2020. szeptember 24., csütörtök

ROMANTICA20

 

2000 nemcsak a zene éve, de ebben az évben ismertem meg és kezdtem nézni 2011-ig a Romantica csatornát, amely akkoriban piros rózsaszíves arculatú volt és négy venezuelai sorozatot sugárzott. Egy telenovella csatornaként üzemelt, amely sajnos 2012-ben megszűnt Zone Romanticaként. Most a cikkemben felelevenítek egy csomó kellemes emléket a Romanticáról.

Az első komolyabb kereskedelmi TV-k 1997-től indultak Magyarországon, ahol elsőként az Esmeralda című mexikói sorozat tarolt, melynek volt egy 1970-es venezuelai változata is. A TV2 és az RTL klub egymással rivalizáló kereskedelmi TV-k 1998-ban jöttek létre, amelyeknek kisebb kábelcsatornáik is lettek a 2000-es évek végén. A TV2 és RTL klub vásárolt mindenféle telenovellát. Mexikóitól kezdve minden típust, de a nézők a mexikóiakat szerette a legjobban, így a venezuelai, argentin, perui telenovellák nagyon a háttérbe szorultak. Argentin sorozatok közül a Vad angyal aratott szintén óriási sikert 20 éve, amely nagyon sokáig ment a TV2-n, mert egyrészt 270 részes volt, másrészt a csatorna felezve sugározta az epizódokat. A két rivális csatornán ment a megszokott élet, aztán egy nap valamelyiken volt egy reklám, amiben egy nő azt mondja: Csak egy kis romantika, majd bekapott egy kocka csokoládét. Akkoriban sok TV csatornát reklámoztak és a csokis reklám alapján fogalmam sem volt arról, hogy van Romantica csatorna. De aztán a nővérem szobájában lévő kistévén egy nap rábukkantam eme csodára és aztán minden megváltozott! Elindult egy új korszak! J

Pirosból a lilába

A Romantica csatorna egyik érdekessége, hogy egyedi szinkronjai voltak az ott futott sorozatoknak. Romániában készültek el a magyar változatok. Később megtudtam, hogy a csatorna 1998-ban indult és kb. 2000 elejéig nem volt magyar hang rajta, hanem eredeti nyelven, valamilyen alámondásos, idegen szinkronnal mentek a telenovellák. Amikor elkezdtem nézni akkor már magyar szinkronosan mentek a telenovellák. Volt 1-2 film, amely viszont nem volt magyarul adva. 2000 őszén ilyen volt a Romantica TV műsora:

6:00 A vadon lánya (Kaina) (új rész)

7:00 Dacoló szív (Travesuras del corazón) (új rész)

8:00 Calypso (új rész)

9:00 A nők világa (El pais de las mujeres) (új rész)

10:00 A vadon lánya (Kaina) (az előző rész ismétlése)

11:00 Dacoló szív (Travesuras del corazón) (az előző rész ismétlése)

12:00 Calypso (az előző rész ismétlése)

13:00 A nők világa (El pais de las mujeres) (az előző rész ismétlése)

14:00 A vadon lánya (Kaina) (új rész)

15:00 Dacoló szív (Travesuras del corazón) (új rész)

16:00 Calypso (új rész)

17:00 A nők világa (El pais de las mujeres) (új rész)

18:00 A vadon lánya (Kaina) (az előző rész ismétlése)

19:00 Dacoló szív (Travesuras del corazón) (az előző rész ismétlése)

20:00 Calypso (az előző rész ismétlése)

21:00 A nők világa (El pais de las mujeres) (az előző rész ismétlése)

22:00 A vadon lánya (Kaina) (új rész)

23:00 Dacoló szív (Travesuras del corazón) (új rész)

0:00 Calypso (új rész)

1:00 A nők világa (El pais de las mujeres) (új rész)

