatalmas szakadék visszavezet a múltba ...

Hirtelen az útkereszteződésben találom magam a 33. és a 7.. sugárúton New Yorkban. A Madison Square Garden előtt vagyok, és a nevem villog a kinti óriás táblán. Éjjel voltam itt. Amikor senki sem figyelt egyedül nézegettem azt a plakátot. Most nem tehetem meg, el kell bújnom az emberek elől. Tegnap este, egy pillanatra az emlékeimben a múltban voltam, és nem tudtam mást mondani, mint Wow! Hogy kerültem ide?”

„... és éppen itt vagyok, amikor egy rendkívül karcsú, göndör, szőke hajú fiatal újságíró megszólít engem és megpróbál feltenni pár kérdést az öltöző ajtajánál, mielőtt színpadra lépnék.

„Ricardo!” kedvesen mondja, hogy zenei produkcióim millió példányt érnek el, és éppen koncertezni készülök a mitikus Madisonban, amelyről azt gondolja, hogy végre eljutottam a menny tetejére”

„Ricardo Montaner Latin-Amerika egyik legnépszerűbb énekese. A romantikus balladákkal örökre elbűvölte rajongói szívét. Ricardo és felesége, Marlene öt gyermekükkel a floridai Miamiban élnek.”

Megrendeltem a spanyol nyelvű könyvet amely 2009-ben jelent meg. Pont abban az évben, amikor a Las cosas como son is. Azt a lemezt 3 éve augusztusban vásároltam meg:

http://benlacosta.blogspot.com/2017/08/az-utolso-darab.html

Ez a Ricardo Montaner könyv nagyon ritka. Csoda hogy egyáltalán meglett. Sok évvel ezelőtt vásároltam már spanyol nyelvű könyvet, mégpedig az El Cuerpo del Deseo című telenovellának folytatását, az El Cuerpo Ajeno-t. Azt a Prospero könyváruházon keresztül szereztem be, de ott több hetet kellett várnom arra, hogy meglegyen. Az egészen kicsi spanyol tudásom szerettem volna bővíteni, de aztán az idegösszeomlás és a későbbi nehézségek utam állták. A Montaner könyv szinte ingyen volt, nem bántam meg, hogy megvettem. Amint véget ér ez a koronavírus pandémia tervezek beiratkozni egy spanyol tanfolyamra, de addig is tanulgatok itthon dvd-kről, és persze a netről. Szeretem a spanyol nyelvet, nagyon szép és hangulatos. Az angol nekem túl érzelemmentes. Szeretek angol zenét is hallgatni, viszont úgy gondolom túlzásba viszik a magyarok azt, hogy elangolosodnak. Én erre spanyolosodok, hogy ne kerüljön háttérbe a spanyol nyelv. Mindegy, ez más történet.

A Ricardo Montaner könyvben kevés kép van sajnos és azok is fekete fehérek.


"Unokaöcséimmel a menny ablakából.
Evalunával és unokaöccseimmel a panamai UNICEF-en."

"A fiam Alejandro és én.
És anya? Látta valaki?"


"Evaluna ... tetszik az új teraszod?
Mau San Mauricioban. Ah! Mau San Marcosban."


"Felejthetetlen pillanatok a barátaimmal: Juan Luis Guerra, Juanes, Luis Fonsi, Laura Pausini, David Bisbal, Alejandro Sanz. "

"Kolumbia aknák nélkül ... Angyalok városa"

"Nemzeti Auditorium Mexikóvárosban"

"Mi is olyanok vagyunk, mint a gyerekek, Amerikai Légitársaság Aréna, Juan Luis Guerra, Don Francisco, Noel, én, Luis Fonsi, Carlos Vives, Juanes és Susana Giménez."

"Jorge Guinzburg és Diego Maradona társaságában este 10-kor."

"A Dominikai Köztársaságban unokaöccseimmel az UNICEF-nél"

"Nils Kastberggel. Az UNICEF regionális igazgatójával amikor kineveztem jóakaratú nagykövetnek."

Könnyedén megértettem bizonyos szavak alapján a képekhez írt mondatokat. Ricardo Montaner fiait látva eszembe jutott az, amikor megvettem anno Hector Montaner: Amor del bueno című albumát, de a másik lemezét már nem. Hectornak mindösszesen 2, Alejandro Montanernek csupán 1 albuma jelent meg.

Ricardo Montanerrel sajnos az a baj, hogy tudomásom szerint nem jelentetett meg koncertes dvd anyagot. Ugyan a 2016-os Ida Y Vueltának volt egy deluxe kiadványa, melyben egy koncertszerű dvd anyag is megjelent, mégis olyan koncertet kellett volna forgalmaznia, amely az összes nagysikerű dalát tartalmazza 20-28 dalcsokorba szedve. Alejandro Sanz minden megjelent lemeze után kiad később egy koncertes változatot. A többi latin zenei énekes változóan. Nagyon jó lenne, ha Ricardo Montanernek lenne egy rendes koncert dvd-je, amelyhez persze egy bónusz CD is tartozik. Remek énekesnek tartom és én, mint egy nagy rajongója rendkívül boldog lennék, ha egyszer megjelenne egy. Ricardo Montaner dvd-im azért vannak. Egyik a Los Videos, amelyben szintén megmutatja a családját és azon az énekes 8 videóklipje nézhető meg., ill. a 2005-ben megjelent Todo Y Nada, amely egy CD+DVD kombós kiadvány. Ma már egyiket sem forgalmazzák.

Ricardo Montaner életrajzi könyvét felhelyeztem a zenei polcom legtetejére. J


BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.