2021. szeptember 12., vasárnap

EGY (KOR)SZAK VÉGE

Ha a koronavírus nem lett volna, már tavaly megünneplem a zene évét, amelynek 20. évfordulója 2020-ban volt. 2000-ben történt ugyanis az, hogy megvettem az első zenei kazettám, Natalia Oreiro első albumát, majd onnantól kezdve számos kazettát vásároltam. Az első CD-t pedig 2001-ben vettem meg.

A 35. születésnapom előtt egy nappal, 2021. szeptember 10-én rendeztem meg a zene éve zárónapját, amelyet a Bikás parki Café Montázs kávézóban szerveztem meg. István és Attila barátom vett részt az eseményen. Énekeltem. Kedvenc dalaimból hatot magyar nyelven adtam elő 2x is. Az alkalomra plakátot csináltam, nasival is készültem. Úgy volt, hogy mások is eljönnek, de nem így lett. Így hárman is jól elvoltunk és ennek az estének alkalmából egy újabb BENovelas különszámot készítettem, amelyben a 6 számnak a dalszövegét raktam bele képekkel, majd a blue tooth lejátszóm segítségével egy csomó számomra nosztalgikus dalt hallgattunk meg.









A koncertemet egy megírt beszéddel nyitottam meg, majd belekezdtem az éneklésbe. Lámpalázas voltam. Mindig is előfordult ez velem. Mint amikor a zeneiskolába jártam és kórusban kellett fellépni. Rendelkezek valamilyen szinten egy zenei múlttal. Zeneiskolába jártam, ahol nagyok voltak az elvárások. Arany minősítésem volt, mint szép szoprán hangom volt. Harmadik osztályos koromtól kezdve karénekre is jártam az Aprók karában egészen ötödik osztályig. Felsőben már a Zingarelli gyermekkar tagja voltam. 3-4 fellépésünk is volt egy tanévben. 1998-ban Erdélyben is volt egy megmérettetésem. Magyarországon minden évben felléptem a Mátyás templomban karácsony előtt. Csak 1999-ben volt egy kivétel, amikor a Pesti Vígadóban történt a fellépés. Nyári szünet előtt pedig a Zeneakadémián léptem fel a kórussal minden év végén. 2000-ben, mikor megbuktattak abbamaradt az énekkaros pályafutásom és az utolsó iskolai fellépés a másik általános iskolában 2000 késő őszén történt. Az iskolai könyvtárban rendeztek egy énekversenyt. 2001-ben sajnos olyan súlyos torokgyulladásom volt, hogy azóta a hangom már nem a régi. Kicsit károsodott és amennyi maradt belőle azt „felhasználtam”. 2014-ben énekeltem újból a korábbi barátaimnak, aztán pár éves szünet után ismét úgy döntöttem, hogy a kedvenc dalaimat, ha nem is mindegyiket tudom, de eléneklem magyarul. Ehhez nagyon fontos hibátlanul eldúdolni a dalt, majd ezáltal már képbe kerülünk a ritmusával. Így könnyebb lesz megfelelő magyar szöveget „ráfektetni”. Olyan ez, mint egy vágányfektetés, vagy a sínekre ráhelyezni a metrót. Minden kedvenc dalom hallgatásakor elképzelek egy helyzetet, egy képet és ezt a gondolatot írom le magyarul a dalra. Egy adott szám eredeti szövege persze más, én az instrumentális változathoz írom a saját szövegem. És nagyon fontos kiemelnem, hogy a ritmusnak a helyén kell lenni, máskülönben kisiklás következik be. Sokszor nem mindig találom el a megfelelő szöveget, ezért a szövegíráskor bizonyos soroknál a szótövet hagyom benne a sor végére, de van olyan sor, amikor a toldalék sokat segít. Ha minél többször próbáljuk el a szöveget, akkor gyerekjáték lesz később. Vannak dalok, amelyek annyira gyorsak, hogy a tempót nem tudom követni. Alejandro Sanz: Más című albuma megvan instrumentálisan. Egyelőre csak egyet tudtam feldolgozni magyarul, mivel az album magyarosítása elég nehéz munka és ez nagy kihívást jelent számomra.  

István barátommal a koncertem előtt feljöttünk hozzám. Ettünk hamburgert, amelyet édesanyám készített, majd spanyol csirkét ettünk, melyet még előző este csináltam. Nagyon jól sikerült.



Az ebédet Vienettával zártuk, majd elindultunk itthonról. Az Allee-ban akartam venni egy mini tortácskát, de kiderült, hogy nincs olyan, amit szerettem volna. Betértünk Istvánnal a Lush-ba, ahol Sikolyos terméket láttam. J Vettem volna, ha nem árulják ennyire drágán. Kicsit zavart a súly, amit cipeltem, meg néhány fontos szuvenírt is magammal vittem az ünneplés helyszínére, hisz mégis egy fontos évfordulót ünnepeltem. 5 órára 10 ezerbe kerül a hely, de le lehet fogyasztani a szobabérlést. Újfajta üdítőitalokat kóstoltam, de az egyik gyógynövényes volt, aminek íze a borra emlékeztet. Sajnos 20:00-kor zártak, előtte elpakoltunk és miután Attila hazament Istvánnal megbeszéltem, hogy elmegyünk 3-as metrózni a déli szakaszon. Előtte azonban felugrottunk haza lepakolni, mert nem akartam a közel 40 ezer Ft értékű dolgaimat magammal cipelni. Miután lecuccoltam Istvánnal épp hogy elértük a 2M villamost, majd a Nagyvárad térre mentünk. Mindkét vágányon jár a 3-as metró, de a peron mögötti falburkolat csupasz. Készítettünk fotókat a felújított állomásokon. Szinte alig voltak! Volt, amikor teljesen egyedül mászkáltunk a komfortos, fényárban úszó megállókban.


