2024. április 6., szombat

EGY ÚJ BARÁTSÁG KEZDETE

Évek óta levelezek egy Tatár Gábor nevű telenovella és latin zenei rajongóval. Régóta terveztük, hogy személyesen is megismerjük egymást. Most végre sikerült és nagyon jó találkozás volt.

Gábor Szolnokon lakik, ami Budapesttől majdnem másfél órányira van. Korán kellett kelnem, hogy elérhessem a 9:25-ös vonatot, amely a Nyugati pályaudvartól indult. Kellemes meglepetés ért, ugyanis 90% helyett már 100%-kos kedvezményem volt, így ingyen utazhatok a MÁV és helyközi buszjáratain is. Mikor anno Szitás Barbarához mentem Ürömre, A férfi, akit szeretek előadásra, már akkor sem kellett fizetni, mert a MÁK kártyám nálam volt. Ez egy fogyatékossági kártya, amit ha felmutatok, akkor ingyen utazhatok az országon belül. Persze a személyim is kell hozzá, így egymás mellett tárolva mutatom meg, ha ellenőrzés van. A BKV járatain eddig is ingyen utazhattam már X éve. Mostantól ez a MÁV-ra is érvényes. A kedvezmény a kísérőmet is megilleti.

A Szolnok felé tartó vonatra 9:21-kor lehetett felszállni, mert egy pótkocsit is hozzácsatoltak a szerelvényhez. Nagyon kényelmesen elhelyezkedtem. A mellettem lévő 4-es ülőhelyeken egy nagymama utazott két unokájával. Szomorú látvány volt az, hogy a nagymamával nem beszélgettek a gyerekek, mert a telefonjukat nyomkodták. A kisfiú látszólag nyitottabb volt, mint a kislány, aki egész úton az arcát vágva tiszteletlenül beszélt a nagymamájával. Szegény nő elővette szocreál típusú tollát és keresztrejtvényeket fejtett. Szerette volna, ha az unokái beszélgetnek vele. A mai gyerek generáció a telefonjuk rabjává vált. Én akkor használom leginkább a telefonom, amikor fotózok. Annak van értelme. Igaz én is szoktam játszani a tetrisszel, aminek egy új, modernebb telefonos változata érhető el. De azt a játékot itthon, lefekvés előtt az ágyamban használom. Nem mindennap. Ha valakivel utazok, akkor természetesen beszélgetek az útitársammal, mert ráfordítom a figyelmemet. Ha egyedül utazok bárhova, lehet vonat, busz, metró vagy villamos, esetleg HÉV, akkor az MP3 lejátszómon zenét hallgatok. Így volt ez most is. Utazás közben nemcsak a zenék mentek a fülemben, de gyönyörködtem a kinti tájakban. Ahányszor messzebb utazok Budapesttől, mindig az ablak melletti ülőhelyeket választom, mert szeretem nézni a messzi földeket, a nem mindennapi fákat. Rengeteg termőföld mellett haladt el a vonatom. Útközben videókat is készítettem, melyekből képes anyagokat is csináltam. J A videóban azok a zenék vannak, amiket akkor hallgattam. J































https://videa.hu/videok/film-animacio/uton-szolnok-fele-utazas-OAwQ4jYEt4vc93A9

Ray Wilson: Goodbye Baby Blue és Lara Fabian: Imagine remek úti zenéknek bizonyult. J

A vonat megállt Cegléden is, ahol egy fekete mozdony díszelgett az állomás bejáratánál. Gyorsan megörökítettem ezt is. J Az állomás barnás, kissé régies. Továbbindulva folytattam a videózást.


1 óra, 23 perces volt a vonatút. Nagyon ideges voltam. Megvallom, féltem, hogy milyen lesz Gábor. Minden új találkozásoknál félelmek uralkodnak el rajtam. Szerencsére kellemes volt a találkozás. Gábor útközben hívott, hogy merre vagyok, mert otthonról még ki kellett bicajoznia az állomásra.

Amikor megérkeztem Gábor már az állomáson volt. Mielőtt a vonat továbbindult lefotóztam a többi vágányt.


Gáborral lesétáltunk hozzájuk. A szolnoki vasútállomás kijárata szocreál stílusú. Picit a Déli pályaudvar kijáratára hasonlít. Gáborral az aluljárón keresztül mentünk a kijárat felé. MÁV-os kiállítás is volt ahol régi relikviák vannak kitéve üvegvitrinek mögött. A MÁV csoportnak le is fotóztam ajándékba:








Szolnokon is vannak panelházak. Észrevettem egy 24 emeletes magas házat. A pécsire hasonlított, amelyet évekkel ezelőtt lebontottak.