Adászárást követően a Romantica pihent, vagyis a képernyőn ott volt a logó és hajnalig ment a Romantica arculatának zenéje is. A legjobban akkor volt izgalmas az ilyen bejátszás, mikor a lila logós korszak volt. J Egyszer el is aludtam rá a konyhaasztalon mikor még a kisszobámban laktam, mert az a konyha mellett volt. Ahányszor véget ért egy sorozat epizódja különleges zenei bejátszásokat adtak a következő sorozat előtt. Egy zenei klipösszeállítást láthattam egy adott telenovellából. A reklámokban pedig más csatornákat is reklámoztak. Pl. National Geographic-ot és a Travel channel-t. A Romantica is helyet kapott, amelyben egy vicces hangú pasi a sorozatok karaktereit gyönyörű embereknek hívta. J (Már aki). Némely zenei bejátszás annyira tetszett nekem, hogy magnókazettával felvettem azokat. A Romantica TV műsora szinte ugyanaz volt. 4 telenovellával, melyek közül 1 ismétlés is volt, mert bizony volt olyan időszak, amikor az egyik új sorozatot egy korábbi váltotta, csak épp más idősávban. A 2000-ben látott sorozatokat ezek váltották:

A vadon lánya (Kaina) > Rosangelica > Csábító napsugár (Sol de tentación) > Életem asszonya (La mujer de mi vida) > A szerelmesek (Enamorada) >

Dacoló szív (Travesuras del corazón) > Végzetes szerelem (Cuando hay pasión) > A szerelem varázsa (Hechizo de amor) > Kölcsönkapott életek (Vidas Prestadas) >

Calypso > Igazi nő (Toda mujer) > Rongybaba (Muneca de trapo) > Több mint szerelem (Más que amor Frenesí) > Csábítás (Amantes de luna llena) > Napraforgó Luciának (Girasoles para Lucia) > Maria Rosa (Maria Rosa búscame una esposa)

A nők világa (El pais de las mujeres) > Napraforgó Luciának (Girasoles para Lucia) > Maria Rosa (Maria Rosa búscame una esposa)

Cikkem írása közben elakadtam, mert bizonyos dolgokra már nem emlékszem, de annyit biztos állíthatok, hogy a Végzetes szerelem és a Dacoló szív című sorozatokat 2002-ben és 2003-ban megismételte a Romantica. Volt olyan időszak, amikor a csatornának nem volt logója. 2002-ben változott meg a piros arculat lilás logóvá, amely elegánsabb, vadítóbb érzetet nyújtott. Kezdetben kicsi, de végül nagyobb lilás logós volt a Romantica.

 







A piros "rózsaszíves" korszak (2000-2002.)












A lila logós korszak (2002-2006.)

A 2003-as váltás

Véget ért a telenovellás zenei bejátszások időszaka 2003. szeptember 1-vel, amikor is a Romantica egészen mást adott a sorozatai között. Thalia és Carlos Ponce klipeket. Olyan is volt, hogy a világ különböző részéről egy zenei összeállítást is bejátszottak, valamint már megjelentek az első ajánlók is. 2003 szeptemberében indult premierként a 2001-es Amikor az enyém leszel (Cuando seas mía) című sorozat, mellette két ismétléssel, amely a Végzetes szerelem és a Szerelem varázsa volt. Akkoriban a Másnak tűnő szerelem (El amor no es como lo pintan) is premier volt és kialakult egy változatos műsorrend, bár nem minden ismétlés kapott egyenlő bánásmódot, ugyanis a Csábítás ismétlése 6:00, 0:10, 5:10-kor ment mikor másodjára sugározták. 2003 késő őszén ismét előkerült a Csábító napsugár is. Legnagyobb meglepetésemre, 2003. december 24-én a Romantica műsorra tűzte kedvenc sorozatom, a Perlát, amely 2000 végén már ment a magyar Viasat 3 csatornán. A telenovella kezdetben Romanticás, majd a Viasat 3 féle szinkronnal ment. 2004 március 2-án pedig utoljára adták le az Életem asszonyát.

