2018. december 5., szerda

CD AJÁNLÓ: EROS RAMAZZOTTI: VITA CE N’E


3 évvel a 2015-ös Perfettót követően Eros Ramazzotti új albummal tért vissza. A Vita Ce N’e november 23-án jelent meg. Amikor a szeptemberi Il Divo koncerten voltam akkor ott már reklámozták Eros 2019-es októberi budapesti koncertjét. Ekkor kezdtem gyanítani, hogy új album van előkészületben. Itthon aztán meg is bizonyosodtam, amikor Eros Ramazzotti facebookos oldalára kattintottam. Ki is raktak az Aréna lenti ülőhelyeire reklámpapírt, de sajnos nem tudtam szerezni, pedig szuvenírként szerettem volna egyhez hozzájutni. Talán később szerencsém lesz. Budapesten néhány helyen már ki van plakátozva a jövő évi koncert.
Eros Ramazzotti vadonatúj lemeze digipakos változatban jelent meg, amely nem műanyag tokos, hanem papíralapú. Maga az album nagyon jó, rendben van, de a CD kiadás eléggé egyszerű. Sajnos a Duets című válogatáslemez is hasonlóan jelent meg, viszont egy másik boltban láttam abból műanyag tokos változatot is. Mostanság nagyon divat a digipakos megjelenés. Pinknek, és Kylie Minogue-nak is ilyen formában jelent meg az utóbbi albumaik. A tavaly, 2017-ben megjelenő Alejandro Fernández: Rompiendo Fronteras című lemeze is ugyanígy került forgalomba, de szerencsére műanyagtokos változatban is kiadták, amely nekem is van. Egy digipakos kiadvánnyal az a nagy helyzet, hogy a tok hamarabb tönkremehet, maszatolódhat, így az ilyen kiadásokra különösen vigyázni kell, mert nincs lehetőség tokcserére. Egy műanyagtokosnál nem akadály. Eros új albuma ettől függetlenül jó. A lemezen Luis Fonsival is énekel egy duettet. A Vita Ce N’e így néz ki: 


 







A lemez sárga színű, és kicsit nehezen lehet kiszedni a tokjából. A CD füzet meglepő módon olyan méretű, mint a doboza. Ilyen még nem volt nekem. Annak elhelyezése is szokatlan volt. Eros új lemezén nagy hatással van rám az In Primo Piano című szám, mely nagyon szentimentális és csodálatos. A másik pedig a Ho Bisogno Di Te, mely egyszerre okoz örömöt és belső izgalmat, valamint lelki okokra is enyhülést hoz. 

Ahogy Laura Pausini, úgy Eros Ramazzotti is kitett magáért idén. Mindketten fantasztikus albumot készítettek ebben az évben és nagyon örülök, hogy ezeket megvettem, mert nagy értékek nekem!


Deluxe edition
Minap a Média Marktban jártam, hogy megnézhessem az új Ramazzotti album kiadását. Korábban előrendeltem a szokásos helyen. A Média Marktban 4990 Ft-ba került a CD, amely szintén digipak. A deluxe kiadása pedig 5990 Ft volt.




Mikor kezembe vettem a deluxe változatot akkor döbbenve tapasztaltam, hogy mennyire egyszerű. Szintén papíralapú. Annyi a különbség, hogy van egy extra lemez, amin egy akusztikus dal van, illetve egy poszter, ami nem tetszett, mert utánanéztem a deluxe kiadás tartalmának és nem voltam elragadtatva tőle. Jobb az, amit megvettem. Amúgy szeretem a deluxe CD-ket, de sajnos nem mindig jók. Mikor Laura Pausininek megjelent 2015-ben a Simili, akkor a deluxe verziót vettem meg, ami egy CD-t és egy dvd-t tartalmazott. Eros új lemezének luxuskiadványának hátára rá volt ragasztva a dalcímek listája. Nem ért meg 6 ezret. A Ramazzotti új lemezek amúgy mindig 4990 Ft-os árban voltak. 2005-ben, amikor megvettem az akkor megjelent Calma Apparente-t akkor szintén ennyit fizettem érte. 

Érdekességek

Eros Ramazzotti 25 évvel ezelőtt adta ki a Tutte Storie című albumát, amelyet még 2002 végén vásároltam meg CD-n. Annak betűtípusa nagyban hasonlít a Vita Ce N’e-re, amely sárga „szalagban”, míg a Tutte Storie kékben. Az új lemez hangulata kicsit visszaad a régi albumokból. Mintha valami időutazáson vennénk részt. Amikor a Vita Ce N’e reklámját láttam akkor egy forgó Földet láttam. Rögtön az idő rohanására gondoltam, Földünk keringésére. Telik az idő és ez ellen semmit sem tehetünk. Ahogy a Tutte Strorie-nél, a Vita Ce N’e képei között is találhatunk tengerpartos képet amin Ramazzotti van. Az énekes sokszor látható ilyen fotókon, pl. a Calma Apparente, és az Ali E Radici CD füzetében. A 2000-es Stilelibero borítóján is ott a tenger, amin Eros egy csónakban ül. 



A sárga vonalat egy ún. idővonalnak tekintem. Oda is tettem a Tutte Storie-t a vonal végéhez, ahonnan az a bizonyos 25 éves idővonal húzódik a jelenbe. Oda ahol Eros visszatekint zenei pályafutására. Érdekes játék volt ez, de nagyon tetszett. Amikor a fotóklubba jártam, akkor nem egyszer történt meg az, hogy képeket elemeztünk. Én pedig CD-k borítóképeit kezdtem elemezni, értelmezni a jelentésüket. Mintha egy irodalmi művet, vagy filmet elemeznék.


Mindent összevetve nagyszerű Eros Ramazzotti új lemeze. Ajánlom mindenkinek aki szereti:

B E N


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.