2020. július 17., péntek

DVD KRITIKA: EROS RAMAZZOTTI: STILELIBERO KONCERTES DVD


Egy nem mindennapi zenei ritkasághoz jutottam hozzá. A vaterán rátaláltam egy hirdetésre ahol a 2001-es Eros Ramazzotti: Stilelibero zenei koncertes dvd-jét árulták 1900 Ft-os áron. Gondoltam lecsapok rá, mert nagyon vágytam rá. Már rég nincs kereskedelmi forgalomban. Ezért ereklyének számít.

A koncertanyag mindösszesen 60 perces volt, de a dvd extráiban benne volt néhány videóklip és extra koncertes felvétel. A majdnem 20 éves előadáson látszott Ramazzottin, mennyire fiatal volt és maga a kép minőség is a kornak megfelelő. Azt nagyon keveselltem, hogy ennyire rövid volt a koncert, de véleményem szerint nem a teljes anyag került rá a dvd-re, ugyanis amikor az extrák között böngésztem voltak részletek más dalokból is, amely talán a koncerthez köthetőek. Kicsit nem értettem a kiadás lényegét. Mindezektől függetlenül nagyon tetszett az előadás. Nagyban a Stilelibero album dalait adta elő Eros.

















Videóklipek
A Fuoco nel Fuoco, Piú che poi és a Lombra del gigante videóklipjei is rajta voltak a dvd-n. Nemcsak olaszul, de spanyol nyelven is. A Piú che poihoz nem készült sajnos spanyol változat.








A youtubeon ugyan fent vannak ezek a klipek, de dvd-n sokkal jobb volt nézni és látni a képeket. Jobb volt a minőség.

Stilelibero
2002-ben vettem meg kazettán a Stilelibero című albumát, amelynek spanyol változata az Estilo Libre. CD-n később le volt töltve, de 2009-ben megvettem eredetiben. Ez az első Eros lemez, amit teljes egészben ismertem meg annak idején, 2002 elején. Az albumnak egyszerű kiadványa is megjelent, amelynek CD füzete nincs benne csak egy kinyitható borító. Ez eléggé furcsa volt. Maga a borító képe nagyon hangulatos, nyugalmat, magányérzetet nyújt. Egyedül lenni az éjszaka nyílt tengerén, gondolkozni problémáinkon. Mintha az erős hullámok szimbolizálnák a bajokat, nehézségeket, melyeket valahogy meg szeretnénk oldani. Leginkább a Piú che poi és a E Ancor Mi Chiedo és a Per me Sempre hallgatása hozza elő ezeket a gondolatokat. És ha a CD hátborítóját nézzük azt vehetjük észre hogy se csónak, se Eros nincs rajta. Tehát a probléma erős hullámai nyertek. Ezt a gondolatot megerősíti a CD tokban található borító amiben az üres csónak van csak.









A Stilelibero kiadványa 

Legjobban a Lombra del gigante, Un Angelo Non é című dalok jöttek be. Varázslatos volt akkor újdonságként hallgatni. Eros 2000-ben jelentette meg az albumát, amellyel új stílusvilágot mutatott be. Előtte egy válogatáslemeze jelent meg, amelyhez egy koncertes lemez is „csatlakozott”. A Stilelibero egyik kislemezét is megvettem tavaly, amihez a Favola koncertes változata volt benne és a Fuoco nel Fuoco spanyol verziója.



A kislemez borítója

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.