Videó

2003 karácsonyáig nem volt lehetőségem bizonyos sorozatos részeket videóra rögzíteni, mert régi fekete videóm tönkrement és 2003 végén tudtam csak felvenni vegyesen telenovellás epizódokat. Emlékbe rögzítettem különböző részeket. Nagyon fel akartam venni a Perlát videóra, de egy vhs kazetta 500 Ft volt és sokat kellett volna költenem, ha mind a 208 részt fel szeretném venni. Végül a 2008-as utolsó ismétlésekor sikerült dvd-re rögzítenem a sorozatot. Nagy szerencsémre, mert az óta egy TV csatorna nem vette elő. 2003-2004-ben voltak színes videókazetták, melyeket nagyon szerettem és sok telenovella részt felvettem. Főleg a régi Romanticás ismétlésekből. Ezeknek 90%-át archiváltam dvd-re.





Sorozatos videókazettáim :) 

Más fajta sorozatok a Romanticán

A Romantica 2002-től váltott úgy, hogy először argentint, majd a következő években mexikói sorozatokat is vásárolt, ám nem a Televisától, hanem a TV Aztecától. Az Azteca sorozatait nagyon szerettem, mert modernebbek, előkelőbbek, mint a Televisa telenovellái. A modernséget fejezi ki. Teljesen más kategória, mint riválisa, a Televisa. Magyarországon az RTL klub vette meg az első TV Azteca sorozatot, a Senorát, majd a másodikat a Viasat 3, amely a Perla volt. Silvia Navarro ezzel a sorozattal robbant be a telenovellák világába és persze ő a kedvenc telenovellás színésznőm. A TV Azteca sorozatait nagyon megszerettem, ám a Mint a filmekben (Como en el cine) ugyan izgalmas volt, meg minden, de eléggé durvának minősült a szememben. Itt láttam először szerepelni és énekelni Lorena Rojast, aki sajnos rákban elhunyt. 

Lorena Rojas a Mint a filmekben (Como en el cine) című sorozatban

Lorena Rojast a nézők láthatták a Második életben (El Cuerpo del deseo), Rosario és a Bűnös szerelem (Pecados Ajenos) című sorozatokban. 2005-ben a Romantica megvásárolta a perui Soledadot, amelyben Coraima Torres volt a főszereplő. Szintén ebben az évben, szeptember 1-én kezdték adni a venezuelai Júdás asszonyát (La mujer de Judas), amely a Romanticán az első RCTV sorozat volt. Meglepetésemre pedig Az élet gyönyörű oldala (Sabor a ti) is műsorra került, amelyről már olvastam, hogy egy külföldi Romantica sokszor vetítette, de Magyarországon akkor még nem mutatták be.

Különböző Romanticák

Nagyon sokat szerettem a Romantica csatorna honlapját nézni. Ott nagyon jó képek, kis videók, e-cardok, háttérképek voltak letölthetőek, valamint a részletes TV műsorok is benne voltak. Magyarország és Lengyelország ugyanazt a műsort sugározta, de volt Angliában, Romániában és Szlovéniában is különálló műsora. Nekik olyan premier telenovelláik is voltak, mint pl. a Dora, la Celadora, Culpable de este amor, Dame Chocolate, El amor las vuelve locas, Por amor la Gloria, Salvador de mujeres és még sorolhatnám. A fent említett sorozatok sosem kerültek hazánkba. Az El amor las vuelve locas és Culpable de este amor miatt akkoriban nagyon szomorú voltam, mert szerettem volna megnézni őket. A Sabor a ti-vel szerencsém volt, mert azt megvették. Mai napig rajongok a sorozatért, és a kedvenceim között szerepel.

