2018. november 12., hétfő

CD AJÁNLÓ: BARBRA STREISAND: WALLS


Nemrég jelent meg Barbra Streisand új albuma a Walls. A spotifyon meghallgattam és valósággal beleszerettem a lemezbe. Úgy döntöttem, hogy megvásárolom. Barbra Streisand új albuma nagyon romantikus, szentimentális és karácsonyváró. Érzelmi finomságok bújnak meg a dallamok között. Rengeteg szép emléket idézett fel bennem miközben hallgattam, de voltak kellemetlen gondolatok, főleg amikor a lemez borítójára néztem. Barbra Streisand egy nagy fekete kőfal előtt áll és felnéz. Eszembe jutotta az autizmusom, amelyet nemcsak vaslepelnek tartok, hanem egy nagy akadályfalnak is. Vágyom arra, hogy az akadályfalat áttörhessem. Sokszor megjelennek gondolataimban a sötét sikátor képei, illetve más sötét helyek. Barbra Streisand új lemezének borítóján hasonló a hely, mint amelyek a fejemben vannak. Az énekesnő persze mást akart kifejezni ezzel a fallal. A Walls borítója Phil Collins: The Singles válogatására is emlékeztet, mert azon is egy nagy fal van, csak épp téglafal. 





A CD füzet sima lapra nyomtatott, és vastag. Ajánlom karácsony előtti készülődéses időszakokra, romantikus vacsorák háttérzenéjeként, romantikus együttlétek mellé egy bögre kakaó, forralt bor társaságában. Ideális akkor is, amikor egyedül akarunk lenni és inkább bezárkóznánk. Néha erre is szükség van. Amikor történik velem egy kudarc, akkor sokszor megesik az, hogy elzárkózok egy időre, hogy feltöltődjek. Néha úgy érzem magam sokszor, mint egy lemerült akkumulátor. A szép zene és a rövid visszavonulás feltöltenek. Vannak olyan időszakok, amikor napközben is alszom, ilyenkor mindenem kikapcsolódik lelkileg. Néha meg kell állnunk, hogy erőre kapjunk, máskülönben baj lehet. Mindegy milyenek az elvárások, a feltöltődés szükséges!

Falak
Barbra Streisand új albumának ugye Walls a neve, jelentése pedig: Falak. Az énekesnő másra gondolt, amikor ezt a dalt, illetve az albumot csinálta. Nekem az autizmusom fala jutott eszembe. Egy olyan vastag fal, amelyet lehetetlenség áttörni. A Walls című dal hallgatása során eszembe jutott az elmúlt 5 év nehézségeinek pillanatai. Mikor a pszichológusomnak elmondtam azt, hogy emberi kapcsolatok esetében hatalmas kudarcok értek akkor megemlítettem neki a 2007-es időszakot, amikor nagy törés keletkezett bennem. Aztán megjegyeztem, mintha ugyanott tartanék most, mint 11 éve. Eszter szerint nem így van, hisz felsorolta, hogy mennyi mindent értem el, és fejlődtem 2007 óta. Még akkor is, ha számos nehézségen kellett keresztülmenni. Laci barátom elvesztése után ismét hasonlót éreztem, mint régen. Ismét megtört bennem valami, leginkább az emberekbe vetett kevés bizalmam. Egy komoly törés megváltoztatja az ember személyiségét, gondolkodásmódját. Ha eszembe jut az is, hogy mennyire más lett ez a mai világ. Pénzközpontúság, terrorizmus, előítéletek, szívtelenség, végletekig hatoló gonoszság, és még sorolhatnám. Minden fontos ünnep, pl. a karácsony is a pénzről szól már. Hiába vannak csodaszép termékek, melyek a szeretetet próbálják ábrázolni, mégis a pénz mozgatja a szálakat a háttérben. Nálam nem így működnek a dolgok. Ha jobban belegondolok abba, hogy sok esetben szégyelltem magam azért, mert másnak születtem, pedig inkább legyek más, mint egy unalmas, átlagos ember a sok közül. Tisztelet a kivételnek. Hibát követtem el anno, amikor túlságosan is leértékeltem magam és ez a súlyos önértékelési zavar a személységemre is mennyire kihatott. Sokan emlékeztettek már az értékeimre, de nem hittem el. Tudnám még sorolni a többi gondolatot, amelyet még az album hallgatása alatt, az ágyamon fekve gondoltam. Túl hosszú lenne. Annyit megjegyeznék még így a cikk végére, hogy fontosak az érzelmek. És nem kell szégyellni azokat soha! Barbra Streisand új lemeze egy gondolkodós lemez is, amely nemcsak elgondolkodtat, de megnyugtat, feszültségoldó és egyben régi zenei értékeket tartalmaz.

Barbra Streisand új albuma elérhető a spotifyon.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.