2017. november 2., csütörtök

3-as metró: Felújítás előtt

November 1-én látogatóban voltam annál az asszonynál, akinek a társaságommal és a beszélgetéseimmel segítek. Gondoltam, hogyha már arrafelé járok, készítek néhány búcsúképet a hétvégén induló metrófelújítás helyszíneiről. Csak a Dózsa György út, Árpád híd és a Gyöngyösi utca állomást vettem célba. Visszaemlékeztem arra, hogy anno a 2-es metró rekonstrukciója során nem készítettem akkor a régi állapotokról fotókat. Max. néhány szelfit a Pillangó utcai állomáson, de azok elvesztek sajnos. A november 1-i ünnepnap miatt kevesen voltak a metróban, így nem volt akadálya annak, hogy a képeket elkészítsem. A jelenlegi szocreál hangulat napokon belül eltűnik és az állomások burkolatai is megváltoznak. Félő hogy ugyanolyan egysíkúvá varázsolják, ahogy anno a 2-es metró néhány megállóját. A 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között fog közlekedni, majd az Árpád hídtól Újpest-Központtig fog tartani a rekonstrukció egészen jövő novemberig. Vagy tovább? 
















A Dózsa György út és az Árpád híd megállóiért nagyon kár, hisz nagyon egyedi arculatuk van, és nagy szégyen lenne, ha a felújítás során valami ízléstelen, egysíkú külsőt kapna. Ezt a két állomás fel kell újítani az tény, de mivel szépek, talán egy kőpadlócsiszolás, és egy alapos festés épp elég lenne. A Gyöngyösi utcától Újpestig természetesen külön arculatból álló felújítást érdemes csinálni. A 2-es metrónak is mind különböző típusú állomásai voltak, melyeket sajnos nagyrészt eltávolítottak. Érdekes, hogy amikor az 1973-as Földalatti felújítása és hosszabbítása történt akkor sok emberben mély felháborodást keltett az, hogy a Milleniumi Földalatti Vasút elvesztette külső értékét és szocialista külsőt kapott. Az 1995-ös rekonstrukció során visszaszerezte egykori arcát. A 2-es metró felújításakor odafigyelhettek volna az építészek arra, hogy a piros vonal hangulata valamelyest megmaradjon. A most kezdődő 3-as metró átépítésekor sok minden változik. Sajnos látványtervek nincsenek, így nem tudhatjuk, hogy fognak majd kinézni az állomások. 

Az új szerelvények
Panda metró a Nagyvárad téren


Bár nagyon sok a panasz az új metrókocsikra, nekem bejönnek. Gyermekként az orosz metrók nagyon tetszettek nekem és igazán örülök annak, hogy ugyanilyenekkel lehet utazni a jövőben is, viszont modernizálva. A sok járműhiba viszont korántsem tetszik. Az Alstom metrók is jók, de nem olyan hangulatos, mint az orosz. A Földalatti szerelvényeinek felújítását is tervezik, amelyet egy spanyol tervező akar véghezvinni, de annak a kocsinak valahogy nem olyan jó a külseje, sem a belső része. A sok felesleges stadion helyett miért nem építenek gyárakat, ahol közlekedési eszközöket fel lehetne újítani, vagy egyedileg gyártani és exportálni külföldre? Rengeteg embernek lehetne munkája. A jelenlegi orosz régi metrókocsik 2018-ig közlekednek a 3-as vonalán, azután végleg búcsút intenek. Ezek a metrószerelvények sajnos elérték a maximálisan kihasználható kort. Helyettük a jelenleg futó panda elnevezésű új metrók fognak járni. 

Az én szólásszabadságom
A véleményem az egész metrófelújításról az, hogy már évekkel korábban el kellett volna kezdeni. Pénz lett volna rá bőven, és inkább félretenni a sok felesleges beruházást, amelyet a főváros fontosabbnak tartott. Egy új stadion építése, illetve a Puskás Ferenc Stadion felújítása igazán várhatott volna. Nem hiszem, hogy Magyarországnak sok stadionra van szüksége. Jó, ha van kettő, de ennél több igazán nem szükséges. Ez a jelenlegi Paks II. építése is felesleges, totál ellene vagyok, mivel nem vagyok híve az atomenergiának. Nem vágnék bele olyan projektbe, amelyet nem tartok biztonságosnak, és ami ráadásul orosz. A metró teljesen más, de ha atomerőműről van szó az is. Amikor a csernobili atomkatasztrófáról olvastam teljesen ledöbbentem. Az oroszok miatt majdnem egész Európa életveszélybe került és a sok elhallgatás miatt számos emberi élet ment tönkre. Az orosz mentalitást mélyen elítélem, és nem örülnék annak, ha újra közük lennének a hazámhoz. Számos helyen hallom, hogy az orosz befolyás mennyire elérte Magyarországot. Nem örülök neki, ahogy annak sem hogy Putyin, az orosz elnök Magyarországra jön. Diktátornak tartják Oroszországban. Putyin állítólag Aspergeres mint én. Az RTL is beszélt erről a témáról korábban. Ha az orosz elnök valóban az, akkor szégyen ránk nézve Aspergeresekre, mert Putyint gonosznak tartják, és Oroszországban sokan tüntetnek ellene. Én is Aspergeres vagyok és van rajtam kívül rengeteg ilyen diagnózisú ember. Könnyen mondhatják rólunk ezután is, hogy gonoszok vagyunk. Minden ember más. Lehet akár Aspergeres, meleg, roma stb. Egyetlen ország sem viseli el, ha egy diktátor tartja kezében a hatalmat, mert nagyon sok embernek okoz ez fájdalmat és ezzel veszélybe kerül sok ember jövője, élete. Előtör az irigység, a keserűség és az egymásnak esés. Kihat a következő generációra és a következmények borzalmasak lehetnek. Miért van annyi elvándorlás? Mert az országok ahol korábban laktak mások, azok diktátorok, terroristák kezébe került. Emiatt menekülni kényszerültek az emberek. Ha maradnak, együtt kell élniük a félelemmel és a terrorral. Ha viszont menekülnek, akkor esélyük van egy új életre. Nem mindegy azonban hol telepednek le. A pénz mások kezében a hatalmat jelenti, és ez egyben számos ember életéről dönt. Az egész emberiség jövője is komoly válságba kerül, ha a pénz hatalma egyes politikusokat, elnököket és egyéb nagyhatalmú embereket annyira megrészegít, hogy onnantól nincs kegyelem, csak a kiszolgáltatottság és az emberi életekkel való játszadozás. A pénzéhség pedig egy idő után olyan tetőfokra hág, ami az egész Földet elpusztíthatja, mert olyan fegyvereket gyártanak majd a jövőben, amely pillanatok alatt végez élővilágunkkal.


B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.