Zone Romantica

A Romanticán vetítették az Isaura 2004-es változatát Isaura, a rabszolgalány címmel, amely sokkal jobb volt, mint az 1986-os klasszikus, a Rabszolgasors változat. A Romanticán akkor először vontak be olyan szinkronszínészeket, akik nem a Romantica világába tartoztak, vagyis nem a Zone stúdióban szinkronizáltak, hanem rendes filmekben, egyéb sorozatokban. Az Isaurás feldolgozást aztán még egyszer megismételték. A lila logós Romantica időszak 2006 nyarán ért véget, amikor is a Zone média minden csatornájára a Zone nevet is kirakosgatta. A Romanticából Zone Romantica lett és maradt is egészen a megszűnéséig. A csatornán más hangulatok kezdtek uralkodni és egyre több lett az ismételgetés.



A Zone időszak (2006-2012.)

Új szinkronstáb, átalakulások

2007 elején a Zone Romantica műsorra tűzte a Veled álmodom (Sueno con tu amor) és a Szerelempiac (Amores de Mercado) című sorozatokat. Ekkor a csatorna már egy Telemundo sorozatot is magának tudhatott. Itt a megszokott Romanticás hangok mellett más szinkronhangok is voltak, mint pl. Czirják Csilla és Tokaji Csaba. Persze előzőleg már a Hazugságok hálójában (Sonar no cuesta nada) című sorozatban is hallani lehetett a hangjukat, ill. az akkori új Isaurában is. Miután a Veled álmodom és a Szerelempiac véget ért akkor alakult át minden. A Romanticás régi hangok szép sorban elmentek, helyükre az ismertebb szinkronszínészek kerültek és ők folytatták a későbbi új sorozatok munkálatait. Első ilyen volt a Sosem feledlek (Olvidarte Jamas). A Zone Romantica leginkább régebbi sorozatokat vett onnantól. Ez a 2001-es Klón (O Clone), amelyet a feléig bírtam csak nézni, annyira brutális volt. A másik A kertész lánya (La hija del jardinero). Majd ezután az Amíg tart az élet (Mientras Haya Vida) került adásba, de abból 38 résszel kevesebbet vetítettek. Sajnálatos módon a Zone Romantica idővel teljesen átalakult műsorilag. Újabb ismétléses sávokat alakított ki, de akkor utoljára megismételte a Perlát, majd a Szerelempiacot. 2008-ban nagyon meglepődtem, amikor az Amikor az enyém leszel feldolgozását, a Destilando amort megvette. Ezzel az utóbbi széria ismétlésére már nem maradt esély, teljesen a Televisa feldolgozás győzedelmeskedett. Hozzáteszem azt, hogy az Amikor az enyém leszel is egy feldolgozás, mert annak van egy eredeti változata, a Café con aroma de mujer. 2008-tól egészen a megszűnésig a Zone Romantica elindult egy lejtőn. Ugyan a Televisa és a brazil telenovella rajongók örülhettek annak, hogy a csatorna olyan sorozatokat vetített, mégis egyre nézhetetlenné vált számomra a Zone Romantica. Olyan időszak is volt, amikor szinte ugyanazokat a filmeket sugározták. 2009-ben a Pokolba a szépfiúkkal (Al diablo con los guapos), a Vad angyal mexikói feldolgozása, majd 2010-ben A csábítás földjén (Soy tu Duena) című sorozat került bemutatásra. Ezt követően a Vad szív (Corazón salvaje) került adásba, mely a Megveszem ezt a nőt (Y compro es a mujer) komédiájának tartottam. Az utolsó Venevision premier a Mindenek felett (Aunque mal paguen) volt, amely 2008-ban ment a Zone Romanticán.

