2024. április 22., hétfő

A LATIN ZENE ÉVE: 2024. ÁPRILIS.: NATALIA OREIRO ÉS EMMANUEL ORTEGA

Amikor az idei latin zenés évet elkezdtem, direkt raktam első helyre Enrique Iglesiast, pedig a legelső latin zenei énekesnő, akit megismertem nem más, mint Natalia Oreiro.


A kazetta belső borítója

Minden 2000-ben kezdődött. Nagy volt a Vad angyal láz. Még azon a nyáron sokat hallottam és láttam a reklámokban, hogy Natalia Oreiro, a Vad angyal első lemeze megjelent CD-n és kazettán. Akkoriban nem volt annyi pénzem, sokkal nehezebb dolgom volt beszerezni egy kazettát. Nagyon vágytam a Vad angyalos kazettára, ugyanis rajongója voltam a sorozatnak, ami akkoriban premierként ment a TV2-n. Gyűjtöttem szorgosan az aprópénzem hogy összegyűljön a zenei kazetta ára. Végül kis segítséggel, de rendelkezésemre állt annyi pénz, hogy megvegyem. Ám azon a nyári napon akadályokba ütköztem. 100 Ft hiányzott, hogy enyém legyen az első kazettám, ami ráadásul latin zenei. A mai Harminckettesek terén volt a sarkon egy lemezbolt, ahol most SPAR van. Ahányszor betérek oda, mindig eszembe jut az a forró nyári nap amikor 1999 Ft-ba került a kazetta, de aznap nem tudtam beszerezni, mert nem adták oda -100 Ft miatt. Egy másik üzletbe érve ugyanezzel a bajjal küszködtem, pedig ott 1899 Ft-ba került Naty első albuma. Végül az enyém lett a kazetta, aminek szívből örültem. Életem egyik legszebb délutánja volt annak ellenére, hogy nehéz volt a vásárlás. Bevallom, kissé tisztességtelen voltam, mert megígértem, hogy a 100 Ft-ot beviszem. Nélkülözős időszak volt ez, mert a családommal szegény körülmények között éltünk. Sokszor úgy vettem magamnak nagyobb dolgokat, hogy a SPAR-ban az üvegeket vissza lehetett váltani, ebből egy kis pénzem lett. Sok kicsi sokra megy, mondják sokan. Nem volt már annyi pénzem, hogy rendezzem az adósságom. Aznap minden megtakarításom erre a Naty-s kazettára ment el. Ezzel el is kezdődött egy új korszak az életemben. Az első latin zenei albumot tudhattam a magaménak. Nem mertem itthon ezt elmondani, mert féltem, hogy mit szólnak. Sokáig a Gazdálkodj okosan! társasjátékban rejtegettem a Vad angyal kazettát, később elrejtettem a hanganyagos kazetták közé. Akkoriban 2 db TV sorozatok magazinom volt, melyeket nagyon szerettem. J









Mai napig megvan Natalia Oreiro első kazettája és ugyanabban a tokban, amiben aznap, 2000 nyarán megvettem. Szinte el se hittem, hogy valaha meglesz, ugyanis évekkel korábban, mikor rajongtam az Esmeralda című sorozatért annak filmzenei kazettáját mindig meg akartam szerezni. Betelefonálós játékokban is részt vettem, hogy megnyerjem, de sosem jártam sikerrel. Később beletörődtem abba, hogy nem lesz meg sosem. Annyiban is maradt. Natalia Oreiro kazettáját viszont meg akartam szerezni. És sikerült. Azon a nyáron, 2000-ben rengeteget hallgattam. A Vad angyalban elhangzott zenék voltak benne. Csak egy kicsi, egykazettás magnóm volt, amelyet még 1997 karácsonyán kaptam a szüleimtől.

Akkoriban nem volt netem, sem szkennerem, sem pedig blogom, hogy ezt a történetet le tudjam írni. Természetesen később sokszor megírtam ezt a sztorit. 2000 nyarán indult útjára a latin zene iránti rajongásom. Nem is gondoltam volna, hogy ez a mánia, ez a szenvedély több lesz számomra. Nem számítottam arra akkoriban, hogy többféle latin zenei énekest fogok megismerni. Nem volt megjósolva előre.


