2024. március 23., szombat

A LATIN ZENE ÉVE 2024.: ENRIQUE IGLESIAS

Készítettem egy latin zenei énekesekkel kapcsolatos beosztási rendet, amely arról szól, hogy márciustól minden hónapban egy énekessel fogok foglalkozni és röviden írni róla. Kiválasztom azokat az albumokat, amelyek nagyon sokat jelentenek nekem és készítek hozzájuk egy emléklapot is. A BENovelas magazinom előző oldalán található a részletes leírás, de a blogomban itt alul olvasható.

Úgy döntöttem, hogy Enrique Iglesiassal kezdem az idei latin zene évét. Eredetileg Natalia Oreiróval indult 2000-ben a latin zenei rajongásom, azonban Naty-t áprilisra tettem át Emmanuel Ortegával együtt. Enrique Iglesias volt az-az énekes, aki mérföldkőnek számított nálam a latin zenehallgatás történetében. 2000. december végén szereztem meg az 1999-es Cosas del amor című albumát kazettán. 1990 Ft-ba került az Europark (ma Shopmark) Média Markt üzletében. Abban az időben ritkán lehetett kapni kazettán, mert szinte mindenhol csak CD-n árulták. A Cosas del amor volt az első Enrique Iglesias album, ami nagy hatással volt rám. A TV2-n sokszor reklámozták, mert akkoriban ment az Esperanza (Nunca te olvidaré) című sorozat premierként. Engem nagyon magával ragadott a zenéje és ezért vettem meg a Cosas del amort, ami egyébként egy telenovella címe és főcímdala is. J Érdekesség még, hogy a Romanticán szintén 2000-ben futott A nők világa (El pais de las mujeres) című venezuelai sorozat, aminek főcímdala volt a Ruleta Rusa, ill. végefőcímdalként az Esperanza. J Enrique Iglesias: Cosas del amor albuma valóságos telenovellás főcímzenékkel teli kazetta volt, melyet 2002-ben CD-n is meg tudtam venni. Van egy eredeti kiadása, más borítóval, de az nem tartalmazza a Bailamost, mely abban az időben nagy sláger volt. A Cosas del amor kazetta sokat segített abban, hogy elviseljem az akkori nehézségeimet. Mikor 2001-ben a Vadaskert kórházban megkaptam az első aspergeres diagnózisom akkor egy hetet bejárósként hétfőtől-péntekig reggel 9-től délután 16:00-ig ott kellett legyek. A walkmanemmel nemcsak Enriquét, de Zámbó Jimmyt és a 2000-es Charlie angyalai (Charlie’s Angels) filmzenéjét is hallgattam. Alig vártam, hogy hazaérjek. Itthon, az egykori szobám sötétjében voltam. 2x egymás után is meghallgattam a Cosas del amort. Volt amikor segített elaludni és megnyugtatni.




















2001 tavaszán vásároltam meg a szürke színű Enrique albumot, amely szintén 1999-es. Ugyanúgy rongyosra hallgattam, mint a Cosas del amort. Olyannyira hogy el is szakadt a kazetta, melynek fekete színű volt a szalagja. L Később meglett ismét. Amikor a depresszióm 2001 húsvétjára kicsúcsosodott az Enrique album nagyon sokat segített abban, hogy a nehéz tüneteket enyhítse.  









Kb. 1 évvel később vettem meg a 2001-es Escape című albumot, amelyet 2002 kora tavaszán vásároltam meg. Enrique Iglesias pörgősebb lett stílusilag, de rengeteg jó számot tartalmazott a kazettája. 







Ugyanebben az évben 2699 Ft-os áron vettem meg a Quizás című albumát, amelyet szintén agyonhallgattam és ugyanolyan fekete volt a szalagja, mint az 1999-es Enrique-nek. 2002 őszén kezdtem kilábalni az első idegösszeomlásomból és a Quizás nagy segítségemre volt. Épp úgy, mint Eros Ramazzotti: Dove c’e musica kazettája, melyet szintén 2002-ben vettem meg.










Újabb 1 év múlva, 2003. december 5-én péntek kora este, amikor a TV2 elindította A betolakodó (La Intrusa) című sorozatát, az első rész elején nem itthon voltam, hanem a nővéremmel az Europarkban vásároltam. Akkor 3190 Ft-os áron jutottam hozzá Enrique Iglesias: 7. című albumához, ami abban az időben új lemeznek számított. Kazettán is árulták, de már CD-n kaptam meg a tesómtól. 












Érdekes, kicsit más jellegű volt, mint a többi Enrique Iglesias album, de aztán 2003 karácsonya előtt és közben szintén sokszor meghallgattam. 2004 elejéig nagy Enrique Iglesias rajongó voltam, de aztán jöttek a többiek, a többi énekes és egyre több előadót ismertem meg. Enrique Iglesias egyike azon énekesek közül, akit sajnos háttérbe helyeztem, mert akkoriban Phil Collins, Celine Dion, Whitney Houston és Cher albumait is hallgatgattam. És természetesen 2004 nyarán lett meg az első Ricardo Montaner és Alejandro Fernández albumom, amelyek USA kiadások voltak.