Az utolsó évek

Az RTL klubon 2009-ben ment a Második esély (Tierra de pasiones), amely Gabriela Spanic egyik sikersorozata volt. A Zone Romantica is műsorra tűzte új szinkronnal és elvileg ment volna utána a Cool TV-n futott Ördögi kör (Más sabe el diablo) is, de végül nem vetítette le a Zone Romantica. A csatorna az utolsó egy, másfél évében ismételgetett és elővette a Rebeca és a Nők háborúja című sorozatokat, melyeket még annak idején sugárzott. Mellettük dupla részekkel ment újból a Csábítás földjén, Vad szív, stb. Végül a Zone Romantica Film Cafévá változott és az utolsó, amit a Zone Romantica adott egy főzős műsor, melyben Patty Alvarez színésznő énekelt. 

Szomorú pillanatok voltak és lezárult egy korszak. Persze 2008-tól időközben a hazai kábel és fő kereskedelmi TV csatornákra visszatértek a dél amerikai sorozatok. 2012 októberében megalakult az RTL2, amely vásárolt öt Venevision sorozatot. Ez a Csók és csata (Corazón apasionado), A sors hullámain (Natalia del mar), Talizmán (El Talisman), Smaragd szív: Az örökös (Corazón Esmeralda) és a Rosario. 2011-ben az RTL klubon csak egyszer ment a Sarokba szorítva (Acorralada), amely meglepett, de nagyon örültem neki és magyarul végignéztem. A kereskedelmi TV-ken ma már szinte csak török sorozatok mennek és telenovellákat az IZAURA TV és az RTL Gold sugároz. Az IZAURA TV nagyban utánozza a Zone Romantica egyes arculatát. A magyar ATV pedig a Romantica lila logós hangulatát. Az IZAURA TV sajnos túl sokat ismétel, sok török sorozat megy rajta és korántsem olyan, mint egykor a Romantica volt.

Zenei ismerettségek a Romanticának köszönhetően

Ahogy a cikkben megírtam kezdetben magnókazettára felvettem a tévéből azokat a zenei bejátszásokat, amely a Romanticán volt 2000-ben. Az első latin zenei énekes, aki megfogott az ottani sorozatok közül Ricardo Montaner volt, aki a Calypso, Életem asszonya és a Csábítás zenéjét is énekelte, de Montaner egyik dala elhangzott a Bátor Juan atya (Padre Coraje) című sorozat végén. Elkezdtem idővel összeírni a telenovellák főcímdalainak végén olvasható előadót, a dalok címét, majd megkeresni a neten az adott albumot, amely a számokat tartalmazza. Az amazon.com oldalon vadásztam, mert ott az énekesek CD-inek listája benne volt. Be kellett csak határolnom melyik évhez köthető a főcímdal, és megtaláltam az albumot. 2002. december 31-én interneteztem először, mégpedig a nővérem első munkahelyén és ott láttam először a Romantica honlapját. 2003-tól pedig a Lurdy házba jártam a DiákNet pont netezőhelyére, ahol 200 Ft volt egy óra és ott böngésztem a Romantica oldalát. 2004-től pedig a SoulSeek letöltőprogram segítségével kezdtem zenéket szedni a netről, köztük sok telenovellás zenét. Csak be kellett ütnöm az előadót és a Soulseek kiadta a számok listáját. Később a Limewire-t is használtam. A Mamut 2. alagsorában a Music Store áruházban 2004-ben elkezdtem rendelni Amerikából latin zenei CD-ket. Az első Ricardo Montaner: Sueno Repetido című albuma volt, amelynek nagyon örültem. 4590 Ft-ba került. Azon van rajta a Csábítás (Amantes de luna llena) című sorozat zenéje. Vettem is hozzá egy CD-s aranykarton dobozt. Máig megvan. J Később rendeltem egy másik Montaner lemezt, az 1997-es Es Así-t, amin az Életem asszonya (La mujer de mi vida) és a venezuelai Destino de mujer című sorozatok főcímdalai hallhatóak. Ezután nem álltam le. Alejandro Fernándeznek az Entre Tus Brazos című albumát is megvettem, amely pont 20 éves. A szerelem varázsa (Hechizo de amor) és az Angelica Pecado című telenovellák zenéi vannak. 

