2019. február 2., szombat

CD AJÁNLÓ: PHIL COLLINS: SERIOUS HITS…LIVE (1990) (REMASTERED 2019)


Túl vagyok az év első CD vásárlásán. A Rhino kiadó 2016 óta adja ki Phil Collins albumait remastered formájában, ami azt jelenti, hogy az énekes régi dalai, lemezei javított, vagyis jobb hangzásban érhetőek el. 2016-ban mind a 8 deluxe albumot megvettem, 2017 elején a Singlest, tavaly pedig a 4 lemezes Plays Well With Others speciális válogatásalbumot. Idén február 1-én megjelent Phil Collins két klasszikus koncertlemeze is remastered kiadásban. Az egyik az 1990-es Serious Hits…Live, a másik pedig az 1999-es Phil Collins big band: A hot night in Paris, amely egy jazz stílusú koncert. Az utóbbit nem vettem meg, mert nem nyerte el a tetszésem. A Serious Hits…Live-ot viszont megvásároltam.




 




Ez a koncertes CD sosem volt meg nekem. Korábbi kiadásai voltak, de nem vettem meg. DVD-n is megjelent, amely majdnem meglett. Sajnos már nem rendelhető, ugyanis törölték a katalógusból.

Amikor Phil Collins albumai megjelentek a nagy fekete díszdobozban, a deluxe kiadványok második lemezein voltak ugyan koncertes felvételek, de nem azok, amelyek a Serious Hits…Live-on hallhatóak. Az 1989-es But Seriously… második korongján viszont tartalmazott néhány dalt az 1990-es koncertből, de nem azokat, amelyek a Serious Hits…Live CD-n vannak. Épp ezért is érte meg a CD vásárlása. A kiadvány digipakkos, mattos tapintású, Rhino szagú. Azért ilyen illatú, mert a Rhino kiadó által megjelent remastered CD-knek különleges, és egyedi illata van. Ezért neveztem el Rhino szagúnak. A Serious Hits…Live új kiadásának papírdoboz színű a háttere, CD füzete sima, kihajtható. A tartalmát jól ismerem, hisz számtalanszor hallgattam meg a számokat különböző stílusban. Az 1990-es koncerten picit más hangszereket használtak, újdonságérzetet ad hallgatás közben. Szeretem a koncertes albumokat, de nem mindegy melyiket vesszük meg. Mindenki maga döntse el, melyik mellett teszi le a voksát. Nekem sok koncertes dvd-m és CD-m van. Kicsit bánt, hogy a Serious Hits…Live nincs meg dvd-n, de majd egyszer talán be tudom majd szerezni. Épp úgy vágyok rá, mint az 1997-es Alejandro Sanz: Directo koncertes dvd-jére. Igaz, az is megvan CD-n.

B a k e l i t
Phil Collins 1990-es koncertjét a Rhino bakelit lemezen is kiadta. Azt nem vettem meg, mert megvan nekem a magyar kiadása. Mikor tini voltam akkor a nővéremmel elmentem a zenei antikváriumba és ott egy ezresért megvette nekem. Még anno a Szabó Ervin könyvtár tulajdona volt, aztán került a zenei antikváriumba. Nagy érték, főleg mert magyar nyomású. 



Nem egyszer vettem már antikvár Phil Collins lemezeket. 2004-ben a No Jacket Required lett az enyém 500 Ft-os áron, a But Seriously… pedig 1490 Ft-ba került. Az utóbbi akkoriban csak egylemezes volt, mert a rövidített változaban jelent meg akkoriban. A Rhino bakeliten is kiadta újra a Phil Collins remastered albumokat és ebben az időszakban a But Seriously… már bővítve jelent meg. Persze az extra dalok nélkül, melyek csak a CD deluxe kiadásokon érhetőek el. Abból sem az összes. A lényeg az, hogy az antikvár Phil Collins bakelit lemezeim is magyar kiadásúak. A Both Sides-ot azért vettem meg 2016 végén karácsony után két ünnep között, mert 20%-kos kedvezmény volt minden bakelit lemezre, másik pedig az, hogy sosem akadtam a régi kiadványra egyetlen antikvár helyen sem. És mivel kaptam egy Média Markt vásárlási utalványt kártyán hát megvettem. Így lett egy remastered bakelit kiadású Phil Collins lemezem.

Az 1999-es jazz stílusú piros borítójú Phil Collins jazz stílusú koncertes CD-t nem vettem meg. Annak idején még a Duna Plázában beszereztem kazettán. Pont ott, ahol 2003-ban a Bots Sidest is, szintén kazin. A piros koncertnek nevezett előadás nem tetszett. Emlékszem csalódás is ért, amikor aznap este meghallgattam. Az A oldalig bírtam. Jazz stílusban nem tetszettek Phil Collins dalai. Olyan idegen érzés fogott el. Épp úgy, mint amikor a Bon-Bon Jazz-t hallgattam. Az eredeti, vagy ahhoz hasonló változatokat szeretem. Újévkor, amikor a tesóméknál voltam, akkor az ABBA Jazz ment. Még én vettem a nővéremnek annak idején. Az ABBA Jazz tetszett a tesómnak, de nekem és édesanyámnak nem, pedig szeretjük az ABBA-t, viszont nem ebben a stílusban. A Jazznek is megvan a maga szépsége, de csak egy kis részét szeretem.

A Spotify oldalán elérhető az 1990-es Phil Collins: Serious Hits…Live remastered változata:

Rajzom az album tiszteletére. 


B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.