2024. március 17., vasárnap

EGY ÚJABB LATIN ZENEI ÉV: A LATIN ZENE ÉVE 2024.

2014-ben volt legutóbb a Latin zene éve, melyet megünnepeltem annak ellenére, hogy nagyon nehéz időszakom-éltem. 10 évvel később úgy döntöttem, hogy idén, 2024-ben is lesz egy latin zenei év. Hogy miért is? A 2004-es esztendő történelmi esemény volt az életemben, ugyanis abban az évben kezdtem rendelni külföldről spanyol nyelvű lemezeket. Mikor anno megvolt a Music Store a Mamut 2. alagsorában egy hatalmas felfedezésre jutottam. Nővéremnek meg akartam rendelni A szerelem hálójában (You we got mail) filmzenéjét CD-n. Sikerült. Miután leadtam a rendelést eszembe jutott az amazon.com, ahol már nagyban kerestem a Romanticán futott telenovellák zenéjét. Ahányszor néztem egy telenovellát akkor a vége főcímben le volt írva, ki énekli az adott sorozat zenéjét. Benne volt a dalcím is. Leírtam magamnak egy papírra, és az amazon.com-on megkerestem annak az énekesnek a lemezét, amin a főcímzene van. Kiadta az album címét is. Nagyjából behatároltam az évszámot is. A Music Store-t visszahívtam és megkérdeztem van e lehetőség Ricardo Montaner lemezt venni. Mondták, hogy igen. Nagyon megörültem neki és rákérdeztem mennyibe kerül. 5 és 6 ezer közötti árat mondtak. Rögtön a Sueno Repetido című albumot választottam ki. Miután megrendeltem azt is, már nagyon boldog lettem, hisz az USA-ból származik. 2 hetet kellett várnom és csak 4590 Ft-ba került a lemez. Mikor telefonáltak, hogy megérkezett az import hátamra vettem a homokszínű sporttáskám, ami egy kicsi hátizsák volt és útnak indultam a Mamut 2-be. Hevesen vert a szívem, amikor leértem a Music Store-ba. Akkoriban máshol volt a bolt. Mikor bementem és elmondtam, hogy a lemezemért jöttem egy fiatal srác, kinek copfos volt a haja hátrament egy szobába és kihozott egy műanyag ládát, amiben rengeteg lemez volt. Köztük a Ricardo Montaner: Sueno Repetido című album. Alig hittem a szememnek, amikor élőben láttam a CD tokját! Szépen be volt fóliázva. A CD tokon címkefelhő is volt az album címével, mert USA import volt. Remegő kezekkel fizettem ki a lemez árát és alig vártam, hogy végre az enyém legyen! Megláttam a pénztárnál, a telefont tartó Mickey egér mellett egy CD kartontokos tárolót, ahol különböző színben és designban árultak kartontokot. Vásároltam egy aranyozott papírkartonos tartót, amibe a lemezt betette a kedves pénztárosnő, majd elővett egy Music Store-os zacskót is belerakta. Mellé a blokkot is. 17 és fél éves voltam és aznap volt életem egyik legszebb napja! Úgy örültem a lemezemnek! Csak itthon mertem kivenni a zacskóból, mert féltem, hogy elhagyom. Egy ideig a kezemben volt a zacsi, aztán belehelyeztem óvatosan a tatyómba.

Ricardo Montaner: Sueno Repetido című albumán hallható az Amantes de luna llena (A telihold szerelmesei/Csábítás) mindkét főcímzenéje. Ezek a La clave del amor és a Cada cuén con cada cual. Boldog voltam. Mikor hazaérkeztem óvatosan kivettem a CD-t és pár percig ismerkedtem vele. Levettem a celofános fóliát és a címkefelhőt. Miután kinyitottam a tokot a CD-t beraktam a lejátszóba. Elkezdtem hallgatni és annyira magával ragadott! Hatalmas élmény volt egy USA CD-t tartani a kezemben. Nemcsak azért mert amerikai volt, hanem mert az első Ricardo Montaner lemez, amit megvásároltam.