Utólag megtudtam, hogy egy mexikói sorozatnak, az El Derecho de Nacernek is az albumon van a főcímdala. A szerelem varázsa vége főcímében az Alejandro Fernández: Quiéreme videóklipje látható, amely a sorozat főcímzenéje. J 2004 vége felé folytatódtak a latin zenei vásárlások, a Limewire-es letöltögetések is. Az Amikor az enyém leszel (Cuando seas mía) telenovellának köszönhetően Sin Bandera zenéjét is megismerhettem, ám sajnos a lemezt kicsit nehezen tudtam megvenni, mivel Sin Bandera volt a címe.  J 

Később a mexikói duó második albumát a De Viaje-t is megvásároltam. Azon a Tiszta szívvel (Amor Real) zenéje hallható. A Romanticán ment a 2003-ban készült Rebeca is, amelyhez egy soundtrack CD is megjelent. Persze hogy megrendeltem azt is. Azon Pablo Montero is énekelt. Onnantól kezdve ő iránta is elkezdtem érdeklődni, valamint a Rebeca filmzenén volt hallható Christian Castrotól a Cuando me mirás así. Később adtam egy esélyt Christiannak azzal, hogy a Hits válogatását megvettem. Azon is rajta van a Cuando me mirás así. Christian Castro válogatását közepesnek ítéltem meg. Gilberto Santa Rosa: Romántico című válogatásalbumán az Igazi nő (Toda mujer) zenéje van, melyet szintén megrendeltem. Ezután persze leszűrtem kiknek szeretném a további lemezeit megvásárolni. Persze akadtak olyan előadók, akiknek CD-it nem lehetett beszerezni. Ilyen volt Chris Durán, aki a Végzetes szerelem (Cuando hay pasión) zenéjét énekli, valamint Octavio Cruz, aki a Perla betétdalát adja elő.  

Amikor 2005-ben a Viasat 3-on elkezdték a Vadmacskát sugározni akkor megvásároltam Pablo Montero: Pidemelo Todo című albumát, amin a sorozat főcímdala hallható. Az énekesnek további 3 albumát szereztem meg 2006-ig, majd onnantól már nem vásároltam a lemezeit. Pablo Monteronak volt egy Entrega Total: Los Éxitos című vajszínű válogatásalbuma, melyet dvd-n vásároltam meg, pedig CD-s kiadványa is volt. Pablo Montero énekelte a Romanticán futott A bosszú (La Revancha) és a Sosem feledlek (Olvidarte Jamas) sorozatok zenéjét. Érdekesség, hogy Pablo Montero az utóbbi telenovella fináléjában megjelenik az esküvői jelenetben és énekli az Olvidarte Jamas című dalt. A Vadmacska videóklipjében pedig Marlene Favela, Mario Cimarro és Marjorie de Sousa is felbukkannak mellette. J

A letöltések által más előadók is képbe kerültek, akiknek adtam ugyan esélyt, de volt, akik nem nyerték el a tetszésem. A Romanticán láthatott 1-2 videóklipben Carlos Ponce is lehetőséget kapott, de neki néhány dala jött be. Anno a Romanticán zenei koncertek is mentek. Köztük Shirley Bassey, Richard Clayderman, és Alejandro Sanz is. Na, őrá nagyon kíváncsi voltam. Utólag kiderült, hogy a Romantica az 1997-es Más című albumának rövidített lemezbemutató koncertjét adta le. Alejandro Sanz zenéjét kezdetben letöltöttem, de vettem a Music Store-ban egy videóklipes dvd-t, amely 4990 Ft-ba került. Ez a Grandes Exitos91_04, melynek 1,2 és 3 lemezes CD változata is volt. Én a dvd mellett döntöttem, aztán évek múlva a gazdasági világválság után sorban megvettem Alejandro Sanz összes albumát. Van egy 2004-es koncertes dvd-m ami szintén a Music Store-ból származik. A No es lo mismo lemezbemutató koncertje. Még akkoriban nem volt a youtube-on normális videóklip nézegető és még dvd-n árulták az előadók videóklipes dvd-it. Meg is vettem a Pablo Monterós, Ricardo Montaneres, és Alejandro Sanzos dvd-ket. Rákaptam a koncertes dvd-kre is. A Romanticán pedig mentek tovább a sorozatok és újabbnál újabb énekeseket ismertem meg. Köztük még Alex Ubago-t is, aki a Luna, az örökösnő (Luna, La Heredera) című sorozat zenéjét énekli. Alexnek nagyon megtetszett a zenéje és később az összes lemezét megvettem.

