2018. november 2., péntek

Látogatás a Skanzenben


Halloweent követő nap, november első napján, nővéremékkel elmentünk a Sanzenbe. Egyszer voltam ott csak, alig emlékeztem a helyre. Autóval indultunk útnak. A kocsiban Cher új albuma ment, a Dancing Queen. Az út kocsival nem is volt hosszú. A Skanzen hasonló hely, mint anno 7 éve Barcelonában a városkiállítás. A Skanzen majdnem ugyanaz, bár Barcelonában nem voltak régi parasztházak, szerszámok, és bútorok. Más a kultúra mindenhol. A magyarországi Skanzenben is.


Az első, ami nagyon megtetszett nekem az egy régi HÉV kocsi volt. Sok éve más típusú szerelvények mentek. Sajnos vonatozni nem tudtunk, mert aznap épp nem ment. Csak bizonyos napokon közlekedik. A városkiállítás nagyon hangulatos volt. Szinte minden régi házba be lehetett menni, azonban üveges elválasztók voltak a benti ajtókra szerelve. Ez azért volt, hogy senki se rongálhassa meg az ottani régi tárgyakat. Valóságos időutazáson vettem részt. 








A Skanzenben megmutatták, hogy éltek anno az emberek és milyen eszközöket használtak. Erősen őszies idő volt, elsárgult a természet. Rengeteg gyerek volt. Megnéztem a malmot is ahova szintén bementem.



Volt kukoricafejtés is, bár azon nem vettem részt, mert annyira nem érdekelt. Volt kézműves foglalkozás is, de ott sok gyerek volt és nem jutottam oda. Szerettem volna valami kis apróságot alkotni. 
Az okostelefonomnak hála nemcsak snapchates fotókat, de panorámás képeket is tudok készíteni, Amikor bementem a házakba akkornem volt szükség 2-3 képet csinálni a szobákról, hanem a panoráma funkció segítségével egy fotóba belekerült minden részlet. A régi házak egytől egyig különlegesek voltak. Beleképzeltem magam a régi korba. Érdekes volt. A kis templomba is bementem. Sok turista is volt, köztük spanyolok. 




















A városban haladtunk tovább a nővéremékkel. Lujzimat leginkább a kutak érdekelték, illetve meglepetésére, lovakra is bukkantunk, de nem lehetett megetetni őket. Ezután egy erdős úton mentünk, majd rábukkantunk egy játszótérre, ahol különböző mesék rövidített változatai voltak kiállítva. Kézi festésűek. 




Az egész játszótér mesés volt. Főleg a csúszdák, hinták, illetve a többi játékok. A gyerekek jól érezték magukat, sokat játszottak. Később kezdett hűvösödni, így tovább kellett menni. Félő volt, hogy esni fog, de szerencsére nem eredt el az eső. Az úton haladva újabb városrészhez érkeztünk, ahol szintén további látogatható házak voltak. 













Az út utolsó állomása a portékás üzlet volt, ahol szereztem ingyenes magyar népmesés lapokat. Nagyon kellemes volt ez a skanzeni kiruccanás, főleg november első napján. Lehet, hogy jövőre újra ellátogatok, de tavasszal.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.