Natalia Oreiro első albuma 1998-ban készült, de Magyarországon 2000-ben jelent meg. Kétféle változatban jelentették meg külföldön. Az egyiken rajta van a Vad angyal főcímdala remix változatban, amely egy 2001-es magyar kiadáson szerepel. Az 1998-as első album nagyon vidám, pörgős hangulatú. Tipikus nyári muzsika. Az akkori időszaknak megfelelő időben szereztem és szerettem meg ezt a kazettát.

Natalia Oreiro második albumát szintén 2000-ben vettem meg. A Vad angyal olyan nagy sikert ért el hazánkban hogy az énekesnő és egyben színésznő esélyt kapott arra, hogy a második lemezét, a Tu Venenót is kiadják nálunk. Emlékszem a sötét fürdőszobában voltam és hallottam a kiszűrődő reklámot, hogy Natalia Oreiro második lemeze már kapható CD-n és kazettán. 2000 ősze volt, már a másik iskolába jártam, ismételve a 6. osztályt. Péntek este szereztem tudomást az új albumról. Akkor volt már annyi zsebpénzem, hogy gond nélkül megvehessem a kazettát. Másnap, szombaton délelőtt elindultam az Europarkba (ma Shopmark). A 3-as metróra szálltam, ám útközben egy osztálytársammal futottam össze, aki a vonat másik szerelvényében ült. Átsietett hozzám az Ecseri útnál. Ez a srác sosem bántott szerencsére. Ő volt az osztály legrosszabb tanulója. Egy tölcséres Mcfreeze-re meghívott. Elkísért engem a Média Marktba. Natalia Oreiro új albuma CD-n és kazettán ott volt. A kazetták toronymagasságban álltak. Levettem egyet és 1990 Ft-ot fizettem érte. Akkor már nem volt jó a kismagnóm, de rendelkeztem már egy saját walkmannel, amit szintén az Europark Média Markt üzletében vettem még 4490 Ft-ért. Nagy luxuscikk volt annyi pénzért, mert egy különleges darabhoz jutottam hozzá. Tiszta hangzással, fejhallgatóval hallgattam a kazettáimat. Ezen a walkmanen jobb volt a hangzás és nagyon hangosan hallgattam a zenét! J Akkor már 3 zenei kazettám volt, mert 2000 szeptemberében az Ally Mcbeal sorozat filmzenei albumát is megvettem! J Érdekesség, hogy az is 1999 Ft-ba került a Harminckettesek terénél lévő boltban, ahol anno a Naty kazetta is kapható volt ugyanennyiért.

A Tu Veneno kazetta sajnos már nincs meg, mert elkunyerálták tőlem. Ezt mai napig bánom, mert engedtem magam. Ha meglenne, biztos megosztanám beszkennelve a borítóját. Ehelyett csak a CD füzet képeit tudom megmutatni.










2000 végén nagyon sokszor, szinte egymás után hallgattam meg a Tu venenót. Meglepő módon ez az album hangulatosabb és jobb volt, mint az első. Magával ragadott Natalia Oreiro másik zenei oldala is. Sokat hallgattam olyan éjszakákon, amikor keservesen sírtam, mert féltem a másnaptól, az iskolai terrortól amelyekben nap mint nap részem volt.

Volt idő, amikor évekig nem vettem elő az albumot, pedig CD-n megvolt már 2001-ben. Épp úgy, mint az első lemez. 2001-ben még nem volt CD lejátszó, de nagyon szerettem volna Natalia Oreiro mindkét albumát CD formátumban megszerezni. És nagy szerencsém volt, mert rövid ideig árulták Naty zenéjét. 2003-ban már nem nagyon láttam sehol. 2002. december 24-én lett meg itthon az első CD lejátszó.

Félve írtam meg ezt a cikket, mert nem akartam fájó emlékeket előhívni. De erőt vettem magamon és le akartam írni annak a régi időknek a szép oldalát, csak a jóra emlékezve. Néha a rossz is megjelent a soraimban, de igyekeztem úgy megfogalmazni az emlékezést, hogy ne viseljen meg.