Tatár Gábor egy kedves és szimpatikus ember volt. Persze a zavartságom most is megvolt. Útközben is fotókat csináltam. Láttam egy félig romos házat, amit egy másik csoportban is megosztok.

Tatár Gábor otthona egy szállodára hasonlító lakóházban volt. Deja Vu érzések fogtak el, mert mikor beléptünk a lépcsőházba, mert picit a Pápai Kati Tahi utcai otthona jutott eszembe, ami nem messze van a Forgách utcai metrótól. Gáborék lakásához úgy lehetett eljutni, hogy egymás mellett voltak az emeleten a többi lakások ajtajai. Ún. szabad folyosós lakóház. Másik oldalról pedig mesés kilátás nyílott. Valószínűleg új ház fog majd épülni azon az üres telken.

Gábor szép lakásban lakik a feleségével, Ágival, aki épp a kórházban volt, mert ott dolgozik. Luis Miguel videóklip ment a TV-ben RTVE logóval. J Örültem ennek, mert jó, ha latin zene megy. Gáboréknak egy aranyos, ötéves cicájuk is van, akit Nyunyókának hívnak. Én nagyon szeretem az állatokat. Persze a gyermeki énem ki is jött belőlem. J








Nyunyóka kissé ijedős cica. Nem is csoda, hisz először látott. Pedig nem adtam okot arra, hogy elfusson. Mikor gyerek voltam nagyon szerettem a macskákat kergetni. J Én voltam a macsekok réme. J Sosem bántottam őket, csak vicces volt, ahogy elfutottak tőlem. Én pedig utánuk rohantam. J

Gáborék otthona nagyon csendes és családias. Persze annyi képet nem akartam készíteni, mert az ő otthonuk, az ő atmoszfériájuk. Gábornak és Áginak megvan a maguk világa. Néhány fotót csináltam csak.

Gáboréknak is van latin zenei CD-jük. Néhány olyan lemezt, amit anno kaptam, de nem tetszettek, és ami már megvolt 2x azt eladtam Gábornak. Egy kis + pénzhez jutottam így. Voltak másolt CD-im, melyeket ingyen odaadtam, mert csak a helyet foglalták, ráadásul 90%-kuk megvolt már eredetiben. Így nem kellett kidobnom azokat. Sokféle eladó filmes dvd-m van, melyeket a pincében tárolok. Túladtam a 2009-ben vett Nada Personal dvd változatán is, mert 2012-ben ismét megvettem a sorozatot, ugyanis az El Candidato dvd változatával együtt árulták. Ráadásul egy tokban. Így kétszer volt meg. Georgina barátnőm adott anno néhány olyan CD-t, ami neki nem kellett így nekem ajándékozta azokat. Ezek a lemezek nem tetszettek. Juanes, Mana. Volt pár filmes dvd-m is, ill. salsás zenék, de azok se tetszettek. Túladtam rajtuk. Eleinte gondolkoztam azon, hogy azok a CD-k, melyek kétszer is megvannak, csak más kiadásban azt is eladom, de nem voltam rá képes, mert az eredeti kiadásokban sok kép van, ráadásul némelyiküknek érzelmi értékei is vannak. Egy Ricardo Montaner, Laura Pausini és Alejandro Sanz lemezről van szó. Ez a három album utólag deluxe változatban is meglett, de nem volt szívem odaadni másoknak, így fali dekorációk lettek belőlük. Ezek ráadásul USA kiadások a Pausini kivételével, így még értékesebbek. Nem akarom eltékozolni mindazt amim van. Nem azért vettem őket. A deluxe változatok így a CD-s polcomon maradtak és azokat hallgatom. A régi Phil Collins CD-im is falakra kerültek. Maradt még 2-3 eladandó CD amit szintén „örököltem”, de nem tetszettek. Talán valaki megveszi majd azokat.


Gáborral nagyon jól elbeszélgettünk, ám roppant zavarban voltam. Miután megvette az eladandó lemezeimet, elrendezte őket. Berakta a francia nyelvű Julio Iglesias válogatást, ami 2 CD-s. Ismertem a borítóját, mert anno le volt töltve nekem. Azon spanyol és angol nyelvű dalok vannak. Gábor a vaterán is vett néhány CD-t. Két Enrique Iglesiast. Egyik a Cosas del amor és az első albuma, de az olasz nyelven. Óriási felismerés volt. Ezt a lemezt anno majdnem megvettem használtan, de mivel olasz volt így lemondtam róla. Később a CD pincének hála az USA kiadása lett meg a spanyol változatnak. J Enrique Iglesias olaszul érdekes volt. Gábor Il Volo válogatást és Christian Castrót is vásárolt. J Nekem a Grandes Hits van meg az énekestől. Gábornak a Prometo című albuma megvan Pablo Alborántól. Gyakran vesz Tamástól ő is lemezeket. Ennek örülök. Boldog voltam, hogy van egy olyan ember, akivel lehet beszélni a latin zenei kultúráról, ill. a telenovellákról. 

