2021. július 20., kedd

MEGY A GŐZÖS

175. születésnapját ünnepelte a napokban a Magyar Állami Vasút. Ennek alkalmából egy kétnapos kiállítást szerveztek meg a Magyar Vasúttörténeti Parkban, amely Budapesten, a Tatai úton található meg.


Egy ismerősöm, Nehéz György hívott el, hogy nézzem meg gyűjteményét, amely a saját tulajdona. Évekig gyűjtötte a korabeli jegykiadó gépeket, jegyeket, bélyegzőket, régi aprópénzeket és sok más értékes relikviát. Munkatársa is segíteti őt.



















Volt lehetőségem saját jegyet nyomtatni ingyen. Budapesttől Nagymarosig egy 90%-kos kedvezményűt, majd egy hűvösvölgyi jegyet nyomtattam ki. Az egyik gépet ismerem, mert mikor Istvánhoz mentem Nagymarosra akkor olyannal adták ki nekem a jegyeket. A másik jegynyomtatót nem ismertem, de azt megtudtam, hogy 1986-os, vagyis velem egyidős szerkezetről van szó! J

Volt egy olyan különleges régiség, melyet ún. imakönyvnek is neveztek akkoriban. Egy lámpásszerű szerkezet, amelybe a kalauzok gyertyát tettek. Ezt a tárgyat egy bőrtasakba helyezték és feltették a könyvespolcra. Akartam emlékérmet nyomni, de nem volt sajnos szerencsém. L



Nehéz György családi gyűjteményt is megmutatott, melyeket csak én láthattam a látogatásom végén. Két óriás üvegkeretbe gondosan belerakott jegy és bérletgyűjtemény volt látható. Az egyik tablón a családja tagjai visszavezetve a korábbi generációra. Nagyon hangulatos volt. Szemtanúja lehettem annak, hogy milyen is volt egy múltbéli bérlet és diákigazolvány.
























A tárlat többi részét is alaposan megnéztem. Régi mozdonyokra szálltam fel, amely kicsit emlékeztetett a Vissza a jövőbe 3. részére. J  A szabadban egymás mellett sorjáztak a régmúlt nagy mozdonyai teherkocsikkal, melyekre sajnos képtelenség volt a felmászás! L






Utam során találtam egy Orient Expresszhez hasonlító étkezőkocsit, amelyről kiderült, hogy a büfé szerepét tölti ki. Körülnéztem és szerencsére tudtam képeket készíteni.















Ahogy haladtam tovább egy nagy vonatos járműparkra bukkantam, ahol mindenféle színű és típusú rozsdás szerelvény állt. Meg is jegyeztem magamban azt, hogy hatalmas felelőtlenség ezeket a régiségeket a szabadban állni hagyni, mert ki vannak téve a korróziónak és egy idő után a rozsda eszi meg a szerelvényeket. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor kidobhatják a múltat pár éven belül. Ez kb. olyan, mint Szentendrén a régi Ganz metró. Mikor legutóbb láttam ott már ette a rozsda. Ezek a vonatok műemléknek számítanak és fordíthatnának több figyelmet a karbantartásukra, hogy a következő generáció is lássa azt, milyen vonatok vitték anno az utasokat a nagy utazásaikra.

A vonatok között itt is találtam teherkocsikat. Eszembe jutott Ricardo Montaner 2019-es dala a Qué Vas a Hacer. Az album kislemezének borítóján az énekes egy rozoga tehervonat ajtajában áll.







Benne voltam egy felújított régi HÉV-ben és beültem a vezetői fülkében. Még sosem volt részem az ilyesmiben. OK. Ott a 4-es metró szabad vezetői része, amelyet robotok működtetnek és ott az utas nézheti vezetői szemmel az utat állva. A HÉV-nél más volt, itt ültem és nyomógombokat, vezetői kart is láttam.











Ettem csavart csokis fagyit is, amely nagyon jólesett ebben a meleg időben. Ezután találtam egy olyan vonatot, amely hasonlít a budapesti modern szerelvényekre, de még sosem láttam korábban. A belső felépítése is nagyban hasonlított a nagyvárosi vonatra.
















Zárás előtt még szerencsém volt megnézni a többi vonatot és mozdonyt és az apró sín pályácskákat, melyeken kisebb vonatokra lehetett felszállni. Sok család vett részt benne. Volt egy olyan vonat, ahol játékvasút modelleket raktak ki. Élethű volt az egész. J

Szívesen repetáztam volna a csavart fagyiból, de már nem lehetett kapni a nap végére. Nagyon jól éreztem magam ezen a kiállításon. Megismerhettem a vasúti múlt egy darabkáját, de ismét megjegyzem azt, hogy költeni kellene a karbantartásukra, mert egy idő után tönkremegy ez a remek gyűjtemény. A kiállításnak persze lesz majd valamikor folytatása, mert Nehéz György a gyűjteménye többi darabját is meg szeretné mutatni a nagyközönségnek. Készítettem vele egy interjút, amelyet majd meg lehet tekinteni a youtube csatornámon:

https://www.youtube.com/channel/UCVA6JEXE0jnQbT4CCnIloCw

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.