A 2004-es év nagyon intenzív volt latin zenei énekesek megismerésében. Enrique Iglesias 1999-es szürke lemezét a 18. születésnapomra megkaptam és akkor egy ideig ismét hallgattam Enriquét. Szintén ebben az évben lett meg CD-n a 2002-es Quizás. Teltek az évek és legközelebb csak 2009-ben tértem vissza az énekes zenei világába. Ekkor jutottam hozzá a 2007-es Insomniac című albumához CD-n, amelyet olcsón vásároltam meg. Ezen az albumon Enrique már modernebb stílust képviselt, melyet 2010-ben egy hasonló lemez, az Euphoria követett. Ezt meg is kaptam karácsonyra 2012-ben. A többi Enrique Iglesias album már nem tetszett, mert az énekes egyre távolabb került attól a zenei stílustól melyet nagyon szerettem és nagy hatást gyakorolt rám.

2014-ben a Sex&Love jelent meg, majd 2021-ben az El Final, vol. 1. lemeze. Most március végén dobják piacra a Vol. 2-t, ami Enrique utolsó albuma lesz. Az utolsó lemezeket nem vagyok hajlandó megvenni, mert nem tetszik a stílusa.

Kiválasztottam 6 albumát Enrique Iglesiasnak, amelyek külön kaptak egy értékelő emléklapot. Mindegyik album kapott egy osztályzatot. A lemezek dalai a spanyol címük mellett kaptak egy magyar címet is. Dalonként is jegyet adtam a számoknak. A BENovelas magazinban mind 7 emléklap bekerül. Ebből a 7-ből 1 db lap egy képzeletbeli vinyl kiadásnak rajzait tartalmazza bevezetőként. A blogomban e cikkszakasz alá kerülnek a beszkennelt változat lapjai.








Az 5-ös osztályzatot kapott számok a kiemelt kedvenceim Enrique Iglesiastól! A 12 albumból összesen 6 lemez került értékelésre, akik kiérdemelték az emléklapot:

ALBUM CÍME:

ÉRDEMJEGY:

Enrique Iglesias (1995.)

4/5

Cosas del amor (1999.)

4/5

Enrique (1999.)

4

Escape (2001.)

4

Quizás (2002.)

4

7 (2003.)

4


KIMARADT ALBUMOK SIKERSZÁMAI:

ÉRDEMJEGY:

Enamorando por primera vez (Vivír, 1997.)

4

Al Despertar (Vivír, 1997.)

4

Revolución (Vivír, 1997.)

4

Ring my bells

(Insomniac, 2007.)

3/4

On top of you

(Insomniac, 2007.)

5

I like it (Euphoria, 2010.)

4

Ayer (Euphoria, 2010.)

5

Cuando me enamoro

(Euphoria, 2010.)

5

Bailando (Sex&Love, 2014.)

4

El Perdedor (Sex&Love, 2014.)

(con Marco Antonio Solis

4/5

Az értékelőlap márciusi részét leosztályoztam. Természetesen nemcsak az albumokat és a számokat értékeltem, de Enrique Iglesias zenei pályafutását is.

EGYÉB ÉRTÉKELÉSEK:

ÉRDEMJEGY:

Zenei magatartás/Szorgalom

2/3

Összteljesítmény

3

Kiemelt album szerinti teljesítmény

4

Az értékeléseknél figyelembe vettem Enrique Iglesias első albumait és a 90-es évek latin zenei hangulatát, amikor ez a csodás zenei korszak nagyban virágzott. A márciusban megjelenő utolsó albummal együtt összesen 12 lemeze jelent meg az énekesnek. A 12-ből összesen 9-et vettem meg CD-n, köztük 4-et kazettán is. A 12 albumból 6-ot választottam ki az értékeléshez, melyet egy erős négyessel zártam! Enrique Iglesias összesen kiadott lemezeiből a többsége tetszik, ezért kap közepes osztályzatot, mivel sajnos az utolsó 3 albuma számomra értékelhetetlen. A 2/3-os zenei magatartás és szorgalom azért volt szükséges, mert Enrique Iglesias véleményem szerint hátat fordított a latin zenei gyökereinek, és ráadásul nemcsak teljesen más zenei stílusra tért át, hanem több lemezt már nem ad ki. Ezért ezt 2/3-os jeggyel értékelem.

Enrique Iglesias 1995-ös lemezét jóval később, 2012-ben vettem meg a CD pincében. Az albumot ismertem már 2001-ből, amikor az egykori Violin zenestúdióban belehallgattam. Csak sajna kazettán nem lehetett megvenni, mert csak CD-n árulták. Ha csak évekkel később, de csak meglett Enrique legelső albuma, mely egy 2002-es újrakiadás. J





Enrique Iglesias külön sikerdalai is értékelést érdemeltek. Az El Perdedor című szám nemcsak a Lo que la vida me robo (Szerelem zálogba) betétzenéje, de kicsit nosztalgikus érzést nyújt, hisz a régi Enrique Iglesias stílus köszön vissza ebben a számban. Véleményem szerint Enrique Iglesias meghagyhatta volt a klasszikus latin zenei oldalát, hogy gondoljon azokra rajongókra, kik ezt az oldalát szerették. Az énekes azonban teljesen más zenei utat választott. És azzal hogy befejezi az új albumainak készítését, ezzel lezárul egy korszak. Mindörökre. Én továbbra is hallgatni fogok Enrique Iglesiast, de csak azokból, amelyek nekem megvannak, és amiket szeretek.




Részletek a 2019-es zenei könyvemből

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.