A belső félelmeim enyhülni kezdtek, amitől nyugodtabb lettem. Sokkal inkább kezdtem feltöltődni. Jobb kedvem lett, mert jó társaságban voltam. A kiscicával is játszottam. Igaz, egyszer megkarmolt, de nem volt vészes. Picit szédültem, mert nehezen aludtam előző éjjel. Az autizmus világnapi esti kékfényes séta picit megviselt belül, mert sok volt a fotózás, ráadásul az a nap mindig szomorúvá tesz.

 


Tatár Gábor nagyon kitett magáért. Megmutatta nekem a sorozatos füzeteit, amelyeket nagyon gondos odafigyeléssel vezetett évekig. Korábban Gabino volt a neve a fórumban.

Minden sorozatához egy karakterértékelést is vezetett. Nagyon szép és aprólékos munka. Bárcsak én is ezt csináltam volna anno 20 éve! J De két évtizeddel korábban csak képeket nyomtattam ki az Europarkban (ma Shopmark) vett beírós és üres könyveimbe. Gábornak megmutatom ezeket, ha legközelebb megyek hozzájuk. Persze mindig csak egyet. J















Gábornak rendes képes füzete is van. Hatalmas és örömteli meglepetések értek! Voltak olyan telenovellás pillanatképek, melyeket még én is csináltam! J Olyan boldog lettem ettől! Látszott, mégis volt értelme annak, hogy anno a dvd felvevős időszakban a VHS archívum 80-90%-kát archiváltam, hogy azokból képanyagokat is csinálhassak. Persze voltak olyan kazetták, melyek elvesztek vagy éppen elszakadtak, így archiválásuk sajnos nem sikerült. L

Tatár Gábor olyan boldoggá tett azzal, hogy az én képeimből is nyomtatott. Természetesen másoktól is nyomtatott a füzetébe. Ő idén szintén ünnepel évfordulót, a sorozatok nézését. 2004-től nézi a telenovellákat. Neki akkor volt Romanticája. Ő nem ismerte a piros, rózsás szíves időszakot, így lemaradt sajnos pár szuper telenovelláról. Pl. az Igazi nőről és a Rosangelicáról.













Gábornak olyan sorozatfüzete is van, amiben a legrégebbiek is benne vannak. Azok poszterek. A legelső, 60-as évektől kezdődő telenovellától történelmileg behatárolva a maiakig. Gábor nagyon igényesen vezette ezeket a füzeteket, ám volt, ami kissé viseltes volt, mert rengeteget dolgozott velük. Néha ez velem is előfordul. Ahányszor magamnak is nyomtattam egy képes füzetet mindig viseltesek lettek az adott kötetek. De ez a munkával együtt jár. Javasoltam is Gábornak, hogy simán csinálhatna egy online kiállítást, mert egyrészt nagyon szép munkát végzett, másrészt az otthona ideális lenne erre a célra.

Annyira elrepült az idő. 3 óra körül Gábor pizzát rendelt. A BBQ-sat kóstoltam meg. Nagyon finom volt! A szeletelt uborka ízét felismertem. Az a SPAR-os szeletelt uborkasaláta, amit befőttes üvegben árulnak. Isteni az is! J Mindig kipróbálok valami új ízt, ha pizzáról van szó.

Gábor felesége, Ági pont akkor érkezett haza, amikor a pizza is megérkezett. Ági egy nagyon bájos teremtés. Szerencse hogy őt is megismertem. J Eleinte ő előtte is zavarban voltam. Magáztam egyszer mikor a lakásba lépett. L De ez reflexszerűen jött. L Ági és Gábor sok éve házasok. Elmondták nekem, hogy a cicájuk olyan, mintha a gyerekük lenne. Nyunyóka az otthonuk napsugara. Majdnem volt egy másik macskájuk, de annak magatartásbeli problémája volt, így az máshova került. Gábor szívén viselte a másik macsek sorsát is, mert ragaszkodott ahhoz, hogy jó helyre kerüljön. Végül aztán új és végleges otthonra lelt.















https://videa.hu/videok/allatok/nyunyoka-cicak-macskak-allatok-tLaQ1pGdXCEUJ6aX

Nyunyókával nem volt könnyű dolgom, ugyanis simogatni akartam. Csak egy bizonyos simizést enged, de mást nem. Könnyen karmolós. Agyon akartam szeretgetni. J De Nyunyóka sajnos nem az a kiscica. L J Azért tudtam vele játszani. Néha karmolászta a kajás szekrényt. Van, amikor egy kis kosárban bújik meg és szundít, ám éber, félig látja, hogy mi zajlik körülötte. Zöld szemei vannak. Mikor vakuval készült 1-2 kép róla tisztán láttam a zöldséget a szemeiben. J

Szerettem volna a 19:21-es vonattal menni, mert nem akartam Gábort és Ágit sokáig zavarni. De ők felajánlották, hogy menjek inkább a 20:21-es vonattal. Így + egy órát tudtunk beszélgetni. Ennek örültem nagyon, csak nem akartam bunkó lenni. Vannak bizonyos szabályok, amiket vendégségben be kell tartani. Pl. mindig megkérdezem, mit szabad csinálni.