Mostanában ahányszor édesapámmal elmegyek a Fővám téri csarnokba, az alagsorba érve megrohan egy emlék. Régen Walt Disney keménytáblás mesekönyvekre fájt a fogam. Volt néhány, amit szerettem volna megvenni, de szegény voltam. Nélkülöztünk a családommal. A Mars, Snikers és márkásabb csokikat meg tudtam venni. 99 Ft-ba került még anno. Nagyobb értékű, luxuscikkek megvétele még nehezebb volt. Vágytam egy mesekönyvre amit mindig szerettem nézegetni, lapozgatni a csarnok alagsorában. De nem vihettem haza, nem lehetett soha az enyém. A csarnok alagsora sok mindenben változott az óta, de a hangulatfények megmaradtak és persze az illat.











Az iskolában sokat csúfoltak amiatt, mert Vad angyal rajongó voltam. Régen lehetett kapni Summer gyümölcsös Pigna füzeteket, melyekbe újságból kivágott Vad angyalos dolgokat ragasztottam bele. Nővéremmel sokat jártunk a Lurdy moziba és akkor 99 Ft-ért szép Summer füzeteket vett. Egyetlen szórakozásom az volt, hogy amit lehetett összegyűjtöttem. 300 Ft körül lehetett kapni az Uniball zseléstollakat, melyekből vettem néhányat.

2001-ben az Aludj csak, én álmodom című film alapján telenovellát írtam Elbűvölő fúria címmel, melyben Natalia Oreiro és Salvador del Solar voltak a főhőseim. Épp most lett 23 éves az első kitalált TV csatornám, az egykori TV1. Azért neveztem el annak, mert a TV2-nek nem volt testvércsatornája, így megengedhettem magamnak, hogy legyen egy saját TV1 csatornám, ami a mai BENovelas. J Több részletet innentől már nem akarok leírni, mert az már személyes. Annyit megoszthatok még, hogy amikor az Uniball zseléstollakat vettem azok nagy értéknek számítottak. Egyszer fekete színben vettem mikor egy buszkiránduláson vásároltam egy papírboltban. Szüleim és baráti körei buszos kirándulásokon vettek részt és néha én is elmentem. Leginkább jégkrémeket vettem. Akkor ettem először Cornetto Tacos-t és vettem meg a fekete Uniball zseléstollat.




A kazetta belső borítója egy extra, fehér hátterű képpel, ami a CD füzetben nincs

2002-ben készült el Natalia harmadik albuma, a Turmalina, melyet 2003-ban jelentettek meg Magyarországon. Az Epizód magazinból értesültem róla. Kazettán vettem meg, mert még anno mikor már volt CD lejátszó, bizonyos lemezek nagyon drágák voltak. Natalia Oreiro Turmalinája aranyárban volt kapható. Kazettán vásároltam meg. Erős közepesnek ítéltem meg, mert teljesen másfajta hangulata volt az 1-2. albumhoz képest. 2003-ban mutatta be az MTV (M1) a Kachorra című sorozatot, amit sajnos nem tudtam végignézni, mert sajna a királyi, állami TV az esti sávot utólag megszüntette és átpakolta reggelre. Pont abba a sávba ahol a Maria ismétlése ment az RTL klubon. Normálisan akkor tudtam megnézni a Maria, la del Barriót (Maria). Ugyan az MTV később megismételte a Kachorrát, de sajnos utólag az is reggeli száműzetésbe került. Naty rajongói tüntettek is az MTV székháza előtt. J 17 voltam akkor, de nem vettem részt a tüntetésen.  

A Kachorra plakátja az Epizód magazinban

A Kachorra tetszett nekem, bár kissé szomorúnak találtam, mert Naty ebben egy gyilkossággal vádolt szökevényt játszik. Kachorra, az ártatlan szökevény címmel ment az MTV-n. A 150 részes sorozatot azóta nem ismételték meg, pedig szerettem volna megnézni! L Csak az ¼-ét láttam. L Mikor az esti órákban adták akkor mindig néztem. Jó kis esti program volt. Vacsora közben nézni a Kachorrát. J













               A CD változatban van egy spanyol nyelvű képregény. A kazettában nem volt benne. :(

A Turmalina 2004 karácsonyán lett meg nekem CD-n, bár akkorra már nem igazán hallgattam Natalia Oreirót. Annak ellenére sem, hogy akkor már discmanem volt. A későbbi években néha elővettem Naty albumait, előtte nem igazán mertem, mert féltem, hogy a múltam rossz időszakai fognak foglyul ejteni. Ez sajnos így jött össze, de végül óvakodva de újra hallgattam Naty-t. Főleg amikor a covid tombolt 2020-ban. Akkor ünnepeltem a zene évét.