Nem tudok továbbra sem betelni a felújított 3-as metró déli szakaszával. Lépkedtem az állomásokon, ültem az új, de hideg kőpadon és annyira másnak láttam mindent. „Amikor a sötétség és a fények találkoznak, valami megvilágosodik. Én pedig csak várok. Várok a csodára. Olyan vagyok, mint egy szellem, aki csak árnyéka önmagának. Más, mint aki régen volt. Megváltozik minden. A környezet, az emberek. Az emlékek, emlékek maradnak. Máshova tartozom. Csak tudnám merre és hova kellene mennem.































Tényleg hova tartozom én egyáltalán? Hogy éltem túl a csernobili sugárzást, miközben 1986-ban szinte rengeteg nő elvetélt? 1986-ban születtem. Szeptember 11-én, amikor a likvidátorok az erőmű romos tetejét tisztították. Georgina szerint Istennek tervei voltak velem.

Visszafelé elkísértem Istvánt a Nagyvárad téren álló metrópótlóra, majd épp, hogy elértem a villamost, ami hazavitt. Másnap a családommal ünnepeltem meg a születésnapom, amely nagyon jól sikerült. Ország tortával, mégpedig a kedvencemmel, az idei Beszterce rózsájával. 16 szeletesben árulták csak, mert azért nem lehetett 8-asat kérni, mivel ennek a tortának elkészítése olyan, mint egy puzzle. Gondolom a rétegek miatt. 16 szeletes helyett másképpen lett megoldva az egész, mert 16 szeletes túl sok lett volna. Olyan alakú volt az idei tortám, mint a 2007-es. Levél alakú. J Csak az csokis volt. 21 éves voltam akkor.







Lett egy kézi asztali porszívóm, amely jól jött, mert sajnos hiába takarítok sokat a szobámban, a por folyton visszatér. Nagyon szép zenei ajándéktasakot kaptam hozzá, amely az ablakom feletti kilincsre lesz ráakasztva. Rendeltem magamnak egy Michael Myers maszkot, de az a napokban érkezik meg. J Arról külön cikket tervezek írni. Nagyon jól esett a gyerekek jelenléte is. Nagyon szeretek velük lenni. Lujzim és Gömbim adták oda az ajándékokat. Egy valami szomorított el. Laci hiánya. Sajnos a barátságát elvesztettem és szerettem volna, ha visszatér az életembe. Ő nem tudja, hogy mindennap gondolok rá. Sosem lehet őt elfelejteni. Bárhol is van, mindig gondolok rá.

Amikor ezt az összefoglaló cikket írom, már 35 éves vagyok, és elmúlt a szülinapom. Ijesztő ennyi idősnek lenni. Az arcomon nem látszik a korom. Fiatalabbnak tűnök. Hamarosan megyek spanyol tanfolyamra. Nagyon boldog vagyok emiatt! Visszatérek a suliba. 15 hetes tanfolyam lesz, heti 2 alkalommal. Izgatott vagyok, vajon milyen lesz. Újabb szakaszba lép az életem. Örülök neki, mert ez is egy fény az alagút végén. Visszatérve a Café Montázsos alkalomra Attila barátom mentette meg az estét és hálával tartozom neki. Mert Istvánra eleve számíthattam. A családi szülinap mellett olyan baráti születésnapi bulira is vágytam, ahol nem számít az ajándék, hanem hogy jól érezzük magunkat. Egy egész életen át tartó baráti társaság lenne, ahova Istvánt is beinvitálnám. Mehessenek a kedvenc zenéim, elfeledhessek minden aktuális bajt. Úgy vágyom arra, hogy legyen pl. egy őszinte, megbízható pasi az életemben, aki olyannak fogad el, amilyen vagyok. Aki az autizmusomat kezelni tudja, akitől nem kell tartanom. Aki nyitott lenne a világomra. És akit beengedhetek könnyű szívvel az életembe. Voltam már szerelmes, de a szívem szilánkosra törték. Ha a politika nem lenne ennyire elkorcsosult, és nem lenne az autizmusom okozta gátlások akkor több esélyem lenne. Néha úgy nyilvánulok meg, hogy butának tarthatnak egyesek, ezáltal kellemetlen helyzetekbe kerülök. Az érzéseimet pedig nem akarom szégyellni, mert nem szabad! Az emberi kegyetlenség sajnos végtelen és nem akarok az olyan típusúak kategóriájába tartozni.

Vannak dolgok, melyeket jobb nem megosztani a neten, hisz nem szeretnék céltábla lenni. 35 lettem, véget ért a zene éve, de legközelebb, 9 év múlva 2030-ban már más volumenű módon történik majd a megemlékezés. A zene éve hivatalosan véget ért, elkezdődik Halloweenre való készülődés. A Halloween 2021. október 30-tól november 1-ig fog tartani.  

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.