2018. december 22., szombat

Süti BEN süti

Nővéremmel megbeszéltem, hogy egyik nap felmegyek hozzá és sütünk stollent. Nagyon szeretem ezt a sütit és arra gondoltam csinálok egyet.

Elég hideg van, zajlik az ünnepi készülődés a családban és persze mindenhol. A sütögetést majdnem az utolsó pillanatokra hagytuk, mert sok minden történt, főleg velem. Most azonban egyetlen nap alatt sikerült egy csomó finomságot készíteni.

Stollen
Nagyon szeretem az főzős és sütős ünnepi újságokat. Míg én CD-ket gyűjtök, addig a nővérem és az édesanyám a szakácskönyveket vásárolja. Az egyik ünnepi újságban benne volt a stollen receptje. Laura Pausini: Fatti Sentire című lemezének hallgatása alatt készítettem el ezt a különleges sütit.

 


Eléggé megduzzadt a tészta, de nagyon jól sikerült. Természetesen szentestére készítettem, és Lujzim is besegített. Az eredmény egy mosolygós, havas hegyre emlékeztető fincsi stollen lett, amelyben nemcsak mazsola, de vörös áfonya is van. Megvallom, jobban szeretem az aszalt vörös áfonyát, mert savanykásabb íze van. Édes és savanyú, míg a mazsolát csak édesnek tartom.

Az első mézeskalácsházam
Lujzim néhány napja vendégül látta néhány ovis barátnőjét, és közösen készítettek mézeskalács figurákat. Rengeteg tészta maradt, amelyet el tudtam használni. Lujzi itt is segített. Ő szintén készített néhányat, majd saját kezűleg párat ki is dekorált.


Én persze csináltam mellette a sajátjaimat. A nővéremnek sok kiszúrója van, köztük olyanok is amelyek külön kinyomóval rendelkeznek. Legjobban a nagy csillagforma tetszett, mert azzal jobban lehet dolgozni. Csináltam BENovelas Estrellas (BENovelas csillagok) mézeseket, melyeket ízlésemnek megfelelően dekoráltam.







 
Természetesen harang, fenyőfa, zokni és maci formájúakat is csináltam. Ezután úgy döntöttem, hogy megpróbálok készíteni egy mézeskalácsházat.



Ugyan nem voltak egyformák a falak és a háztetős formák, de nővérem szerint nagyon cukira sikeredett. Nehéz volt a cukormázzal bánni, mert sajnos hamar elkezd dermedni. Összeragasztottam vele az oldalakat, majd jött a cukormázas öntözgetés, amelyet a dekorgyöngyök szórása követett. A stollen porcukrozásából rengeteg porcukor maradt az asztalon, így azzal is megszórtam a mézeskalács házikóm. Banyamentes, szeretettel teli, aprócska házacskát készítettem, melyet nővéreméknek ajándékoztam.

A nap utolsó munkája pedig a BENovelas logós mézeskalács, amelynek tésztájába dekorcukrokat gyúrtam és kb. 10 perc alatt elkészítettem a BN-es mézest. Miután kisült akkor a csokis és karamellás dekortollakkal szépen kicsinosítottam.



Nagyon elfáradtam a nap végére, de szerencsére minden jól sikerült.

BEN



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.