Ugyan a STORY4-5 és más csatornák megismételték a Vad angyalt, nem bírtam már végignézni. A rossz emlékek végett! L Így vagyok sajna az Aladdinnal is.



Természetesen Natalia Oreiro is kapott egy értékelést és mind3 albuma emléklapban részesült. A 2001-es magyar kiadás szintén megvan CD-n és kazettán, de nagyon nem akarok velük foglalkozni, mert egyrészt válogatása az 1-2 lemeznek, melyekhez remixek is tartoznak. A Vad angyal zenéjének remix változata került értékelésre:

ALBUM CÍME:

ÉRDEMJEGY:

Natalia Oreiro (1998.)

4

Tu Veneno (2000.)

4

Turmalina (2002.)

3

A 2001-es magyar nyelvű kiadáson található Cambio dolor remix érdemjegye: 5 

EGYÉB ÉRTÉKELÉSEK:

ÉRDEMJEGY:

Zenei magatartás/Szorgalom

3

Összteljesítmény

4

Kiemelt album szerinti teljesítmény

4

Natalia Oreirónak volt egy negyedik lemeze, de azt szándékosan nem akarom értékelni, ugyanis számomra értékelhetetlen. Másfajta zenei stílust képviselt, ráadásul nem vettem meg. Természetesen ezt némileg belerakom az értékelésbe. Mivel nem nagyon zenél, és új lemezei már nincsenek így ezért döntöttem a közepes zenei magatartás és szorgalom mellett.

Hozzáteszem, hogy a Tu Venenón számos olyan dala van ami nagyon jót tett a háborgó lelkivilágomnak. Ilyen pl. a Si me vas a dar tu amor. Az Elbűvölő fúria második főcímdalának tartottam. Abból sem mutatnék részleteket, mert nagyon cikinek tartanám ezt bemutatni. J A külső szem csak nevetne ezen. Erre pedig nem vágyok. L

Nemrég megszereztem a 2001-ben megjelent Sorozatok évkönyvét, melyet anno nem tudtam sosem megszerezni, mert drágán árulták. Most egy antikváriumnak hála megvettem jó áron, használtan. Megosztanék pár oldalt belőle, amiben Natalia Oreiro van benne.








A Vad angyal mellett a Híresek és gazdagokat is nagyon szerettem, ami 2 évvel a Vad angyal előtt készült és az RTL klub adta le. Nagyon izgalmas argentin krimijellegű telenovella volt. Sajnos Nataliának nem volt nagy szerepe benne, pedig főszereplő volt. Olyan karaktert játszott, mint aki mellékszereplő lenne. Voltak részek, amikben nem is szerepelt! L 2006-ban vette meg az RTL klub a Sos mi vida (Te vagy az életem) című telenovellát, melyben Natalia Oreiro és Facundo Arana ismét főszerepet játszottak a Vad angyal után. Ez a sorozat annyira idétlen és bugyuta volt, hogy esélyt sem adtam neki. Nekem túl erőltetett volt. Visszagondolva, ha a Kachorrát nem az MTV veszi meg hanem a TV2 vagy az RTL klub akkor biztos előkerült volna az ismétlése. L Facundo Arana Yagója 2002-ben került a TV2-re és nagyon jó sorozatnak tartom! A STORY4-5 pedig sokszor elő is vette.

Jó volt kicsit nosztalgiázni e sorok írása közben. Mostanában ismét elővettem Naty albumait hogy újrahallgassam őket. A Turmalinát is meghallgattam, melyben az Alas de Libertad van rám nagy hatással. Mikor először hallottam sokat sírtam rajta, mert nagyon szomorú volt. A lelkem mélyen megérinti a szép és hangulatos zene. Főleg ha megható elemeket tartalmaz. A Turmalinával kissé mostohán bántam a hallgatás illetően. Mégis közepest adtam neki.