Ági finom kókuszos sütit csinált, ami ízlett. Ettem volna még, csak nem akartam önző lenni. Más, ha itthon vagyok és a saját szobámban rendezgetek, rendetlenséget hagyok magam után. Aznap reggel is így indultam el. Nem ágyaztam be, és nem pakoltam el az asztalokról. Ha vendégségben vagyok, pl. most Gábornál akkor ott még azt is megkérdezem mit hova tehetek. A kanapélyukat is rendbetettem, mert azon ültem. Természetes hogy elpakolok magam után. Így illik. Művészetterápia után is mindig elpakoltam, elmostam magam után. Még Zsuzsának is segítettem utána, hogy neki könnyebb legyen.




Kicsit nehéz volt a nap vége, mert még maradtam volna. De oda kellett figyelnem Ágira és Gáborra. Autóval levittek az állomásra. Pablo Monterót hallgattunk a kocsiban. J Olyan jó volt! J Megjegyeztem, hogy 2005-ben és 2006-ban Pablo Montero lemezeket is vettem. Réka vásárolta meg nekem az utolsót, ami megvan. Amin az Univision matrica van.

Útközben Gábornak megemlítettem Gilberto Santa Rosa nevét, de ő nem hallott róla. Ezen meglepődtem, mert ő is énekelt telenovellás zenéket. J Pl. az Igazi nőjét. Gábor a Klónban hallhatta a Mentira című számát, amely a 2003-as Mirada de mujer: El Regreso betétdala is.

Intercityvel jöttem haza. Gáborék nem akarták, hogy sokat várjak a másfél órás járatra, inkább az Intercity-t tanácsolták. Nagyon jól éreztem magam velük aznap. Gábor és Ági nagyon aranyosak voltak hogy vendégül láttak és kikísértek az állomásra. Megbeszéltük, hogy júliusban találkozunk legközelebb. Már nagyon várom! J

A vonaton ülve kifáradtam. Muszáj volt helyjegyet vennem, ami csak egy ezresbe került, de megérte. Ha már ingyen utazok ez a legkevesebb. Ráadásul egy órán belül Budapesten voltam. A Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-kispesten szálltam le, mert ott a 3-as metró végállomásra és hamarabb hazajutok. Ráadásul közelebb van a Nagyvárad térhez.






Nem voltak sokan Kökin. A metróállomást rendesen le tudtam fotózni. Kicsit hiányzik a régi megálló hangulata. Amikor a Nagyvárad térre értem egy kocsiszínbe tartó villamosra szálltam fel, ami épp a 24-es megállójában állt. Hamar hazaértem, de olyan hűvös volt! L Már nincs bekapcsolva a fűtés, mert beköszöntött a tavasz. Ilyenkor vegyesen van hideg és meleg. Most kezd helyreállni az időjárás.

Remek volt ez a nap! Pont erre volt szükségem! Nagyon vágytam egy kis feltöltődésre! Gáborék otthona a nyugalom szigete volt. Nemcsak azért, mert latin zene ment, hanem azért is, mert nyugodt környezetben voltam, távol Budapesttől és a gondjaimtól. Nagyon örültem annak, hogy Gáboréknak is tetszett a BENovelas magazinom. Elvittem magammal a legutóbbi két számot megmutatni nekik. Gábornak főleg az elrendezések jöttek be. Szerinte ilyesmivel kellene foglalkoznom. Újságírással. Ezt édesapám barátja is megjegyezte, mivel szépen fogalmazok. Ez részben így van. De ahányszor megírok egy cikket, mindig szembesülök kifejezési hibákkal, melyeket korrigálni kell vagy éppen törölni. L Mostanában több hibám van, így vannak mondatok, melyeket újra kell fogalmaznom.

Most hogy feltöltődtem jobb is lett a kedvem. Ez az utazás és látogatás nagyon kikapcsolt. A tavaszi fáradtságom és a belső zavartságom kellene legyőznöm. De erről majd beszélek Eszterrel, akihez hamarosan ismét menni fogok, mert a féléves beszélgetésünk rohamosan közeledik.

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.