A Music Store-nak volt egy latin zenei polca ahol Alejandro Sanz, Monica Naranjo, Thalia és Luis Fonsi lemezek is voltak. 2005-ben a Paso a Paso-t vettem meg, hisz emlékszem, hogy a Csábításban (Amantes de luna llena) az Imaginame sin ti-t énekelte és a dal a szívembe vésődött, annyira szép volt. Mikor 2011-ben Barcelonában nyaraltam akkor is tudtam válogatni a latin zenei választékokban. Ott vettem meg az első Pablo Alborán CD-t, de őt nem kötöm a Romanticához, mert a csatornán nem hallottam a zenéjét.

2004-ben mikor elkezdtem import CD-ket gyűjteni akkoriban megjelent az épp aktuális Alejandro Fernández új album a Corazón Abierto, melynek a duplalemezes kiadványát vásároltam meg. Egy CD és egy dvd volt hozzá. Mariana Seoane, aki a Rebeca című sorozat főszereplője szintén énekes és neki is megjelent 2 CD-je. Megvettem azokat is. 2005-ben pedig Ricardo Montaner akkori új lemezét, a Todo Y Nadát is megvásároltam, amely szintén 2 lemezes. CD+DVD kombó. Sin Banderának 2005-ben és 2006-ban jelent meg egy albuma, majd 2015-ig szünetet tartottak. A 2009-es gazdasági világválság miatt az új CD-k többe kerültek, mint korábban, így nem tudtam újakat venni, de 2012 végétől ismét gyűjtöm a latin lemezeket egészen máig. A Romantica csatornának hála tovább tudtam ismerkedni a csodás latin zenei világgal és számos ereklyét, emléket megőriztem a múltból. Nem bántam meg! Azóta persze vannak, voltak és lesznek még új énekesek, akik arra „várnak”, hogy felfedezzem őket és írjak róluk magyarul. Mert minden részlet számít. A Romantica nézése mellett mást is néztem, más csatorna sorozatait is figyelemmel kísértem, de persze azokat, amelyek érdekeltek. Hivatalosan a latin zene hallgatása Natalia Oreiroval és Enrique Iglesiassal indult 20 esztendeje. Később pedig jöttek a többiek. Máig szeretem megnézni kedvenceim videóklipes, egyedi, ereklyének számító dvd-imet. Kár hogy rövidek, de mégis tartalmasak. Ricardo Montanerre visszatérve a fia, Hector Montaner két albumot adott ki. Egyik az Amor del bueno és a másik pedig az Apariencias. Én az Amor del buenót vettem meg, amely egy szintén 2004-es telenovella címe és főcímdala is egyben. Coraima Torres és Ricardo Alamo a főhősök. Magyarországon sajnos nem került adásba.




Telenovellák zenéit tartalmazó CD-k és dvd-k


A 2010 végén megszűnt Music Store CD bolt, ahol sok telenovellás dvd-t, latin zenei CD-t vettem. 