E M M A N U E L   O R T E G A 

2002-ben a TV2 műsorra tűzött egy fiatalokról szóló argentin sorozatot, melynek címe Enamorarte. Szeretni beindulásig volt a magyar címe. A főszereplője egy nagyon szép pasi, Emmanuel Ortega, aki egyben a sorozat főcímdalát is énekli. Kapott is esélyt arra, hogy a Presente Imperfecto című lemeze nálunk is megjelenjen. Sajnos csak egyetlen albumához tudtam hozzáférni. A Presente Imperfectóhoz. Érdekesség, hogy magyar kiadásban forgalmazták. A CD korongja fekete, míg az argentin kiadványé fehér. 


2002-ben szereztem meg kazettán a Presente Imperfectót, mert titkon nagyon rajongtam 16 éves kamaszként Emmanuel Ortegért. Sajnos a TV sorozatok magazin, amin rajta volt elveszett. L Beszkenneltem volna a cikkembe, ha meglenne. Ám azonban egy magyar nyelvű reklámképe mégis meglett, amikor az előszobai szekrény tetejéről számos régi újság került elő. Ezek nemrég archiválva lettek, köztük az Emmanuel Ortega lemez reklámja.

Az argentin színész és énekes hangja kissé furcsa volt számomra, ám zeneileg új kapukat nyitott meg előttem. Akkoriban Natalia Oreiro és Enrique Iglesias zenéjét ismertem csak. Emmanuel Ortega harmadikként lépett be a latin zenei világomba. Az ő kazettáját is rongyosra hallgattam. Mikor 2002-ben pszichiátriára kerültem akkor Emmanuel Ortega zenéje sok mindenben segített. Valósággal faltam a zenéjét. 2003-ban mikor már volt CD lejátszó akkor 1490 Ft-ért a régi Violin zenestúdióban megvettem a Presente Imperfectót CD-n. 









Aznap amikor a nővérem születésnapja volt és a családdal elmentünk egy különleges kínai étterembe ebédelni. Az Albert Flórián úton. J

Emmanuel Ortegának ugyan voltak másfajta lemezei is, mert az amazon.com-on láttam a többi borítóját, ám nem tudtam több albumát rendelni, így hamar a feledésbe merült az énekes zenéje, egészen 2008-ig, amikor egy latin zenei oldalról, a Solo Musicáról le nem töltöttem pár albumát. Teljesen másfajta zenéi voltak, ám akadt pár szám, ami nagyon tetszett, de a Presente Imperfectót nem tudták felülmúlni. Ez az album nagylemezzé nőtte ki magát nálam.

A Presente Imperfecto is kapott egy emléklapot. 4/5-ös értékeléssel teljesített! Csak önmagát az albumot értékeltem, mert a többit inkább hagytam. Natalia Oreiro mellé tökéletesen passzol a cikkemben, hiszen Emmanuel Ortega is sorozatszínész. Volt egy poszterem is, amit emlékszem féltve őrizgetve rejtegettem a szobámban. Volt egy régi íróasztalom, amelynek egy titkos rekeszében rejtegettem a titkaimat. J Kamaszként megélhettem néhány ilyen dolgot. Akkoriban csak kézzel fogható dolgaim voltak. Néha előveszem a Presente Imperfectót nosztalgiázás miatt. A Szeretni beindulásigot később az ÍRISZ TV ismételte, de azóta nem vették elő ezt a sorozatot sem. Az Epizód magazin új latin megasztárnak nevezte, bár több albumát Magyarország nem forgalmazta. Emmanuel Ortegánál is szerencsém volt abból a szempontból, hogy CD-n még meg tudtam szerezni a lemezét, mert később már ezt sem forgalmazták. Thalia zenéje is eltűnt idővel a boltok polcairól. Sajnos a magyarok nem igazán értékelték a latin zenét. Én igen, és 2004-től indult el a többi énekesek megismerése.

A cikkben található képekből nem mindegyik kerül be a magazinba, mert a lényeges CD füzetek és képek már ki vannak nyomtatva az emléklapokra és külön képek az emlékfüzetekben. A blogban viszont minden fontosabb kép megtalálható.

Natalia Oreiro és Emmanuel Ortega albumai nem jelentek meg színes bakelit lemezeken. Az emléklapokon csak rajzoltam egy képzeletbeli színes kiadást, milyen színben forgalmaznám őket. J

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.