2018. augusztus 2., csütörtök

Visszatérés az Orczy kertbe


Sok évvel ezelőtt, gyermekként rengeteget jártam ide egyedül sétálgatni. Magányos időszakomban, nyári, téli és egyéb szünetekben, de hétvégeken is. Sokat jelentett nekem ez a hely, mert a nyugalom szigetét jelentette számomra. Volt időszak, amikor felmásztam egy nagy fatoronyra és órákig ültem ott, gondolkoztam, csokit ettem. Egymagam voltam. Kijártam az Orczy kertbe kamaszként és felnőttként is, ám aztán abbamaradtak ezek a séták, és más helyekre is eljártam.






Nemrég fel lett újítva az egész terület. Felhúztak egy egyetemet, és sok házat a közelben lebontottak. Átformáltak szinte mindent. Most újra visszatértem. Megrohantak az emlékek. Szinte hihetetlen az a sok változás, amelyen egykori kedvenc helyem átesett.






Az Orczy kert egyik legjobb helye az avaros futóút volt, amelyeket farönkök határoltak. Rengeteg kocogó suhant el mellettem és voltak napok, amikor én is sokat futottam ezen az úton. Ma már ennek a területnek jórészét elkerítették és egy ottani kalandpark részévé változtatták. A megmaradt részen homokos talaj van, mellette aszfaltos sétány. Amellett ha jól láttam valami lovarda épült, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Korábban volt ott néhány elhagyatott ház, melyeket azóta már eltüntettek.

Az avaros futóút mögötti részek sok éven át álltak elhagyatva, de mára ez is megváltozott. Futópályát építettek és egy új arénát. Ennek örültem, mert legalább így értékes területet alakítottak át. Volt egy elhagyatott úszómedence is, mely már szintén nincs meg. Oda is lemásztam gyerekként. J



Mentem tovább. A tó és környéke csak részben változott. Szebb és modernebb lett a környezet. Az egykori táborházat felújították és ma más célt szolgál. Gyermekkoromban sok diák töltötte itt a vakációját. 


Az Orczy kerti tó sem sokat változott, bár annak környékét is átépítették. A kacsák otthona lett.

Hazafelé menet a nagy futópályára indultam, mely szintén nem hasonlít egykori önmagára. Ugyan a focipálya átépült, és a mellette lévő játszótér is, a nagy futópályát kissé megnyirbálták az egyetem építése során. A kijárat sem ott van ahol korábban.






A z   O r c z y   k e r t   r é g e n  
Szerencsére sok képet készítettem annak idején egykori kedvenc helyemen, melyeket elővettem az archívumból és megosztok. Így az olvasóim is részesülhetnek az Orczy kert egykori időszakának.











 


Az Orczy kertbe az év minden napján, minden évszakában el lehet menni, sétálni. Leginkább családoknak érdemes menni, mert nagyon szép. Nemcsak régen, de még most is.

B E N

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.