2012-től mostanáig ismét gyűjtöm a latin zenei CD-ket és persze számos extra kiadványhoz is hozzá tudtam férni. Újabb Alejandro Sanz koncertekhez, újabb Ricardo Montaner, Alejandro Fernández és egyéb albumokhoz. Ha a Romantica meg is szűnt néhány sorozat megmaradt nekem, ill. a zenei emlékek tömkelege.

Képes „lexikonok”, cikk és videós gyűjtemények

Mikor a DiákNet pontnál interneteztem akkor számos oldalról töltögettem le Romanticás fotókat. Főleg a csatorna weblapjáról, melyeket különböző mintás üres könyvbe, füzetbe ragasztottam. Sajnos a hazai újságok nem igen foglalkoztak a Romantica sorozataival, még az Epizód magazin sem. Ők csak néha osztogattak meg infókat pár sorozattal kapcsolatban.

Én jómagam összeraktam a képes „lexikonom” amely jó hobbinak számított még a tinédzser korszakomban. Aztán jöttek a kisebb füzetek is. Telenovellás pillanatképek, színésznőkről készült fotók gyűjteménye.  





Az első képes "lexikon"




A második képes "lexikon"



Színes Romantica füzet, melyben a színesen kinyomtatott Romanticás képek vannak. A Romantica egykori honlapjáról. Fekete fehérben is nyomtattam:

A telenovellák tripod.com oldal 2003-ban volt aktív





Sabor a ti képeskönyv. Amikor 2005-ben a Romanticán bemutatták a sorozatot annyira örültem neki, hogy a sorozattal kapcsolatos fotókat beragasztottam. 






Telenovellás színésznős könyvemből részletek. Persze mást is ragasztottam bele.









Telenovellás füzet





Az utolsó telenovellás füzet, amely 2007-ben készült és képregényt is írtam a képekhez. :)

A képek gyűjtése mellett videókazettára vettem fel különböző részeket, melyeket mint ahogy írtam dvd-re került a többsége.

A számítógépes TV-men a Winfast TV segítségével pedig a sorozatokból képeket tudtam kopizni és nem sokkal később megszületett az első weblapom, a novelas.mlap.hu, mely ma is megvan ugyan, de alig maradt belőle valami. Először egy telenovellás fórumom volt, de megszűnt. 2009-ben nyitottam meg az első blogom, amely 2014-ig üzemelt. A jelenlegi blogom 2015 óta vezetem. A másik, szintén mostani weblapom pedig a benovelas.hu, ahova átkerült a novelasos oldalam telenovellás képei, melyeket TV-ből, telenovellás dvd-kből kopiztam. Az 2012 óta van meg nekem. Számos képes emlék maradt fenn a régi időkből.

Telenovellás dvd-k. Olyan sorozatok, amelyeket leadta a Romantica.

A Romantica csatorna sorozataiból sok meg is jelent dvd formátumban, de sajnos nem mindegyik van meg nekem. A Venevision sorozatokat először az Image, majd a Venevision kiadó forgalmazta. Az első telenovellás dvd amit vettem a 2004-es Amor del bueno, amely nem volt Magyarországon sajnos. L A telenovellás dvd-k spanyolul vannak és némelyikhez angol felirat is van.

Hiányzik a Romantica csatorna, mert sok jó telenovellát adott. A maiak már nem kötnek le, a régiekhez vonzódok. Kár hogy a Romanticán vetített alkotások valahol egy archívumban vannak és arra „várnak” hogy újból elővegyék őket. Bár mostanra némelyik sorozat szinkronváltozata vagy tönkrement, vagy pedig elveszett. Az IZAURA TV pedig biztos nem fogja azokat elővenni, mert hát sok rossz kritika illette a Zone stúdió féle magyar szinkronvilágot. Annyi viszont biztos, hogy a Romanticának megvolt a maga egyedisége, hangulata, amely megajándékozott egy csomó örömmel, zenével, és sok mindennel. Én így emlékszem vissza valaha kedvenc TV csatornámra.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.