A CD füzetben is remek képek voltak. Nem telt el sok idő, megvásároltam hónapokkal később a második Montaner lemezt, az 1997-es Es Así-t, mert abban az időben az Életem asszonya (La mujer de mi vida) utolsó ismétlése tartott. Az Es Así-n van rajta a telenovella főcímzenéje. Ráadásul a Destino de mujer című sorozat betétdala is, ami a TVE-n futott Vadmacska (Gata Salvaje) után ment a spanyol TV-n. Hamar rászoktam az USA-ból történő CD-s rendelésekre. Ezeket a lemezeket sajnos egyik hazai bolt sem forgalmazta. 2000-től 2003-ig Natalia Oreiro, Thalia, Enrique Iglesias és Emmanuel Ortega-t árultak. Az utóbbinak csak az egyik lemezét. Sajnos hamar kifutottak a latin zenei énekesek a magyar üzletekből. A magyarok nem tartottak rá igényt. Elég szomorú és tragédia! 2004-ben, ha úgy vesszük önellátó lettem azzal, hogy megrendeltem mindazokat, amik érdekeltek. Szintén ebben az évben megvettem Alejandro Fernández: Entre Tus Brazos című albumát és 2004 végén az akkor újdonságnak számított lemezét, A Corazón Abiertót ami 2 lemezes deluxe kiadvány volt. Egy CD és egy dvd volt a tokban.

2004-ben az import CD-k mellett közelebbről is megismertem Phil Collins zenei világát. Hatalmas év volt a latin zene tekintetében, hisz megismertem új énekeseket. Nemcsak a latinosok közül. Ricardo Montaner dallamait már 2000-ben a Romanticán hallottam, ám ott csak részleteket lehetett hallani, hisz telenovellák főcímeiben volt akkor elérhető. Alejandro Fernández A szerelem varázsa (Hechizo de amor) és az Angelica (Angelica Pecado) zenéjét énekelte. Ezért vettem meg akkor először az Entre Tus Brazost, mivel ez a két főcímdal rajta van a CD-n. 2003-ban ment az Angelica, de csak a 60. részig vetítette az M2. A szerelem varázsa ismétlése 2003. szeptember 1-től ment. Az Amikor az enyém leszel (Cuando seas mía) és a Rebeca zenéit tartalmazó CD-ket is sikerült megrendelnem a Music Store-ból. Az előbbi betétdalát a Sin Bandera duó adta elő és így tudtam beszerezni a CD-t. J Ekkor ismertem meg a zenéjüket. A Rebecának külön filmzenéje volt! 2004 őszére a Music Store ugyan az alagsorban maradt, de a mozgólépcsővel szemben, a Média Markt mellé költözött. Rovarirtószagú volt a bolt és akkor vettem meg Gilberto Santa Rosa: Romántico című albumát, melyen az Igazi nő (Toda mujer) zenéje volt hallható. A 2004-es évet akkor Alejandro Fernández új albumával és egy Marco Antonio Solis lemezzel zártam. Az utóbbin a Sebzett szívek (Siempre te amaré) eredeti főcímdala, a Sigue sin mi hallható. Eleinte nem igazán jött be a lemez, de aztán „összebarátkoztunk”.

Sok éven át Ricardo Montaner: Sueno repetido című albumát az aranyozott kartontokban tároltam, mint egy mesés ékszert. Mikor beköltöztem a jelenlegi szobámba és elkezdtem az átrendezést akkor a többi CD-m mellé tettem. A kartontok ma is megvan. Vigyáztam rá, ám az évek porai nem kímélték. A Montaner műanyag tokja eredeti. Nem kellett cserélnem az évek során. Ha jobban belegondolok lehettek volna több CD-im is, de nem tudtam mindent megvenni abban az időben. Voltak olyan albumok, amelyeket a Music Store nem tudott behozni nekem. Mikor megtudtam 2004 végén hogy a Vadmacska (Gata Salvaje) a Viasat3-on lesz, a zenéjét tartalmazó Pablo Montero lemezt év végén megrendeltem és 2005 elején már át is vettem a boltban. J Ez volt a Pidemelo Todo című album. J A legjobb Pablo Montero lemez! Neki is hasonló stílusa van, mint Alejandro Fernándeznek. Kétféle zenei stílust képviselnek. Egyik a latin pop, a másik a mexikói népzene, melyet rancherának hívtam sokáig. J

Én, mint magyar latin zenekedvelő fontosnak tartom, hogy ez a különleges műfaj Magyarországon is ismert legyen. Mikor benne voltam az Esély és a Libretto című műsorban nagy hangsúlyt fektettem a latin zene reklámozására. Komka Péter, Koncz Dezső és Csoszó Gabriella fotósok is lefényképeztek a lemezekkel.

A latin zene reklámozása csak kis mértékben sikerült sajnos, így aztán a cikkezések mellett a youtube csatornámon mutattam be az aktuális újdonságokat és beszéltem a korábban vásárolt kedvenceimről. Ahányszor nagyobb eseményre megyek el, amikor kiállítják az egyik, vagy annál több fotóm mindig beszélek a spanyol zenevilág iránti szenvedélyemről. A BENovelas magazinjaimból is viszek 1-2 lapszámot megmutatás céljából.

Más idők voltak. Most a jelen van, holnap pedig a jövő. Idén is tervezek csináltatni új latin zenei pólókat. Kicsit nehéz lesz a dolgom, mert az elmúlt 10 évben sokféle megjelent. Figyelni kell arra, hogy mikből mennyi kép kerüljön fotómontázsként a pólóra, mert irdatlanul sok van! Még az is megfordult a fejemben, hogy 2 pólót fogok készíttetni. J A 2014-es máig megvan, de sajna kihíztam. L Nem dobtam ki, mert (mű)emlék.

Az idei latin zene éves plakátsorozatot nehezen, de elkészítettem. Csináltam képmontázsos fotókat az új ágyamon, ill. a gyömrői színházat is felhasználtam helyszínként. Igazi zenei vegyes finomságokból állítottam össze a montázst. Miközben a CD-ket, bakelit lemezeket és egyéb képeket rendezgettem néha elszomorodtam. Azokra a CD-kre gondoltam, melyeket nem volt szerencsém megvenni. Itt lett volna a helyük nálam, a világomban. Nagyon sok albumot nem tudtam megvásárolni. Főleg az USA katalógus megszűnése miatt. L Lemaradtam Sin Bandera új lemezéről, Ricardo Montaner, Alejandro Fernández kimaradt albumairól. Legalább 20 olyan lemez nincs meg, melyeket akár anno meg is vehettem volna. De hát annak idején kevesebb volt a pénzem és nem tudtam mindent beszerezni.

A BENovelas magazinomban, a blogomban és a weblapomon is megosztom azokat a képeket, melyeken a latin zenei albumok legjobbjait gyűjtöttem össze. Sajnos nem mindegyiket helyeztem ki. A mennyiségre is ügyelnem kellett. A lényeget akartam kiemelni és összefoglalni az elmúlt 20 év legjobbjait. Nem éppen tökéletes munka, de szívből készítettem. Külön videót is csináltam, melyben egy visszatekintőt is írtam. Itt viszont fatális hibát követtem el, mert az első spanyol zenei CD-m 2001-ben vettem meg és nem 2002-ben! Itt a cikkben javítom a hibát. A videós anyagot megkönnyeztem, annyira meghatott. Alejandro Sanz egyik maqueta dalát használtam fel, a Para Que Me Quieras-t. Az El alma al aire 20. évfordulós doboz deluxe változatából választottam ki ezt a hangulatos és elmerengő dalt. Az album betűtípusát is felhasználtam a visszatekintő írásához.

A plakátokat eredeti, nagy méretben nyomtatom ki A/4-es formában. Az egyik fekete-fehér lesz, ugyanis a Barcelonás zeneboltos blokkokat is megosztottam benne. Elszállt azok felett is az idő. A fotómontázsok színesben, normál méretben láthatók.

Emtec kazettára másoltam át az első USA CD-ket, mert 2004 karácsonyáig csak kétkazettás magnóm és a walkman-em volt még a kisszobámban. A CD-ket napközben hallgattam a nővérem szobájában, ahol most én lakok. Az Emtec kazetták 179 Ft-ba kerültek. A Westend Média Markt üzletében vásároltam őket nagyobb mennyiségben. A Music Store-os matricák a belső papírra kerültek. Sajnos kissé elsárgultak 20 év alatt. :( :) 








































Itthoni montázsok 






Montázsok a gyömrői színházban




Poszterplakátok




Blokkok Barcelonából :) Ezeket vettem! :) 


A 2014-es latin zenei év plakátjai

A cikknek természetesen lesz még folytatása, hiszen a 2024-es a latin zenéről szól. Áprilisban tervezem hivatalosan megnyitni ezt az évet, mert sok minden jelent meg idén és időt akartam hagyni a további újdonságoknak. Március végén jelenik meg az Il Volo vadonatúj lemeze Ad Astra címmel, melyről már csak áprilisban fogok tudni írni, hisz jóval a lapzárta után fog megjelenni.

Magamban vagyok. Azért szagolgatom a lemezeket, mert jó az illatuk. J A CD füzeteknek van, hogy frissen festett falak illata jut eszembe. Ez főleg az új megjelent CD-knél van. Az Alejandro Sanz: El alma al aire dobozban lévő nagyfüzetnek olyan az illata, mint a régi olvasókönyvemnek. J

Nyáron és télen tervezek még nagyobb volumenű latin zenés cikkeket, ugyanis lesznek emlékhelyek, ahova el szeretnék menni, ill. beleéléses alkalmakat is tervezek. Év végén, szilveszterkor lesz egy évzáró „buli” amikor is egy szilveszteri online koncerttel zárom majd le az idei latin zene évét. Most egyelőre ennyi, folytatás később. J

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.